Basel Abbas & Ruanne Abou-Rahme: The song is the call and the land is calling

13 jun - 24 nov 2024

Centralt for Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahmes kunstneriske praksis er en dybdegående undersøgelse af den kollektive hukommelse og kulturens transformative kraft.

Still from Basel Abbas and Ruanne Abou-Rahme, And yet my mask is powerful (Part 1), 2016. Courtesy of the artists.

Centralt for Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahmes kunstneriske praksis er en dybdegående undersøgelse af den kollektive hukommelse og kulturens transformative kraft.

info

Basel Abbas & Ruanne Abou-Rahme: The song is the call and the land is calling13 jun - 24 nov 2024

Med deres tankevækkende værker fylder Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahme to af Københavns største kunstinstitutioner med elektroniske rytmer, samplet arkivmateriale, 3D-printede masker samt systemkritiske og poetiske tekster. Udstillingen The song is the call and the land is calling, der udfolder sig på begge kunstinstitutioner samtidig, sætter fokus på den dybe forbindelse mellem kulturarv og identitet og trækker tråde mellem historier om undertrykkelse og frihedsdrømme på tværs af forskellige lande, historier og politiske sammenhænge. Udstillingen, der vises fra d. 13.6. - 24.11. 24, er den anden i rækken i en tre-årig udstillingsserie mellem Copenhagen Contemporary og Glyptoteket.
Centralt for Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahmes kunstneriske praksis er en dybdegående undersøgelse af den kollektive hukommelse og kulturens transformative kraft. Med en baggrund inden for lyd og eksperimentel film har Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahme udviklet en internationalt anerkendt praksis, som omfatter både video, lyd, billede, tekst, installation og performance. Deres spektakulære multimedieinstallationer, der oftest udfolder sig som længerevarende researchprojekter, dykker ned i temaer som tilhørsforhold, kollektivitet og selvbestemmelse, hvor historier om tab, vold og fordrivelse trænger sig på.
Den tværinstitutionelle udstilling The song is the call and the land is calling viser flere af kunstnerduoens centrale værker i nye og udvidede versioner samt et helt nyt værk baseret på Glyptotekets oldtidssamling. Udstillingen udfolder sig i grænselandet mellem udslettelse og tilbagevenden, tab og modstand, kolonihistorier og håbet om nye sociale virkeligheder. Her udforsker Abbas og Abou-Rahme med poetiske og politiske værker, hvordan beretninger om kollektiv modstand giver genlyd i menneskehedens historie og samtid.
Selv beskriver kunstnerne deres værker som modstandspoesi – en formulering, der taler ind i kunstnernes vedvarende interesse for, hvordan marginaliserede fællesskaber kan mobilisere håb og sammen fostre nye sociale og politiske potentialer til trods for at måtte leve med konsekvenserne af et undertrykkende politisk system. En modstand, der på én gang er alment vedkommende og samtidig forankret i kunstnernes palæstinensiske rødder.
”Because you’re in this continual state of precarity [as Palestinians], you have this constant sense that you don’t actually exist. This idea of breathing where you should not be able to breathe is also a question of continuing to be, continuing to claim yourself, to claim space and to claim narrative, to claim your story and your testimony. We started thinking a lot about how to exist, then, in these impossible conditions. What are the tools that we can use not just to survive, but also to generate different possibilities?” uddyber Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahme.
Med dette års udstilling vil Copenhagen Contemporary og Glyptoteket undersøge den dybe forbindelse mellem kulturarv og identitet og stille skarpt på de spørgsmål, der melder sig her: Hvilken rolle spiller kulturarven, når imperialistiske kræfter og kolonialistisk besættelse truer med at rykke hele samfund op med rode og fjerne dem fra et land? Og hvad sker der med kulturarven, når den ikke længere kun handler om fortidens levn, men også om den kultur, der lever i og blandt mennesker og bærer vidnesbyrd om menneskehedens modstandskraft, kreativitet og opfindsomhed? Kan kulturarv i alle dens mangfoldige former i virkeligheden være et spørgsmål om menneskerettigheder og retten til selvbestemmelse?
Værkerne på Glyptoteket
