Statens Museum åbner afdeling i Aarhus Kunstbygning
Statens Museum for Kunst vil åbne en afdeling i Aarhus Kunstbygning med navnet SMK Aarhus og opføre byens nye vartegn.

Statens Museum for Kunst vil åbne en afdeling i Aarhus Kunstbygning med navnet SMK Aarhus og opføre byens nye vartegn.
info
Ambitionen er at give byen en ny dynamik, hvor ARoS og Statens Museum for Kunsts stærke brands kan styrke Aarhus omdømme og skabe opmærksomhed om kulturby 2017.
Statens Museum for Kunst har landets største kunstsamling hvilket ifølge magasin-inspektør Frank Jensen giver problemer: “Igennem tiden har museet både gennem indkøb og gennem donationer opsamlet en stor mængde værker, som ikke længere bliver vist på museet. Vi har ingen mulighed for at komme af med disse overskydende værker f.eks gennem salg eller destruktion, så det kommer som en stor gave at vi kan aflaste vores magasiner ved at udstille disse værker i provinsen”.
Kunstbygningen har længe ligget i skyggen af ARoS både størrelsesmæssigt og målt på besøgstal. Regnbuen på ARoS er på mange måder blevet et vartegn for kunsten i Vestdanmark, men SMK Aarhus har tænkt sig at matche regnbuen med et scoop for byen: Store Robert.
Den kæmpemæssige jernskulptur på 72 meter af den danske billedkunstner Robert Jacobsen vil blive opført på parkeringspladsen bag det nye SMK Aarhus og skulpturen vil dermed endelig kunne opleves i Danmark efter at have været forvist til diverse havneløb.
Skrotsponsor
Opførelsen af Store Robert sker i samarbejde med Skrotkongen Aps i Lisbjerg, som vil sponsorere en stor del af de 2000 tons jern, som skulpturen består af. Dermed er en cirkel sluttet mellem Robert Jacobsens brug af metalskrot i sine så berømte skulpturer og det vil være en endegyldige hyldest til en stor dansker.
Inspiration fra Malmö
Inspirationen til Statens Museums for Kunsts nye afdeling i Aarhus kommer fra Malmø, hvor Moderna Museet (det svenske pendant til Statens Museum for Kunst) i 2009 åbnede en afdeling i Malmö. Moderna Museet Malmö ligger i samme bygning, som tidligere husede den privatejede kunsthal Rooseum.
I 2012 havde Moderna Museet Malmö mere end 100.000 besøgende – en effekt, som man håber vil gentage sig i Aarhus.
Fakta
Kunsthal Aarhus Se kort og tider