Dyr i kunsten
21 mar 2020 - 10 jan 2021Kameler og killinger, elefanter og rotter, fjerklædte væsner og nuttede kæledyr. Museets store forårsudstilling Dyr i kunsten viser værker af 34 internationale kunstnere, der med humor, vid og bid går i kødet på vores forhold til dyrene. Samtidskunsten er i disse år stærkt optaget af at undersøge relationerne imellem mennesker og dyr. Særudstillingen Dyr i […]
Kameler og killinger, elefanter og rotter, fjerklædte væsner og nuttede kæledyr. Museets store forårsudstilling Dyr i kunsten viser værker af 34 internationale kunstnere, der med humor, vid og bid går i kødet på vores forhold til dyrene. Samtidskunsten er i disse år stærkt optaget af at undersøge relationerne imellem mennesker og dyr. Særudstillingen Dyr i […]
Kameler og killinger, elefanter og rotter, fjerklædte væsner og nuttede kæledyr. Museets store forårsudstilling Dyr i kunsten viser værker af 34 internationale kunstnere, der med humor, vid og bid går i kødet på vores forhold til dyrene.
Samtidskunsten er i disse år stærkt optaget af at undersøge relationerne imellem mennesker og dyr. Særudstillingen Dyr i kunsten byder på en lang række nedslag i dette enorme felt, der både rummer kritiske blikke på menneskets manipulation af dyrene og herlige fejringer af dyrene som fantastiske skabninger.
Dyr i kunsten udforsker, hvordan vi mennesker bruger, ser på, taler om og menneskeliggør dyr. Vi forføres af nuttede dyr på legetøjshylderne og på internettet, vi elsker vores kæledyr og leder efter mennesket i dem – eller dyret i os selv. Det myldrer med dyr i vores fabler, eventyr og mytologier, hvor vi tillægger dem menneskeligt sprog og adfærd. Vi fascineres af de vilde dyr, når vi besøger dem i zoologisk have eller på naturhistorisk museum, og vi piller ved arternes udvikling, miljøet og biodiversiteten, når vi producerer dyr industrielt og ændrer på DNA, livets byggeklodser. Udstillingen kommer med mangfoldige bud på, hvordan vi forstår os selv gennem andre dyrearter. Blandt andet gennem begrebet om ’det nuttede’ som et fænomen, der dukker op alle vegne i vores forbrugs- og underholdningskultur som et parameter, vi kategoriserer og værdisætter dyr ud fra.
Med skulptur, installation, maleri, video og fotografi af 34 internationale kunstnere udgør Dyr i kunsten et sanseligt, tankevækkende og engagerende menageri. På udstillingen kan man blandt andet stå ansigt til ansigt med en svævende elefant i fuld størrelse, opleve YouTube-katte spille atonale klaverstykker af Arnold Schönberg og få et nyt blik på den zoologiske haves kunstige miljøer.
I ARKENs 150 meter lange udstillingsrum Kunstaksen præsenteres 15 fjerklædte isbjørne af den italienskfødte kunstner Paola Pivi under titlen We are the Alaskan tourists. Paola Pivi har skiftet isbjørnenes genkendelige tykke, hvide pels ud med lette sommerfjer i pangfarver og leder dermed tankerne væk fra Alaskas barske klima henimod sydens varme og brasiliansk karneval. Isbjørnen er kendt som kongen af Arktis. Et stærkt og majestætisk dyr. I dag er isbjørnen imidlertid blevet symbol på en dystopisk fremtid. Den lever en usikker tilværelse i landområder, der er under pres på grund af klimaforandringer. Flokken af turister har måske søgt tilflugt på ARKEN. De har indordnet sig under klodens klimaforhold og skiftet den varme pels ud med florlette fjer.
Dyr i kunsten præsenterer værker af Cory Arcangel, John Baldessari, Richard Barnes, Pascal Bernier, Sophie Calle, Mircea Cantor, Maurizio Cattelan, Mark Dion, Nathalie Djurberg & Hans Berg, Martin Eder, Elmgreen & Dragset, Annika Eriksson, Daniel Firman, Laura Ford, Douglas Gordon, Damien Hirst, Peter Holst Henckel, Camille Henrot, Candida Höfer, Carsten Höller, Bharti Kher, Paul McCarthy, Kohei Nawa, Rivane Neuenschwander & Sérgio Neuenschwander, Tim Noble & Sue Webster, Patricia Piccinini, Paola Pivi, David Shrigley, Lisa Strömbeck og William Wegman.
Kilde: ARKEN Museum for Moderne Kunst
2635 Ishøj
Tilgængelighed:
Niveaufri adgang - ja
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja
Tirsdag: 11:00 - 17:00
Onsdag: 11:00 - 17:00
Torsdag: 11:00 - 21:00
Fredag: 11:00 - 17:00
Lørdag: 11:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 17:00
Under 18 år: Gratis entré