Learning From Japan

8 okt 2015 - 31 dec 2018

Hvad har frøer, insekter og krybdyr med dansk kunsthåndværk og design at gøre? Det løfter Designmuseum Danmark sløret for, når dørene slås op til efterårets største udstilling Learning from Japan.

Learning from Japan, installationsview. Pressefoto

Hvad har frøer, insekter og krybdyr med dansk kunsthåndværk og design at gøre? Det løfter Designmuseum Danmark sløret for, når dørene slås op til efterårets største udstilling Learning from Japan.


info

Learning From Japan8 okt 2015 - 31 dec 2018

Learning from Japan præsenterer museets fornemme japanske samling side om side med dansk kunsthåndværk, design, arkitektur og grafik med inspiration fra Japan. Alle museets forskellige materialegrupper indgår i udstillingen heriblandt genstande, der kun sjældent har været udstillet.

Learning from Japan, installationsview. Pressefoto

Udstillingens tilrettelægger, kunsthistoriker Dr. phil. Mirjam Gelfer-Jørgensen, som også er forfatter til bogen ”Japanisme på dansk – Kunst og design 1870-2010”, fortæller:

”Mødet med den japanske kunst har forsynet dansk kunst med incitamenter, der er blevet omsat til nye virkemidler inden for flere af kunsthåndværkets områder. Japanismen har for dansk kunst været en katalysator med langtrækkende og langvarig effekt. Strømningen har udgjort en væsentlig forudsætning for den modernisme, der i det 20. århundrede gjorde Danmark til en designnation”.

Firben og flydeglasur
Udstillingen kommer vidt omkring og berører temaer som naturmotiverne i den japanske kunst, processer og materialer, arkitektur og indretning, mode og belysning, møbler og borddækning, alt inspireret af mødet med japansk kunst og håndværk, men nu integreret i dansk design.

Publikum kan blandt andet opleve museets samling af smukke japanske træsnit fra det 18. århundrede, enestående grafiske værker fra bog- og billedsamlingen samt keramik udført efter særlige japanske teknikker. En række danske keramikere har netop skævet til den japanske flydeglasurteknik, som tilførte en særlig taktil og naturinspireret, nærmest malerisk overflade til de keramiske værker. Også rakukeramikken er blevet populær hos danske keramikere. Teknikken går tilbage til 1500-tallets Kyoto og benyttes især til skåle til teceremonien.

Herudover kan man i området viet til arkitektur og boligindretning se, hvorledes naturen også her spiller en vigtig rolle. Harmonien mellem dansk og japansk brugskunst baserer sig bl.a. på begge landes mangel på egne mineraler, metal og brændstof, og da Japan er dækket af vældige skovområder, har træ været en vigtig kilde til udformningen af huse og møbler. I Danmark ses den japanske inspiration særligt i efterkrigstidens lavt byggede enfamiliehuse, opført i landets egne materialer som mursten, tegl og træ. Ligeledes erstattedes den borgerlige boligindretning af stråmåtter, rispapirlamper og lave siddemøbler, der appellerer til mere uformelle samværsformer.

Kilde: Designmuseum Danmark


Adresse
Designmuseum DanmarkBredgade 68
1260 København K

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 10:00 - 18:00
Onsdag: 10:00 - 18:00
Torsdag: 10:00 - 20:00
Fredag: 10:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 18:00
Søndag: 10:00 - 18:00

Entre pris
Vi har stort besøgstal og vil gerne skabe en god oplevelse for alle vores gæster. Derfor skal alle grupper over 10 personer reservere tid til besøg på forhånd for at undgå ventetid.

Alle grupper over 10 personer bedes melde deres ankomst senest en dag før besøget på booking@designmuseum.dk
Køb billet

Tilgængelighed
Man kan stort set komme rundt på hele museet, café, butik og bibliotek som kørestolsbruger. Fordi vi har til huse i en fredet bygning har vi dog ikke elevator til 1. sal, Festsal og Porcelænssamling. En let kørestol kan lånes. Ledsagere til kørestolsbruger eller andet handicap har gratis adgang.
Museet råder over få parkeringspladser til venstre for museumspladsen og hovedindgangen (indkørsel kort efter museumspladsen via Bredgade). Officiel handikapskiltning påkrævet synligt i vinduet, så P-vagter kan se det.