Edgar Degas. Skulptur
Den franske kunstner, Edgar Degas (1834-1917), er især berømt for sine farvestrålende malerier og pasteller.
Den franske kunstner, Edgar Degas (1834-1917), er især berømt for sine farvestrålende malerier og pasteller.
Den franske kunstner, Edgar Degas (1834-1917), er især berømt for sine farvestrålende malerier og pasteller. De færreste er derfor klar over, at mesteren gennem det meste af sin karriere modellerede mindre skulpturer i voks, ler og gips, hvoraf en række blev støbt i bronze efter hans død. Som kun ét ud af fire museer i verden ejer Glyptoteket en komplet samling af Degas’ bronzer, som vises i denne særskilte udstilling.
Fra skulptur til maleri
Motiverne i Edgar Degas’ skulpturer er de samme som i hans malerier: balletdanserinder, der holder balancen i næsten umulige positurer, kvindekroppe under det daglige toilette og væddeløbsheste, der tripper uroligt før start. Degas anvendte sine hjemmelavede modeller som forlæg for både maleri, pastel og tegning. De oprindelige figurer var udført i voks og forlod aldrig atelieret. Degas værnede om dem som noget privat og ønskede ikke at udstille dem. Når vi i dag alligevel kan nyde synet af de varierende positurer og forvredne kroppe, er det takket være Degas’ arvinger, der lod voksfigurerne støbe i bronze efter kunstnerens død i 1917.
Optaget af bevægelsen
Degas’ atelier gemte på mere end 150 forskellige voksfigurer. Hver for sig var de et udtryk for mesterens minutiøse arbejde med at gengive bevægelse og balance og proportioner. 72 af dem blev støbt i bronze, og de giver tilsammen et fascinerende indblik i Edgar Degas’ arbejdsproces. Figurerne afslører den berømte malers minutiøse arbejde med at få figuren levendegjort i tre dimensioner. Skulpturerne demonstrerer Degas’ evne til at iscenesætte sekunders bevægelse, så de varer evigt. Kunstneren har selv fortalt, at han modellerede heste for bedre at kunne forstå mekanismen i deres bevægelser. Derfor gentog Degas sine motiver igen og igen. Alligevel er hver skulptur unik og deres udtryk langt fra identiske.
Kilde: Glyptoteket
1556 København V
Tilgængelighed:
Niveaufri adgang - nej, men lifter og elevator til de fleste udstillinger
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 21:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 17:00
Søndag: 10:00 - 17:00
Voksen: 125 kr.
Under 27/studerende: 95 kr.
Grupper på 10 eller flere (når betalt samlet): 110 kr. pr. person
Under 18: Gratis entré
Årskort: Gratis entré
Sidste onsdag i hver måned er der gratis entré til hele museet.