HEART på Art Herning 2012
KUNSTEN.NU har talt med museumsdirektøren for HEART om jysk kræmmermentalitet og københavnsk ‘cutting edge’ kunst på Art Herning.

KUNSTEN.NU har talt med museumsdirektøren for HEART om jysk kræmmermentalitet og københavnsk ‘cutting edge’ kunst på Art Herning.
info
Art Herning finder sted fra 27-29 januar 2012og igen i år deltager museet HEART – Herning Museum ofContemporary Art med en stand. Men som noget nyt er detHEARTs direktør, Holger Reenberg, der holder åbningstalen. Og her har han fokuspå møder gæsterne i mellem:
Med disse ord løfter Reenberg lidt af sløret for indholdet af sinåbningstale på messen:
”Jeg har tænkt mig at holde en pædagogisk åbningstale, hvor jeg henstillertil både de besøgende og gallerierne om at skabe nogle gode møder. At væretolerante over for messens nye form med en række nye gallerier og den nyekunst, man møder på messen. De nye gallerier skal selvfølgelig ikke lade sigskræmme, men være nysgerrige over for jydernes anderledes stil og måde at gåtil tingene på. Og det jyske publikum skal måske være mere nysgerrigefter de ting, som forekommer dem lidt vel nye. Det vil være frugtbart forbegge parter,” fortæller Reenberg og fortsætter:
”ArtHerning er mere en handelsplads end Art Copenhagen. Kunstmessen i Københavnforsøger at minde mere om en kunstmesse fra udlandet med et mere internationalttilsnit. Messen i Herning er mere handelsorienteret. Det er jo en kendt sag, atjyder, og særligt midt-vestjyder, er gode handelsmænd. Og det karakterisererogså messen. Heldigvis er det jo et nuanceret billede, som man ikke bare sådankan sætte på en formel.”
”Jeg tror, at vi ved at arbejde systematisk med det, får tingene til atmødes. Over årene får Art Herning en bedre kvalitet. Det er da også sket – detbliver bedre på messen for hvert år,” slår Reenberg fast.
Herning som kunstby
Adspurgt om, hvad Herning kan som by siden der både ligger etinternationalt orienteret museum som HEART og én af Danmarks størstekunstmesser, svarer Reenberg:
”Tja, det er jo i grunden sjovt, at det forholder sig sådan, men årsagen kanvære, at der altid har eksisteret et konkurrenceforhold mellem Herning ogHovedstaden. I 60’erne resulterede det i begrebet Herning-Avantgarden, som stodi kontrast til den mere mainstream retning i Hovedstaden. Begrebet dækker deting, der var lidt skæve, lidt anderledes, lidt sværere at forstå. Der var oger en lyst i Herning til at skille sig ud, til at konkurrere.”
”Måske er det også den fiksering på bundlinjen i det her forretningsmiljø,som på mange måder er med til at sikre, at der er kapital og ressourcer til atudføre de ekstra ting.”
Museumsoplevelser på messen
Reenberg mener desuden, at det er ganske naturligt, at museet igen i årdeltager på salgsmessen:
Museethar en stand på messen, som er delt op både i et infoområde og i en blackbox, hvor man kan se en række af værkerne fra museets dvdsamling. Reenberg fortæller,at man blandt andet kan opleve videokunst af Jesper Just, Martin Bigum, AnnikaLarsson og Torbjørn Rødland.
”Siden sidste år og frem til i år har messeudvalget for Art Herning gjortet mægtigt arbejde for at gøre Art Herning stærkere, for eksempel med engallamiddag og VIP-tur til gæsterne på messen med gratis limousinekørsel fremog tilbage mellem messen og museet,” forklarer Reenberg om tilbuddene tilgæsterne på messen.