Ane Bonde Rolsted: KØD
3 jun - 30 jun 2022Fotograf og antropolog Ane Bonde Rolsted præsenterer en kunstnerisk undersøgelse af køds betydning og rolle mellem mennesker. Kød-udstillingen består primært af fotografibaseret kunst. Netop fotografiet er blevet kritiseret for umiddelbart at dokumentere ”virkeligheden”; for at have så mange betydninger og fortolkningsmuligheder, at det mister sin værdi. Med udstillingen kød anvendes fotografiets mange betydninger som et […]
Fotograf og antropolog Ane Bonde Rolsted præsenterer en kunstnerisk undersøgelse af køds betydning og rolle mellem mennesker. Kød-udstillingen består primært af fotografibaseret kunst. Netop fotografiet er blevet kritiseret for umiddelbart at dokumentere ”virkeligheden”; for at have så mange betydninger og fortolkningsmuligheder, at det mister sin værdi. Med udstillingen kød anvendes fotografiets mange betydninger som et […]
Fotograf og antropolog Ane Bonde Rolsted præsenterer en kunstnerisk undersøgelse af køds betydning og rolle mellem mennesker.
Kød-udstillingen består primært af fotografibaseret kunst. Netop fotografiet er blevet kritiseret for umiddelbart at dokumentere ”virkeligheden”; for at have så mange betydninger og fortolkningsmuligheder, at det mister sin værdi. Med udstillingen kød anvendes fotografiets mange betydninger som et aktiv: gennem fotografiske værker åbnes op for sansemæssige oplevelser, der kan fremkalde både mundvand og væmmelse. Fotografierne indgår i serier og sekvenser, der også er omsat til kunstbogværker.
I mødet med publikum får kunstnerens værker – just som kødet – kompleksitet og multiple betydninger: tiltrækkes vi af kødet; dets tekstur? Væmmes vi ved nærbilledet? Det er ikke en udstilling med grafiske fremstillinger af slagtning og blod, men hvor æstetiske virkemidler og kuriosa vil skabe sensoriske og affektive reaktioner. Sammen med fotografierne indgår tekst og genstande som både værk og som kontekstualiserende elementer.
En udstilling om kød i den gamle smørrebrødsautomat reflekterer både automatens historie og bringer den ind i nutidens debat. Kød kan ses af alle forbipasserende og lægger op til samtale om, hvad der anskues som mad og hvad der ikke er spiseligt. Vejle har et stort opland med landbrug, dyrehold og huser et stort slagteri. Debatten om at spise kød handler ikke blot om smag og lyst, den handler også om arbejde, livsform og livsanskuelser.
Mennesket har som jæger og samlere i mange samfund udvekslet kød; en prestigefyldt vare der – med sit høje indhold af protein, fedt og vitaminer – kunne sikre overlevelse. Udveksling og deling af kød har ligeledes vedligeholdt de livsnødvendige relationer mellem mennesker. Det har bekræftet familiære bånd og sikret slægten.
Kilde: Kunsthal Vejle