Crustumerium. Død og efterliv på tærsklen til Rom
19 maj - 20 nov 2016Oldtidsbyen Crustumerium var et centrum for kulturmøder og spillede en stor rolle for Roms grundlæggelseshistorie. I godt 1.500 år var Crustumerium blot en hyppig reference i historiske kilder. Da arkæologer i 1975 lokaliserede byen godt 15 km nord for den italienske hovedstad, var der tale om et arkæologisk gennembrud af de helt store, og Crustumerium har lige siden været genstand for en række succesfulde udgravninger.
Oldtidsbyen Crustumerium var et centrum for kulturmøder og spillede en stor rolle for Roms grundlæggelseshistorie. I godt 1.500 år var Crustumerium blot en hyppig reference i historiske kilder. Da arkæologer i 1975 lokaliserede byen godt 15 km nord for den italienske hovedstad, var der tale om et arkæologisk gennembrud af de helt store, og Crustumerium har lige siden været genstand for en række succesfulde udgravninger.
Frisk fra graven
Udstillingen, som bliver til i nært samarbejde med de gravende arkæologer og de italienske kulturmyndigheder, viser væsentlige nye gravfund fra Crustumerium. I alt ti grave udstilles på Glyptoteket, komplette med knoglematerialer og spektakulære gravskatte. Hver enkelt grav byder på nære fortællinger, der tydeliggør, at fortidens menneskeskæbner ikke blot er relikter fra en fjern fortid.
Død og efterliv
Samtidig stilles der skarpt på liv og død i antikken. De mange genstande bliver et klart vidnesbyrd om skikke, tankesæt og tro i et kulturelt hybridsamfund. Som sådan viser udstillingen, hvordan forskellige kulturelle impulser har påvirket forestillingen om død og efterliv, samt hvordan antikken til stadighed trækker tråde til vores egen tid.
Live arkæologi
Sidst, men ikke mindst giver udstillingen et sjældent indblik i processen fra arkæologisk fund til udstillingsgenstand. I et arkæologisk laboratorium kan man overvære udgravningen af en hel grav, som til lejligheden er udtaget i ét uberørt stykke fra et gravkompleks i Crustumerium og transporteret til København. Udover selve udgravningen kan man her følge, hvordan arkæologiske fund behandles, bevares, analyseres og fortolkes.
Kilde: Glyptoteket
1556 København V
Tilgængelighed:
Niveaufri adgang - nej, men lifter og elevator til de fleste udstillinger
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 21:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 17:00
Søndag: 10:00 - 17:00
Voksen: 125 kr.
Under 27/studerende: 95 kr.
Grupper på 10 eller flere (når betalt samlet): 110 kr. pr. person
Under 18: Gratis entré
Årskort: Gratis entré
Sidste onsdag i hver måned er der gratis entré til hele museet.