Art Matter Festival spot: Koo Jeong A

Af
19. maj 2024

Den sydkoreanske kunstner laver usædvanlige kunstværker. Til tider skal man være vågen for at opdage dem.

Koo Jeong A. Foto: Kim Je Won

Den sydkoreanske kunstner laver usædvanlige kunstværker. Til tider skal man være vågen for at opdage dem.

Af
19. maj 2024

Op til Art Matter Festival, som foregår 23 maj – 1 juni, stiller vi ind på nogle af de kunstnere, du kan opleve under festivalen. Her kan du stifte bekendtskab med sydkoreanske Koo Jeong A, der opsætter en skatepark i Malmö Kunsthall, som kan bruges, hvis man ellers kan skate.
På Venedig Biennalen i 2009 stod et gammelt træ og brummede. Året efter var et udstillingssted i New York badet i fluorescerende lys, hvilket fik de præsenterede skitser til at se ud, som om de var tegnet på rødt papir. Den sydkoreanske kunstner Koo Jeong A udstiller på de største kunstinstitutioner verden over, og laver usædvanlige kunstværker. Til tider skal man være vågen for at opdage dem.
Hun arbejder ofte med at fremkalde anderledes oplevelser af ellers velkendte genstande eller steder. Hun gør det ved at tilføre usynlige elementer som eksempelvis dufte, lyde, lys eller ændringer af temperaturen.
Hendes værker kan tage form af en duftserie, der er baseret på erindringer om regnvejr i forskellige byer, eller være malerier hvis figurer først bliver synlige, når mørket falder på, og de lyser af den solenergi, de har genereret i løbet af dagen.
Kunsten kan også være en 'sten', der svæver over et podie, idet værket udnytter magneters tiltrækkende og frastødende kræfter, hvis ikke skulpturen i hjørnet er lavet af edderkoppespind.
Men Koo Jeong A laver også tegninger med en sart og rystende streg og animationsfilm om en skabning, der svæver blandt planeter.
Koo Jeong A: OooOoO, Parc des Ateliers, LUMA Arles, Frankrig. Foto: Victor Picon
Koo Jeong A: OooOoO, Parc des Ateliers, LUMA Arles, Frankrig. Foto: Victor Picon
Når et kunstværk er ousss!
Med troen på, at "intet blot er almindeligt", peger Koo i sin kunstpraksis vedholdende på poetiske og overraskende aspekter af hverdagen og det, som unddrager sig sproget og de vanlige logikker. Kunstnerens værker kredser ligefrem om det, hun kalder for "ousss": et selvopfundet ord, som ikke er nærmere defineret, men måske snarere er et (lidt drillende) kunstværk i sig selv!
Under Art Matter Festival åbner hendes udstilling EHM [Event Horizon Malmö] på Malmö Konsthall, og den består af værket OooOoO Malmö : en skatepark bygget udelukkende af træ. Den er lavet specielt til Malmö Konsthalls karakteristiske udstillingsrum og kiler sin stjernedannelse ind mellem bygningens bærende søjler.
En solcelle-skateboard park
Det er ikke første gang, kunstneren har stået bag spektakulære skateparker – ofte kreeret over plantegninger af cirkelformer i forskellige størrelser. I 2012 opstillede man som en del af et byfornyelsesprojekt i Vassiviére, Frankrig, hendes første skateparkprojekt OTRO, som også fungerede som en gigantisk solcellelampe, der skinnede om natten, ladet med energi absorberet fra dagens sollys.
Siden har flere af kunstnerens skateparker fungeret som levende, sociale kunstværker, da man rent faktisk kan skate på dem. I Malmö suppleres skateparken af gigantiske tegninger, tegnet direkte på væggen.

Fakta

Koo Jeong A har arbejdet i Europa og USA siden hun flyttede til Paris fra Seoul for at studere ved École des Beaux-Arts i 1991.

Hendes værker er vist på mange af de største kunstinstitutioner rundt om i verden, herunder Centre Pompidou i Paris, Moderna Museet i Stockholm og Biennalerne i Liverpool og Gwangju.

I år repræsenterer Koo Jeong A Sydkorea på Venedig Biennalen.

Adresse
S:t Johannesgatan 7
SE-205 80 Malmö

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 11:00 - 17:00
Onsdag: 11:00 - 19:00
Torsdag: 11:00 - 17:00
Fredag: 11:00 - 17:00
Lørdag: 11:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 17:00

Entre pris
Gratis

Tilgængelighed
Niveaufri adgang - ja

Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja