Mads Damsbo skal lede nyt megamuseum i Odense
Med den nye stilling må Mads Damsbo siges at være en absolut komet inden for museumsverden.

Med den nye stilling må Mads Damsbo siges at være en absolut komet inden for museumsverden.
info
Når han den 1. maj i år rykker ind i det nye direktørkontor i Odense, er det ikke bare Mads Damsbo, der er ny. Hele museet er nyt og kommer til at bestå af tre af landet vigtigste institutioner; Kunsthallen Brandts, Fyns Kunstmuseum og Museet for Fotokunst.
Netop derfor må stillingen som direktør for det nye museum siges at være en af de vigtigste lederstillinger inden for dansk kunstliv og udfordringen er enorm for den unge direktør.
Ung og frygtløs
Ansættelsesudvalget ser Mads Damsbo som yderst kompetent både kunstnerisk og organisatorisk og anser det netop som gode kvaliteter, at han er ung, frygtløs og nyder stor respekt i kunstneriske fagkredse både i Danmark og i udlandet.
Mads Damsbo tager som sædvanligt udfordringen med ro og uddyber: ”Jeg er utrolig glad for at få muligheden for at være med til at skabe et fremtidens hus for kunsten i Odense. Der er her i byen en sjælden opbakning om billedkunsten, og jeg ser frem til at udvikle det lokale engagement yderligere og præsentere et bredt appellerende og rigt varieret program af udstillinger med lige dele vægt på den moderne kunsthistorie og nye medier som animationsfilm, tegneserier og digital kunst”.
Springe rammerne
For bestyrelsesformanden, by- og kulturrådmand Steen Møller, har det været vigtigt at ansætte en person, som er karismatisk og visionær og som tør sprænge rammerne for billedkunstformidling: ”Med fusionen ønsker vi at skabe et unikt billedkunsttilbud, som ikke blot er en kopi af de tilbud, man kender fra andre byer. I Mads Damsbo har vi fundet en direktør, som kan være med til at udvikle et billedhus af international karakter, som odenseanerne kan være stolte af.”
Økonomisk udfordring
I en tid, hvor driftsmidler ikke hænger på træerne, står det nye supermuseum over for en stor udfordring for at sikre opbakning både fra lokale sponsorer, private fonde og de statslige puljer. Hans Bøgh-Sørensen, administrerende direktør hos Orifarm og medlem af Fusionsbestyrelsen, føler sig sikker på, at Mads Damsbo kan stå i spidsen og vise vejen i organisationen.
“Han har blik for, at den nye billedkunstinstitution skal være en central motor i Odenses kulturtilbud. Mads Damsbo har et veludviklet blik på, at en moderne kulturinstitution hænger tæt sammen med sin omverden – både når det gælder offentlige tilskudsgivere og det private erhvervsliv” uddyber Hans Bøgh-Sørensen.
Der er ikke tvivl om, at der er store forventninger til Mads Damsbo og at han kommer til at bruge alle sine kompetencer, når han fremover skal få tidligere selvstændige institutioner med forskellige formål til at spille sammen.
Stordrift versus faglighed
Fusionen i Odense er blot sidste i en lang række sammenlægninger af museer landet rundt, f.eks Museum Sønderjylland, VejleMuseerne, Museum Sallling og Frederiksbergmuseerne. Alle sammenlægninger af forskellige kunst- og lokalhistoriske museer.
Hvor de øvrige fusioner i nogen grad har haft økonomiske bevæggrunde i form af effektiviseringer og stordrift, kan man håbe, at det nye museum i Odense i langt højere grad vil benytte fusionen til en faglig styrkelse. I alle fald virker det som om, at de lokale politikere har modstået fristelsen for at samle institutioner, som fagligt ligger milevidt fra hinanden, og i stedet har fokuseret på at lade kunsten være i centrum.
I følge Nicolai Frank fra Odense Kommune har det nye museum endnu ikke fået et navn, ligesom det heller ikke er besluttet, hvad der kommer til at ske med de eksisterende direktørposter på de tre institutioner.
Fakta
Fakta
Mads Damsbo er pt. Formand for Foreningen af kunsthaller i Danmark som tæller ni kunstinstitutioner.
Damsbo har siden september 2008 ledet kunsthallen Gl. Holtegaard. Før dette besad Damsbo en stilling som udstillingsinspektør i Kunstforeningen Gl. Strand.
Som kurator for auktionshuset Lauritz.com og Galerie Mikael Andersen har han gjort en stor indsats for at gøre en ny generation af danske kunstnere synlige for et internationalt publikum.
I perioden 2007-2008 har Mads Damsbo været tilknyttet Dagbladet Information som kunstanmelder. Han er desuden forfatter til en række artikler og udgivelser om ny kunst.
Mads Damsbo er uddannet mag.art. i Kunsthistorie fra Københavns Universitet i 2006. Han har dertil en MA i kuratorisk praksis fra Wits University i Johannesborg, hvor han boede fra 2002-2004.