Elektronisk puls til guldalderen

Statens Museum for Kunst kobler elektroniske musikere til nordisk kunst fra 1750 – 1900. Et eksperiment, der skal skabe engagement.

(Pressefoto, Umloud Untd)

Statens Museum for Kunst kobler elektroniske musikere til nordisk kunst fra 1750 – 1900. Et eksperiment, der skal skabe engagement.

Musikken kan hentes gratis på applikationen Music Made byArt til iPhone, iPad eller iPod fraApples AppStore. Har man ikke selv adgang til mediet, stiller museet gratis eniPod til rådighed mod aflevering af sygesikringsbeviset.

Titlen: ”Music Made by Art” antyder, at det er kunstværkerne,der har skabt musikken. Det er selvfølgelig set før, at musikere har hentetinspiration i billedkunsten og skabt ny musik. Men det sker sjældent, atmusikerne bevæger sig over 100 år tilbage i tiden og fortolker værker, der erskabt i en roligere atmosfære, ved at tilføre en nutidig, urban oghøjteknologisk puls.

(Foto: Asger Hunov)
(Foto: Asger Hunov)

En fjerde dimension
Som museumsgæst befinder man sig derfor i en slags fjerdeoplevelsesdimension, når man i modsætning til andre besøgende, oplever Einar Nielsens maleri I hans øjne så jegdøden tilsat intens sangstemme og en tung euro-dance puls. Eller når ValdemarS. Møllers Solnedgang. Fontainbleu understøttes af plirrende glasklar elektroniskChill-Out musik.

Projektet blev lanceret i foråret i forbindelse mednyophængningen af samlingen af dansk og nordisk kunst. Indtil videre har tre bandsleveret deres bidrag. Noir-pop bandet Gianna Factory har fortolket Abildgaard,Stoffer & Maskinen – Ejnar Nielsen og Kasper Bjørke har sat strøm tilValdemar S. Møllers solnedgang. I løbet af året tikker yderlige fire bands indpå iPhonen. Det er Darkness Falls, Turboweekend, Thulebasen og AndersTrentemøller.

En ung samling?
”Det har været en stor udvælgelsesproces i forhold tilmusikerne, der både skulle være lidt upcomming og alligevel så etablerede, atde havde godt fat i publikum”, fortæller Susanne Rydahl, der ermarketingsansvarlig på museet.

Til spørgsmålet om der er tematisk sammenhæng mellemguldalderkunst og elektronisk musik, erkender hun, at det er der nok ikke: ”Deter et eksperiment. Vi ville gerne vide om vores samling kan tiltrække et ungtpublikum hvis vi ændrer den måde vi henvender os på. Derfor gik vi helt bevidstefter at ramme målgruppen af unge med vægt på det musikalske udtryk”.

(Pressefoto, Umloud Untd)
(Pressefoto, Umloud Untd)

In your face … ellerpletter for øjnene
”De musikere, vi spurgte, syntes at det var fedt at kommeind og få historierne om værkerne og blive inspireret af kunsten, så de harogså set det som en kunstnerisk indsprøjtning til dem”, slutter Susanne Ryhdal.

Musikernes engagement kan mærkes. Som når Stoffer &Maskinen på den medfølgende tekst på app´en skriver: ”Vi har valgt at fortolke billedet Og i hans øjne så jeg døden malet afEjnar Nielsen. Det fede er, at vi nu får muligheden for at give det herkunstværk en ny fortælling og sætte det ind i en spritny guldramme. Vi faldtførst over titlen, bare fordi den er så meget in your face!” 

Musiker Kasper Bjørke fortæller: ”Jeg blev umiddelbartdraget af den utrolige lethed i værket. … Vi kender alle det med at få pletterfor øjnene, når man kigger direkte i solen … det synes jeg var interessant atbeskrive med musik”.

(Foto: Asger Hunov)
(Foto: Asger Hunov)
Udvidelse afmuseumsoplevelsen
”Det interessante er, at vi nu har fået et digitalt medie,der kan udvide oplevelsen og tilføre en, eller måske endda flere dimensionertil en udstilling”, siger Uri Andersen frabureauet Umloud Untd, der har udviklet Music Made by Art for SMK.

”Apps bliver fremover en integreretdel af helhedsoplevelsen, både på museet, hvor lyd, billeder og ekstradata kan skabe forskellige oplevelsesdimensioner, men også ved at få trukketudstillingen ud af rummet. Bevæger man sig rundt i et gademiljø, kan man linketil malerier og fortælle, at her er der faktisk malet et billede af f.eks. GammelStrand eller her boede denne her maler.

“Det er den slags momentane indsigter eller oplevelser, derkan være med til at skabe loyalitet og genbesøg på museet,” slutter UriAndersen, der allerede er klar med den næste app for SMK, nemlig en guide tilToulouse Lautrec udstillingen.


Fakta

Udstillingssted

Music Made by Art

7 aug 2011

SMK - Statens Museum for Kunst Se kort og tider

Fakta

Toulouse Lautrec app´en kan downloades i App Store og på Android Market fra lørdag den 24. september.

Music Made by Art kan downloades gratis i App Store

Musikken på applikationen bliver løbende opdateret. De næste musikudgivelser er:

Mandag den 19. september - Darkness Falls
Fredag den 14. oktober på kulturnatten – Turboweekend og Thulebasen
Lørdag 26. november - Trentemøller

Arrangementerne i forbindelse med udgivelserne annonceres via museets Facebook gruppe.