Kunsten.nu 15 år: Var kunsten totalt fraværende?

Af
17. september 2023

Kunsten.nu fylder 15 år, og nu dykker redaktør Ole Bak Jakobsen, der har været med hele vejen fra begyndelsen, ned i det omfattende artikelarkiv og ser på, hvad der har været på dagsordenen gennem årene. Følg med de næste par uger, hvor der på den måde tegner sig en slags portræt – ikke alene af af kunsten.nu – men også af den danske kunstscene i de forgangne 15 år.

Kunsten at forandre – 15 billedkunstnere om aktuelle kriser, opgør og alternativer.. Forsideillustration: Jeannette Ehlers: Whip It Good. Den Kongelige Afstøbningssamling, 2014. Foto: Casper Maare.

Kunsten.nu fylder 15 år, og nu dykker redaktør Ole Bak Jakobsen, der har været med hele vejen fra begyndelsen, ned i det omfattende artikelarkiv og ser på, hvad der har været på dagsordenen gennem årene. Følg med de næste par uger, hvor der på den måde tegner sig en slags portræt – ikke alene af af kunsten.nu – men også af den danske kunstscene i de forgangne 15 år.

Af
17. september 2023


info


Kunsten.nu fylder 15 år, og nu dykker redaktør Ole Bak Jakobsen, der har været med hele vejen fra begyndelsen, ned i det omfattende artikelarkiv og ser på, hvad der har været på dagsordenen gennem årene. Følg med de næste par uger, hvor vi på den måde tegner sig en slags portræt – ikke alene af af kunsten.nu – men også af den danske kunstscene i de forgangne 15 år.

Da kunsten.nu lanceredes i for femten år siden var det i et politisk klima, hvor den såkaldte ‘udlændingedebat’ afgjorde, hvem der fik den politiske magt. Debatten om hvem, der inkluderes, og hvem, der ekskluderes, er stadig pinlig aktuel, men dengang var der desuden en hel del debat om kunstens gennemslagskraft i forhold til presserende samfundsmæssige forhold.

Det er en debat som altid har været ret present på kunsten.nu, og den har manifesteret sig i mange forskellige udtryk og vinklinger.

Læs med her, når først politisk kommentator Lotte Hansen i et interview taler om, at kunstnerne har glemt, hvordan man laver kunst til offentligheden.
Læs interviewet: Kunsten er totalt fraværende (2009)

Debatredaktør Matthias Borello var ligeledes på tæerne og argumenterede for, at der blandt kunstens aktører var en udbredt kritisk mangel:
Læs klummen: En kritisk mangel (2009)

Elmgreen og Dragsets performative værk, Det er aldrig for sent at sige undskyld!, 2010. (Foto: Matthias Hvass Borello)

Andre stemmer på kunsten.nu kunne dog rapportere om kritisk kunst, der efterlevede udsagnet “show, don’t tell” som her, hvor Torben Sangild gør sig tanker om kunstnergruppen Superflexs kritiske værker om copyrights-forhold:
Klumme om Superflex og ophavsret (2013)

Og nogle kunstnere brænder bare igennem. Eksempelvis Jeannette Ehlers, som tidligt var med til at sætte opgøret med kolonitiden på dagsordenen.
Læs interview fra 2015 med hende her:

Whip It Good, performance under Jeannette Ehlers’ prisvindende udstilling i Nikolaj Kunsthal, Say It Loud. (Foto: Anne Riber)

Som magasin har det været et klart fokuspunkt for kunsten.nu at skabe offentlighed om de kunstpraksisser, der er karakteriseret ved et socialt engagement. Det kan være i form af projekter, hvor kunstneren skaber værker eller kunstneriske handlinger i fællesskab med andre mennesker. Læs eksempelvis mit interview med Birgitte Ejdrup Hansen (2015) om hendes projekter i landsbyerne Selde og Laven:

Fra indvielsen af Birgitte Ejdrup Kristensens stedsspecifikke værk, Skivevej 13. Foto: Birgitte Ejdrup Kristensen

Så nej! Set over et længere tidsspænd er det svært at se, at kunsten har været totalt fraværende i forhold til aktuelle diskussioner i samfundet. Det er klart, at kunsten udtrykker sig på egne præmisser og ved hjælp af sit eget sprog, men den er ofte særdeles engageret netop i verdens allermest presserende spørgsmål.

Det lavede vi en e-bog om, Kunsten at forandre, og den kan du læse lidt om her:
Kunsten at forandre. Introduktion til e-bog om samfundsengageret kunst