I håndværket vækkes historier til live – 8 særudgaver af Haruki Murakamis ‘hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe’

22 aug - 24 sep 2023

Betalt indhold Pressemeddelelse: En ny udstilling på Designmuseum Danmark udforsker gennem en serie af smukke særudgaver af den japanske stjerneforfatter Haruki Murakamis Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe forholdet mellem en bogs fortælling og dens fysiske form. Et unikt og årelangt samarbejde mellem mestre af ældgamle håndværk er gået forud for […]

I HÅNDVÆRKET VÆKKES HISTORIER TIL LIVE. Foto: Jon Nordstrøm

Betalt indhold Pressemeddelelse: En ny udstilling på Designmuseum Danmark udforsker gennem en serie af smukke særudgaver af den japanske stjerneforfatter Haruki Murakamis Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe forholdet mellem en bogs fortælling og dens fysiske form. Et unikt og årelangt samarbejde mellem mestre af ældgamle håndværk er gået forud for […]


info

I håndværket vækkes historier til live – 8 særudgaver af Haruki Murakamis ‘hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe’22 aug - 24 sep 2023

I HÅNDVÆRKET VÆKKES HISTORIER TIL LIVE. Foto: Jon Nordstrøm

Betalt indhold

Pressemeddelelse:

En ny udstilling på Designmuseum Danmark udforsker gennem en serie af smukke særudgaver af den japanske stjerneforfatter Haruki Murakamis Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe forholdet mellem en bogs fortælling og dens fysiske form. Et unikt og årelangt samarbejde mellem mestre af ældgamle håndværk er gået forud for de udstillede værker, der her vises for første gang.

Det blødeste gedeskind, håndstukne kapitæler og bladguldsprægede bogstaver på forside og ryg – og indeni en række håndtegnede illustrationer og forfatterens signatur. I en ny, mindre udstilling under titlen I HÅNDVÆRKET VÆKKES HISTORIER TIL LIVE kan publikum komme helt tæt på de ældgamle håndværk bogbinderi, bogtryk og gravering og få et spændende indblik i, hvordan den håndlavede bog bringer nye dimensioner og liv til en fortælling – i dette tilfælde Haruki Murakamis filosofiske og humoristiske erindringsbog om at løbe.

En forfatters løbefortællinger
I Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe, der udkom på japansk i 2007 og på dansk i 2009, beskriver Haruki Murakami, hvad han føler og tænker om at løbe – en lidenskab som næsten bogstaveligt talt løber side om side med Murakamis forfatterskab og som i bogen flettes smukt sammen. Værkerne i den nye udstilling på Designmuseum Danmark viser den tætte relation mellem Murakamis tekst om den menneskelige krops fysiske kunnen og tekstens fysiske ’krop’ – den håndlavede bog.

Skabt efter alle kunstens regler
Gennem en årrække har bogbinder Klara Kölqvist, som er en af de sidste herhjemme, der mestrer bogbinderkunsten, den anerkendte gravør Martin Mörck og bogtrykker Erling Jørgensen sammen skabt de unikke pragtudgaver af Murakamis bog. Teksten har først været igennem Erling Jørgensens hænder, der, som trykkerkunstens opfinder den tyske guldsmed Johann Gutenberg, har håndsat hvert eneste bogstav. Bøgerne er desuden forsynet med illustrationer, som Martin Mörck har udført med en række af de klassiske trykteknikker, og teksten er til sidst blevet indbundet af Klara Kölqvist. Hele processen er dokumenteret af fotograf Jon Nordstrøm, hvis stemningsfulde fotografier er en del af udstillingen.

Pragtudgaver udstilles for første gang
Forud for enhver tekst går en langsommelig og krævende proces – meget lig den hårde fysiske træning til et maratonløb, som Murakami beskriver i bogen. Det samme gælder i bogbinderfaget, hvor en enkelt bog kan kræve et svimlende antal arbejdstimer foruden fantasi, dygtighed og vedholdenhed hos håndværkeren. Udstillingen I HÅNDVÆRKET VÆKKES HISTORIER TIL LIVE giver et fascinerende kig ind i den håndværksmæssige proces, der går forud for den håndlavede bog og undersøger forholdet mellem tekst og bog – indhold og udtryk, når fortællingen vækkes til live gennem håndværket. Serien tæller 25 bøger, signeret af forfatteren, hvoraf de otte indgår i udstillingen og her vises for første gang.

Dette indhold er produceret i samarbejde med et udstillingssted som en del af udstillingstedets Artguide-abonnement hos kunsten.nu.
Kunsten.nus uafhængige redaktion har intet at gøre med indholdet.


Adresse
Designmuseum DanmarkBredgade 68
1260 København K

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 10:00 - 18:00
Onsdag: 10:00 - 18:00
Torsdag: 10:00 - 20:00
Fredag: 10:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 18:00
Søndag: 10:00 - 18:00

Entre pris
Vi har stort besøgstal og vil gerne skabe en god oplevelse for alle vores gæster. Derfor skal alle grupper over 10 personer reservere tid til besøg på forhånd for at undgå ventetid.

Alle grupper over 10 personer bedes melde deres ankomst senest en dag før besøget på booking@designmuseum.dk
Køb billet

Tilgængelighed
Man kan stort set komme rundt på hele museet, café, butik og bibliotek som kørestolsbruger. Fordi vi har til huse i en fredet bygning har vi dog ikke elevator til 1. sal, Festsal og Porcelænssamling. En let kørestol kan lånes. Ledsagere til kørestolsbruger eller andet handicap har gratis adgang.
Museet råder over få parkeringspladser til venstre for museumspladsen og hovedindgangen (indkørsel kort efter museumspladsen via Bredgade). Officiel handikapskiltning påkrævet synligt i vinduet, så P-vagter kan se det.