Dansk-kinesisk kultursatsning på trapperne
Danmark og Kina indleder i efteråret 2014 en kultursatsning, der involverer en række kulturaktører fra begge lande.
Danmark og Kina indleder i efteråret 2014 en kultursatsning, der involverer en række kulturaktører fra begge lande.
info
Fra oktober 2014 til maj 2015 vil nysgerrige kinesere kunne stifte bekendtskab med et udbud af dansk kunst og kulturarv.
Her indleder Danmark og Kina nemlig en kultursatsning, hvor en række danske og kinesiske kulturinstitutioner og -aktører i samarbejde præsenterer udstillinger, koncerter, filmfestivaler, teaterforestillinger, symposier, design -, akitektur- og litteraturarrangementer, m.m.
Nørgaard og Just repræsenterer dansk kunst
Blandt de danske deltagere er Statens Museum for Kunst, der vil præsentere en retrospektiv udstilling med Bjørn Nørgaard under titlen Bjørn Nørgaard. Remodelling the World – Again, again, again i samarbejde med The Central Academy of Fine Arts Museum i Beijing.
Også HEART deltager – deres bidrag vil være en udstilling med videokunstner Jesper Just.
Udstillingerne finder sted på en række museer og gallerier i Kina: Chinese Museum of Women and Children, China Central Academy of Fine Arts, Ullens Center for Contemporary Art, Suzhou Museum, m.fl.
Flere arrangementer er planlagt på nuværende tidspunkt, men det fulde program vil først blive tilgængeligt fra september 2014. Se flere af de planlagte arrangementer her.
Kunstner-in-residence
Foruden museumsudstillingerne har Statens Kunstfond afsat midler til at sende billedkunstnere på ophold i Beijing med det mål at udveksle ideer og erfaringer med den kinesiske kunstscene.
I 2014 er det fotograf og billedhugger Sofie Holten, der skal på residency-ophold på Three Shadows Gallery Center for Photography imens kunstnerduoen benandsebastian skal på residency-ophold på Institute for Provocation.
Udveksling og fremvisning
Kultursatsningen er til dato den største enkeltsatsning af dansk kunst og kultur i Kina – med en langsigtet strategi for etableringen af dansk-kinesiske partnerskaber og samarbejder. Kulturminister Marianne Jelved aflægger besøg i Kina i uge 44 for officielt at åbne kultursatsningen:
”Kina spiller en central rolle i regeringens fokus på øget international kulturudveksling, og det er der god grund til. Vi ser i disse år, hvordan Kina begynder at tænke i innovation og kreativitet, således at Kina bevæger sig fra ”Made in China” til ”Created in China.” Det er med andre ord det rigtige tidspunkt, at vi med denne store kultursatsning styrker de kunstneriske og kulturelle samarbejder mellem Danmark og Kina. Satsningen giver både de danske kulturinstitutioner mulighed for at gå i dialog med det kinesiske publikum og giver samtidigt en mulighed for at fremvise Danmarks særlige kompetencer og talenter inden for bl.a. samtidskunst, musik, film, design og arkitektur.”, udtaler Jelved.
Fakta
Fakta
Den dansk-kinesiske kultursatsning er blevet til i samarbejde mellem Kulturministeriet, Det Danske Kulturinstitut og Den Danske Ambassade i Beijing, samt Statens Kunstfond, danske kulturinstitutioner, kunstnergrupper og enkeltstående kunstnere.
De kinesiske samarbejdspartnere består af kulturinstitutioner og -aktører, samt det kinesiske kulturministerium. Indsatsen er forankret i Det Internationale Kulturpanel, som er et tværministerielt organ bestående af Udenrigsministeriet, Kulturministeriet og Erhvervs- og Vækstministeriet.
Samarbejdsrelationerne mellem danske og kinesiske museer er vokset frem på baggrund af en samarbejdsaftale (MoU) på museumsområdet, som Danmark og Kina indgik i 2012.
Læs mere på www.kulturstyrelsen.dk