Ny kunstmesse vil sætte nye standarder

Af
30. april 2013

Kunstmessen Chart har offentligtgjort deres deltagerliste for 2013.

Kunstmessen Chart har offentligtgjort deres deltagerliste for 2013.

Af
30. april 2013

Læs også: Ny kunstmesse i København ser dagens lys

Som forventet finder man 11 danske gallerister på listen sammen med 10 øvrige nordiske kollegaer. Det er lykkes CHART at samle Claus Andersen (Andersen’s Contemporary), Nikolai Wallner, Nils Stærk, Susanne Ottesen og Bo Bjerggaard, som må siges at være blandt landets mest prominente danske gallerister og blande dem med yngre kræfter som Martin Asbæk, David Risley, Jesper Elg (Galleri V1), Christian Andersen og Peter Lav.

Ambitionen for kunstmessen er at skabe en messeoplevelse, hvor publikum bliver præsenteret for forskellige tilgange til samtidskunsten og til mange forskellige medier. Derfor deltager også Niels Borch Jensen, som siden midt-70’erne har specialiseret sig i at lave kobbertryk for både danske og udenlandske kunstnere.

Charlottenborgs særlige rammer
Alle gallerierne deltager på samme vilkår og vil gøre brug af de særlige rammer på Kunsthal Charlottenborg til at sammensætte en mere sammenhængende udstilling end de traditionelle standopdelinger, man ellers finder på en messe.

Monopol i Stockholm er et godt bud på en ny måde at lave kunstmesse på.
Monopol i Stockholm er et godt bud på en ny måde at lave kunstmesse på.

Et godt eksempel på en mere kuratorisk præsentation er den nye kunstmesse Monopol i Stockholm, hvor den danske gallerist Christian Andersen sammen med 4 andre gallerister i februar skabte en flot udstilling i en tidligere bankfilial. Det var et nyt format i en nordisk messesammenhæng og fik meget positiv respons både fra publikum og kunstkøberne.

Danske Bank hovedsponsor
Et andet pejlemærke for, at CHART vil noget nyt i forhold til de nordiske messer, er sponsorsamarbejdet med Danske Bank. Et lignende samarbejde finder man hos den toneangivende kunstmesse Art Basel, som har Deutsche Bank som sponsor på deres Hong Kong udgave. Danske Banks erklærede mål om at sætte nye standarder har fået kritik, og også CHART har mødt kritiske røster i brudet med den større, fælles kunstmesse Art Copenhagen.

Læs også: At være del af noget stort

Art Copenhagen
Efter offentliggørelsen af CHART mistede den hidtidige kunstmesse Art Copenhagen en stor del af de faste gallerier, og spekulationerne om messens endeligt florerede i galleribranchen. Art Copenhagen har siden arbejdet på at finde en ny profil og kan allerede nu løfte sløret for en del af gallerierne i 2013. Messegængerne vil bl.a. kunne møde Hans Alf, Wolfsen, MOHS exhibit og Jules Julian sammen med finske Koorjamo, tyske Rasche Ripken og Polarraum, ungarske Faur Zsofi, svenske Niels Åberg og norske The Boiler Room. I alt forventer Art Copenhagen at præsentere 50-55 danske og udenlandske gallerier.

Vi mener:
Redaktionen på KUNSTEN.NU er overbevist om, at CHART vil sætte nye standarder for, hvordan samtidskunsten kan præsenteres i en kommerciel ramme. Placeringen i Kunsthal Charlottenborg stiller krav til, at kunstmessen ikke kun skal være en salgsmesse for de deltagende gallerier, men i højere grad skal være med til at understrege København og Danmark som et center for samtidskunsten. CHART må og skal være en sammenhængende udstillingsoplevelse af høj kvalitet. Ellers giver det ingen mening at kunstnersammenslutningerne i sin tid blev hældt ud af Charlottenborg med det argument, at deres salgsudstillinger ikke var interessante nok.


Fakta

Messe

CHART ART FAIR

30 aug 2013 1 sep 2013

Kunsthal Charlottenborg Se kort og tider

Fakta

Deltagerlisten for CHART ART FAIR: Christian Andersen, Andersen’s Contemporary, Andersson & Sandström, Andrehn-Schiptjenko, Anhava, Martin Asbæk, Johann Berggren, Galleri Bo Bjerggaard, Niels Borch, Elastic, i8 GALLERY, Magnus Karlsson, Peter Lav, Peder Lund, Claes Nordenhake, Galleri Susanne Ottesen, Galleri Riis, David Risley Gallery, Niels Stærk galleri, V1 Gallery, Nicolaj Wallner.