Glyptoteket viser tre sammenhængende værker fra Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahmes researchbaserede værkserie And yet my mask is powerful Part 1, 2, 3 samt et helt nyt værk skabt specifikt med afsæt i museets oldtidssamling.
And yet my mask is powerful (2016-2018) kredser om temaer som selvbestemmelse og modstand med et videoværk på flere skærme, en lydinstallation og et skulpturelt arkivværk. Projektet tager udgangspunkt i en samling af 9.000 år gamle neolitiske masker udgravet på Vestbredden og i de omkringliggende områder. Maskerne blev i mange år opbevaret i private samlinger gemt væk fra offentligheden, indtil de blev udstillet på Israel Museum i 2014. Her besluttede kunstnerne at ’hacke’ maskerne via udstillingens virtuelle platform og genskabe dem ved hjælp af 3D-printteknologi for efterfølgende som en form for hjemkomst at bringe kopierne tilbage til ruinerne af nogle af de over 500 palæstinensiske landsbyer, der blev ødelagt eller affolket af Israel i 1948.
Med tanke på maskernes oprindelse i en tid længe før monoteistiske religioner (troen på én gud) og moderne forestillinger om grænsedefinerede nationalstater sætter kunstnerne spørgsmålstegn ved, hvem disse masker er til for i dag. Præsenteret i fire separate, men sammenhængende dele udfolder udstillingens værker en fiktiv, måske endda ahistorisk tid uden besættelse og kolonial arv.
Kunstnerduoen introducerer derudover et nyt værk baseret på Glyptotekets oldtidssamling. Her er en række små idoler og figurer fra Tyrkiet, Syrien, Palæstina, Libanon og Jordan blevet 3D-scannet, forstørret og printet som kopier. Befriet fra de traditionelle montrer svæver replikaerne frit i luften, hvor deres silhuetter kaster skygger og væver sig sammen med videooptagelser af palæstinensiske landskaber i flor. Værket kan læses som en hyldest til 3D-kopiens evne til at blive delt med mange fremfor kun at være ejet af de få. Den lave pris vender op og ned på kunstmarkedets økonomiske systemer og udfordrer med sit potentiale for evig cirkulation og masseudbredelse arkæologiens fetichering af den originale genstand.
Værkerne på Copenhagen Contemporary
På Copenhagen Contemporary præsenterer Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahme en ny og stedsspecifik version af tre forbundne værker: lyd- og videoinstallationen May amnesia never kiss us on the mouth: Only sounds that tremble through us (2020-2022), det skulpturelle værk Where the soil has been disturbed (2022) og tekstilværket Low cloud hum (2023).
May amnesia never kiss us on the mouth undersøger, hvordan opløste og nedbrudte samfund bearbejder vold, tab og fordrivelse gennem performative handlinger. Siden begyndelsen af 2010’erne har Abbas og Abou-Rahme indsamlet onlineoptagelser af helt almindelige mennesker, der synger og danser på offentlige steder i Irak, Palæstina, Yemen og Syrien. I værket bringes disse optagelser sammen med nye filmiske performances, skabt af kunstnerne i samarbejde med dansere og musikere fra Palæstina, tillige med stemningsskabende lydkompositioner og poetiske tekster.
Ifølge Abbas og Abou-Rahme er fællesnævneren for disse splittede fællesskaber deres bestræbelser på at modstå deres egen udslettelse. Gennem kropslige og performative handlinger gør de krav på rummet, selvet og fællesskabet igen. Ved at zoome ind på kroppens flygtige udtryk som sang eller dans peger kunstnerne på den fysiske handling – både i individuelle og kollektive former – som et kritisk rum for modstandsdygtighed og et stadigt voksende lager af hukommelse.
Kilde:
Glyptoteket og Copenhagen Contemporary

Adresse
Refshalevej 173A
1432 København K

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: Lukket
Onsdag: 11:00 - 18:00
Torsdag: 11:00 - 21:00
Fredag: 11:00 - 18:00
Lørdag: 11:00 - 18:00
Søndag: 11:00 - 18:00

Entre pris
Entré til udstillinger
Voksne: 120 Kr.
Studerende/Gruppe (mindst 15 personer): 95 Kr.

Tilgængelighed
Niveaufri adgang - ja
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja

Adresse
Dantes Plads 7
1556 København V

Tilgængelighed:

Niveaufri adgang - nej, men lifter og elevator til de fleste udstillinger
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 21:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 17:00
Søndag: 10:00 - 17:00

Entre pris
Priser
Voksen: 125 kr.
Under 27/studerende: 95 kr.
Grupper på 10 eller flere (når betalt samlet): 110 kr. pr. person
Under 18: Gratis entré
Årskort: Gratis entré

Sidste onsdag i hver måned er der gratis entré til hele museet.
Køb billet