Gauguins Verdener
15 apr - 28 aug 2016Anbefalet som Det skal du se! uge 15.
Paul Gauguin (1848-1903) er ikke til at komme udenom. Hverken i kunstens historie eller på Glyptoteket, hvis samling af kunstnerens værker hører til blandt de bedste i verden. Forårets særudstilling lægger et nyt kapitel til den franske kunstner og viser hans eksperimenterende livtag med det såkaldt primitive.
Anbefalet som Det skal du se! uge 15.
Paul Gauguin (1848-1903) er ikke til at komme udenom. Hverken i kunstens historie eller på Glyptoteket, hvis samling af kunstnerens værker hører til blandt de bedste i verden. Forårets særudstilling lægger et nyt kapitel til den franske kunstner og viser hans eksperimenterende livtag med det såkaldt primitive.
Anbefalet som Det skal du se! uge 15.
Vidtrækkende
Med godt 70 værker, i alle de medier kunstneren arbejdede i, leverer udstillingen både overblik og markante nedslag i Gauguins vidtrækkende livsværk. Udstillingen følger Gauguins vedholdende bestræbelse på at skabe sin helt egen idé om ’det primitive’ på tværs af kulturer og geografiske destinationer.
’Det primitive’
Når Gauguin stædigt og trods personlig og økonomisk modgang forfulgte det primitive, var det ikke i et etnografisk ærinde, men snarere ud fra en kunstnerisk vision. En vision, der i praksis udmøntede sig på tværs af kulturer, tidsaldre og religioner, og uden hensyn til etablerede normer for kunstnerisk skaben og brug af medier. Det er denne rejse henimod Gauguins personlige og originale kunstneriske greb, som udstillingen afsøger. Både den fysiske rejse, der bragte ham til Danmark, Bretagne, Arles, Martinique og Polynesien. Og den indre, hvor han igen og igen og med bagagen fuld af indtryk og kilder opfinder det primitive i imaginære verdener.
Gauguins prisme
Gauguins motivverden og formsprog forholder sig uanset hans mange inspirationskilder til det primitive som et koncept. Som udstillingen viser, kan ’det primitive’ hos Gauguin både forstås som noget eviggyldigt rodfæstet i den menneskelige natur, men også som et omhyggeligt og plejet kunstnerisk brand, hvor fiktion og virkelighed konstant sammenvæves. Trods datidens beherskede anerkendelse ramte Gauguin meget selvbevidst sin egen tids fascination af den ’nye’ verden, om end han altid indfanger den gennem et dybt personligt og komplekst prisme.
En helstøbt samling
Udstillingen er et eksempel på det enorme potentiale, der ligger i Glyptotekets egen samling. Størstedelen af udstillingens værker er fra egen samling, suppleret med nøje udvalgte lån af både centrale og kuriøse værker fra museums- og privatsamlinger. Med sin klare fortælling og tematiske opdeling dækker udstillingen Gauguins arbejde fra de tidlige år til den sene produktion, ligesom den dokumenterer hans umådelige appetit, når det gælder brug af medier og materialer. Udstillingen samler således både maleri, grafik, tegnekunst, keramik, træskærerarbejde samt sjældent sete eksempler på Gauguins møbel- og smykkedesign.
Udstillingen baserer sig på udstillingen Gauguin – Tales from Paradise, som Glyptoteket i efteråret 2015 kuraterede til MUDEC – Museo delle Culture i Milano.
Kilde: Glyptoteket
1556 København V
Tilgængelighed:
Niveaufri adgang - nej, men lifter og elevator til de fleste udstillinger
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 21:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 17:00
Søndag: 10:00 - 17:00
Voksen: 125 kr.
Under 27/studerende: 95 kr.
Grupper på 10 eller flere (når betalt samlet): 110 kr. pr. person
Under 18: Gratis entré
Årskort: Gratis entré
Sidste onsdag i hver måned er der gratis entré til hele museet.