Back to Future

9 jun - 8 sep 2024

Udstillingen byder på tre solopræsentationer af markante samtidskunstnere: Gülsün Karamustafa, Christine Moldrickx og Amanda Ziemele

Nam June Paik med Urklaver, 1982. Foto: René Block

Udstillingen byder på tre solopræsentationer af markante samtidskunstnere: Gülsün Karamustafa, Christine Moldrickx og Amanda Ziemele

Under overskriften Back to Future præsenterer årets hovedudstilling på 44Møen en rig variation af kunstneriske udtryk og stemmer på tværs af generationer, lande og kunstneriske medier som maleri, skulptur, fotografi, video og lyd. To af udstillingens kunstnere udstiller netop nu på Venedig Biennalen, der betragtes som en af verdens væsentligste kunstbegivenheder.
Udstillingen byder på tre solopræsentationer af markante samtidskunstnere: Gülsün Karamustafa, Christine Moldrickx og Amanda Ziemele. Hertil kommer en udstilling med to banebrydende skikkelser i 1960-70’ernes eksperimenterende strømninger: John Cage og Nam June Paik.
Back to Future er kurateret af tyske René Block (f. 1942), som i 2008 var med til at grundlægge 44Møen.
Udstillingen er hans sidste i rollen som 44Møens kunstneriske leder, og han giver hermed faklen videre til nye generationer. Udstillingen vender blikket mod fremtiden med et afsæt i værker af to pionerskikkelser, hvis eksperimenterende og visionære arbejde har haft afgørende betydning for det 20. århundredes kunst: den amerikanske avantgardekomponist John Cage (1912-1992) og den koreanske videokunstner Nam June Paik (1932-2006). Begge var centrale i Fluxus-bevægelsen, og med deres lyd-, performance- og videoværker satte de markante spor, der fortsat mærkes i dag. Spor, som også er en vigtig del af 44Møens fundament. På udstillingen vises blandt andet Mozart Mix, 1991, af Cage, og Urklavier, 1982, af Paik.
Gülsün Karamustafa (f. 1946) er anerkendt som en af Tyrkiets væsentligste samtidskunstnere. Emner som migration, eksil og køn er gennemgående i hendes værker, hvor personlige og historiske begivenheder væves sammen med poetisk præcision. På 44Møen præsenteres en række fotografiske og skulpturelle værker samt den store videoinstallation Men Crying, 2001. Karamustafa repræsenterer netop nu Tyrkiet på Venedig Biennalen.
Christine Moldrickx (f. 1984) skaber skulpturelle værker og assemblager, der både består af nye materialer og fundne genstande, der bringer deres tidligere funktioner og kulturelle symbolik med ind i nye konstellationer. Den tyske kunstner betegner sine værker som "liminale objekter", der befinder sig i en overgang mellem forskellige betydninger og stadier, hvor en prosaisk hverdagsting kan blive en portal til en anden verden.
Amanda Ziemele (f. 1990) arbejder med maleri i forlængelse af abstrakte og minimalistiske traditioner. I hendes fortsatte udforskning af maleriets formelle kvaliteter skaber hun abstrakte, fragmenterede udsagn, hvor former, farver, rytme og rum spiller sammen, uden at billedet samler sig til et statisk udsagn. Ziemele repræsenterer netop nu Letland på Venedig Biennalen.
Back to Future realiseres med afgørende støtte fra: 15. Juni Fonden, Ny Carlsbergfondet, Statens Kunstfond, Augustinus Fonden og Mondriaan Fund.
Kilde:
Kunsthal 44Møen

Adresse
Fanefjordgade 44
4792 Askeby

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: Lukket
Onsdag: Lukket
Torsdag: Lukket
Fredag: Lukket
Lørdag: Lukket
Søndag: Lukket

Entre pris
Entré 60 kr.
Under 18 år: Gratis adgang.
Udstillingssæson i perioden juni-september

Tilgængelighed
Alle bygninger kan tilgås med kørestol undtagen PS44