Anna og Michael. Sammen og hver for sig.
20 sep 2023 - 7 jan 2024Betalt indhold Pressemeddelelse: I rækken af udstillinger om kunstnerhjem sætter Ordrupgaard i efteråret 2023 fokus på et af de mest berømte og elskede danske kunstnerpar: Anna og Michael Ancher. Det er første gang, at en udstilling omhandler begge kunstnere og det parløb, der fandt sted i det fælles hjem i Skagen. Udstillingen sætter den kunstneriske […]
Betalt indhold Pressemeddelelse: I rækken af udstillinger om kunstnerhjem sætter Ordrupgaard i efteråret 2023 fokus på et af de mest berømte og elskede danske kunstnerpar: Anna og Michael Ancher. Det er første gang, at en udstilling omhandler begge kunstnere og det parløb, der fandt sted i det fælles hjem i Skagen. Udstillingen sætter den kunstneriske […]
Betalt indhold
Pressemeddelelse:
I rækken af udstillinger om kunstnerhjem sætter Ordrupgaard i efteråret 2023 fokus på et af de mest berømte og elskede danske kunstnerpar: Anna og Michael Ancher. Det er første gang, at en udstilling omhandler begge kunstnere og det parløb, der fandt sted i det fælles hjem i Skagen. Udstillingen sætter den kunstneriske dialog under luppen og belyser ligheder og forskelle de to kunstnere imellem.
Indfaldsvinklen bliver maleriet Dagens arbejde bedømmes fra 1883, som kunstnerægteparret udførte i fællesskab. I billedet iscenesætter de sig selv som de ligeværdige udøvende kunstnere, de også var i virkeligheden. Fra deres fælles hjem – først i Havehuset bag Brøndums Hotel og siden på Markvej 2 – udgik nemlig et harmonisk og respektfuldt kunstnerisk partnerskab, der var et særsyn i en tid, hvor kvinder typisk måtte opgive deres karriere, så snart ægteskabet indtraf.
Det var søgen efter et nyt kunstnerisk terræn, der i 1874 bragte Michael Ancher (1849-1927) til Skagen, hvor han mødte den lokale og kunstnerisk begavede Anna Brøndum (1859-1935). Med udgangspunkt i motiverne i Skagen samt de fælles rejser til især Paris, hvor de blev eksponeret for de nyeste kunstretninger, skulle de begge blive vigtige repræsentanter for det moderne gennembrud i Danmark. Under indflydelse af realismen blev Michael således en markant fornyer af den monumentale danske figurkunst med malerier af blandt andet heroiske fiskere i redningsaktion, mens Anna i sine bedste værker dristigt bevægede sig væk fra virkeligheden for at lade lyset og farven styre, hvorfor hun i stigende grad betragtes som en pionerskikkelse i det 20. århundredes modernisme.
Udstillingen kurateres af overinspektør Dorthe Vangsgaard Nielsen i samarbejde med museumsdirektør Anne-Birgitte Fonsmark. Den ledsages af et katalog med artikler af udstillingens kunstfaglige konsulent, seniorforsker mag.art. Elisabeth Fabritius, kunsthistoriker og kunstkritiker Peter Michael Hornung og ph.d.-stipendiat og museumsinspektør ved Skagens Kunstmuseer Andreas Bjerre.
Kilde: Ordrupgaard.
Dette indhold er produceret i samarbejde med et udstillingssted som en del af udstillingstedets Artguide-abonnement hos kunsten.nu.
Kunsten.nus uafhængige redaktion har intet at gøre med indholdet.
2920 Charlottenlund
Tirsdag: 11:00 - 17:00
Onsdag: 11:00 - 19:00
Torsdag: 11:00 - 17:00
Fredag: 11:00 - 17:00
Lørdag: 11:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 17:00
Voksen
kr. 130
Studerende/unge under 26
kr. 95 (gratis hver onsdag 16:00-19:00)
Børn under 18 år
Grupper (+10 personer)
Gratis
kr 110