Francis Alÿs: Children’s Games (1999-2022)
14 okt 2022 - 10 apr 2023Anbefalet under Det skal du se! uge 41. Den verdensberømte kunstners storværk Children’s Games viser en perlerække af både poetiske og politiske videoværker, der undersøger legen som menneskelig livsytring. Med hele verden som scene dokumenterer Francis Alÿs de forskellige landes legekulturer – og peger samtidig på legens universelle karakter. Udstillingen er en hyldest til legens […]
Anbefalet under Det skal du se! uge 41. Den verdensberømte kunstners storværk Children’s Games viser en perlerække af både poetiske og politiske videoværker, der undersøger legen som menneskelig livsytring. Med hele verden som scene dokumenterer Francis Alÿs de forskellige landes legekulturer – og peger samtidig på legens universelle karakter. Udstillingen er en hyldest til legens […]
info
Anbefalet under Det skal du se! uge 41.
Den verdensberømte kunstners storværk Children’s Games viser en perlerække af både poetiske og politiske videoværker, der undersøger legen som menneskelig livsytring. Med hele verden som scene dokumenterer Francis Alÿs de forskellige landes legekulturer – og peger samtidig på legens universelle karakter. Udstillingen er en hyldest til legens indbyggede nysgerrighed og livslyst i en tid, hvor leg er nedprioriteret i en moderne vestlig hverdag. Med stigende trafik i byerne, sociale medier, digitale spil og forældres frygt for at lade børn lege i det offentlige rum bliver traditionen for at lege udendørs mindre almindelig hver dag.
Copenhagen Contemporary (CC) kan for første gang i Skandinavien åbne dørene til en omfattende soloudstilling skabt af den verdensberømte kunstner Francis Alÿs (f. 1959 i Antwerpen). I CCs to største haller vil et storværk bestående af 31 spektakulære videoværker udfolde børnelege fra alle dele af verden under titlen Children’s Games (1999-i dag). Der er tale om et hovedværk i kunstnerens oeuvre, som vises i sin hidtil mest omfattende præsentation – inspireret af CCs højloftede rum. I forbindelse med udstillingen producerer Francis Alÿs to nye film, skabt specielt til CC.
Children’s Games
Børn der danser stoledans, slår smut, griner, flyver med drager, sjipper, øver sig, bygger sandslotte og ruller sig i sneen toner frem på de svævende skærme i optagelser fra alle verdenshjørner: Mexico, Afghanistan, DR Congo, Frankrig, Hongkong, Belgien, Kina. Gentagelser, nysgerrighed, spænding og glæde går igen i de forskellige lege – hvorigennem børnene udforsker og lærer om deres fysiske og sociale miljø. Legene er optaget i storbyer, landsbyer og i udsatte områder præget af konflikt og spændinger. I et af videoværkerne ses en gruppe børn i Yezidi-flygtningelejren i Irak, optaget af at hinke med sten. Selv på et eksistensminimum udfolder børns frie leg sig med de forhåndenværende materialer.
Leg, læring og kreativitet
De klassiske børnelege, som er genkendelige med deres simple regler og rutiner, bliver i Children’s Games et vindue til alverdens kulturer og peger på det almenmenneskelige behov for at lege. Alle kendte kulturer i verden har et ord for leg. Og legeforskningen peger på, at både børn og voksne fra hele verden instinktivt kan genkende legen, når de ser den – uanset hvilken form den tager.
Med humanisme og indsigt i de lokale forhold skildrer Francis Alÿs det offentlige rum set gennem børnenes kreativitet. Legen omdanner ordinære elementer som sten, mønter, plastikflasker, bildæk og knoglestumper til magiske universer. På tværs af landegrænser og kulturelle skel er legen et rum for kreativitet og læring. Som en hyldest til legen som universel livsytring taler værket ind i en helt aktuel samfundsdebat, hvor psykologer i forening udtrykker bekymring over børn og unges stigende psykiske mistrivsel, og hvor legen i tiltagende grad forsvinder ind i digitale universer.
Værket peger på, at det at lege er et grundlæggende karaktertræk hos mennesker, og at det igennem menneskehedens udvikling har haft en evolutionær høj prioritering – på trods af legens til tider banale udtryk og en forestilling om, at leg ”kun er for sjov”. Det perspektiv vender Francis Alÿs på hovedet ved at placere børns leg i centrum i Children’s Games.
Faktisk er den seneste forskning gået så vidt som at pege på legs vigtighed, ikke blot blandt børn, men som en udviklende og forstærkende social faktor igennem hele livet – fra arbejdspladsen til parforholdet. Leg rummer potentiale for social udforskning, læring og glæde og er en afgørende faktor i det at være nysgerrig, indleve sig i andre mennesker og tilegne sig ny viden, som historisk set er menneskets allermest vindende træk.
Kilde: Copenhagen Contemporary
1432 København K
Tirsdag: Lukket
Onsdag: 11:00 - 18:00
Torsdag: 11:00 - 21:00
Fredag: 11:00 - 18:00
Lørdag: 11:00 - 18:00
Søndag: 11:00 - 18:00
Studerende: 95 kr.
Gruppe (mindst 15 personer): 115 kr.
Børn og unge under 18 år: 25 kr.
Medlemskab fra 25 kr./mdr.
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja