Shopping-kuratorerne

Birgit Johnsen og Hanne Nielsen fortæller om at udstille videoværker i et shoppingcenter.

Mark Formanek: Standard time, 2007, Pressefoto (udsnit)

Birgit Johnsen og Hanne Nielsen fortæller om at udstille videoværker i et shoppingcenter.


info

Projektet Videokunst på Bryggen består i 8 udstillinger over 2 år. På 4 store og 6 mindre skærme vises et bredt udvalg af videokunst. Første udstilling er med værker af Mark Formanek og Datenstrudel.

Fredag 31. oktober kl. 14.30 åbnes udstillingen i citycenter Bryggen i Vejle af Kulturminister Carina Christensen. Ferniseringen foregår på Plan 2 ved Loungen


I shoppingcentret Bryggen i Vejle har kunstnerne Birgit Johnsen og Hanne Nielsen kurateret en udstilling med videoværker i nedgangen fra p-anlægget til butikkerne. Her møder centrets besøgende værker, som reflekterer de omstændigheder og rammer, de mødes i. Udstillingen er endnu et skud på stammen af shoppingcentre, der giver kunderne en ekstraordinær kunstoplevelse med i købet.

Et anderledes møde mellem beskuer og værk
Shoppingcentret er jo ikke et neutralt rum skabt til kunst. Hvad betyder det for værkerne?
"Som kuratorer er det naturligvis en omstændighed, vi har måttet forholde os til. Det har været en udfordring at inkorporere video og digital kunst i en kommerciel kontekst. Det bliver et møde mellem kunst og en kontekst, der ikke er vant til at præsentere kunst. Især mødet mellem kunsten og publikum er anderledes. Der er ingen forventning eller parathed fra centrets kunder til at se kunst. Modsat er der heller ingen forestillinger om kunst, der blokerer. Man kan spontant tage den til sig eller lade være."

Kunst i kommercielle rammer
Hvad har udstillingsstedet betydet for jer som kuratorer?
"Det har krævet en anden opmærksomhed, end hvis udstillingen havde været i gængse kunstrum. Vi måtte sørge for, at kunsten blev præsenteret på dens egne præmisser på trods af konteksten. Men der har været stor åbenhed og velvillighed fra Steen & Strøm og fra shoppingcentret Bryggens side til at gøre rammerne for udstillingsprojektet og kunstnerne gode. Selvom der selvfølgelig er nogle fysiske begrænsninger i installationen af værkerne. Centret skal jo fungere."

Videoværker fra rulletrappen
Hvordan har I iscenesat mødet mellem værkerne og centrets besøgende?
"Skærmene er placeret, så kunderne møder værkerne, hver gang de tager rulletrappen. Og har man lyst, kan man også stoppe op, sætte indkøbsposerne og tage sig et hvil i en af sofaerne. Bevægelsen på rulletrappen spænder på en gang ben for oplevelsen af værkerne – men den synliggør også, at en af grundsubstanserne i film og video netop er tid."

Mark Formanek: Standard time, 2007, Pressefoto
Mark Formanek: Standard time, 2007, Pressefoto

"Det har derfor været vigtigt at finde værker, der kunne opleves på flere niveauer. Hvor man både kunne få noget ud af det, hvis man kort passerer; Men hvor man også kunne stoppe op og gå længere ind i oplevelsen af værkerne og opdage andre lag."

Tag dig tid til tid
Hvordan reflekterer værket af Mark Formanek shoppingcentret som kontekst?
"I Mark Formaneks værk Standard time, er tiden under konstruktion. Filmen viser, hvad klokken er minut for minut – men det er 70 arbejdere, der med skruer, søm, stiger og træ skiftevis nedbryder og opbygger tallene. Værket inviterer til, at man enten bare ser, hvad klokken er, eller stopper op og tænker over, hvordan arbejderne knokler for at følge med tiden. De fleste kunder skynder sig for hurtigst muligt at komme hjem. Så tid betyder netop noget i denne situation. Alligevel håber vi, at man stopper op, når man møder værkerne og bruger sin tid på dem."

Datenstrudel: Heitkerkeit, 2001, Pressefoto
Datenstrudel: Heitkerkeit, 2001, Pressefoto

Datenstrudel: Pappwelt, 2006, Pressefoto
Datenstrudel: Pappwelt, 2006, Pressefoto

Anti-funktionalisme møder funktionalisme
Og hvordan forholder værkerne af Datenstrudel sig til konteksten?
"Datenstrudel viser de tre videoer Pappwelt, Heiterkeit og Skispringen. Det gennemgående tema i videoerne er, at de er lavet med unødvendige hindringer. I Heiterkeit og Skispringen udføres alt liggende, og kameraet filmer fra oven. I Pappwelt er alle genstande lavet af pap. Videoerne modsætter sig det rationelle og funktionelle og bliver således en værdig modstander til shoppingcentrets funktionalitet."

"I udstillingsrækken er der mange værker, der reflekterer over konteksten. Værkerne er jo valgt i forhold til denne kontekst i dialog med kunstnerne."

Kunsten udnytter shoppingcentrene
Hvorfor ser vi flere eksperimenterende samtidskunstudstillinger i tidens shoppingcentre?
"Shoppingcentrene har udviklet sig til mega-huse, med store arealer, som er et mix mellem et udendørs og et indendørs rum. Som udstillingsrum muliggør det mange former for værker og værkkarakterer. Shoppingcentrenes oplevelsesøkonomiske strategi kan bruges til kunstens fordel. Kunstnerne får en ny mulighed for at intervenere i det offentlige rum."

"Og så er shoppingcentret interessant, fordi der kommer mange mennesker, og fordi det som forbrugscentrum er meget betegnende for vores tid."


Fakta

Udstillingssted

31 okt 2008


Hanne Nielsen, Birgit Johnsen, Mark Formanek, Jörn Hintzer, Jakob Hüfner

Fakta

Mark Formanek er billedkunstner og bosat i Berlin.
Datenstrudel består af Jörn Hintzer og Jakob Hüfner, der også er billedkunstnere bosatte i Berlin.