Haven ved havet

1 apr - 27 aug 2017

Med haven som rum, motiv, genre, minde, smag, følelse og form byder Johannes Larsen Museet på årets store jubilæumsudstilling i anledning af 150 året for Johannes Larsens fødsel.

Med haven som rum, motiv, genre, minde, smag, følelse og form byder Johannes Larsen Museet på årets store jubilæumsudstilling i anledning af 150 året for Johannes Larsens fødsel.

Oplev en hyldest til haven og kunsten
Haven, og livet i haven lige ved havet i Kerteminde, var omdrejningspunkt for Alhed og Johannes Larsens liv og en meget væsentlig del af begges kunstneriske arbejder. Haven var også deres leverum, interesse, fødekilde, paradis og inspiration. Tilsammen udgjorde hus (tegnet af Ulrik Plesner og opført i 1901) og have et stort ”Gesamtkunstwerk” – Larsen-parrets største fælles hovedværk. På Møllebakken blev den store naturhave brugt som socialt rum og som motiv – lyrisk fortolket af både Alhed og Johannes. Haven var i sig selv et lille paradis og var samtidig en overgangszone og forbindelseszone mellem hjemmet og den ”vilde” natur.

Blot en kilometer fra Møllebakken – på Pilegården – boede kunstnerkollegerne og de gode venner Anna og Fritz Syberg. Også her var haven et leverum og en stor inspiration.

Johannes Larsen: Kai Nielsens pige

Kunst, natur og havebrug
Med udstillingen Haven ved Havet forenes og hyldes kunst, natur og havebrug – en sammensmeltning, som Karen Syberg, Anna og Fritz Sybergs barnebarn, også beskriver i sin bog: Mellem paradisæbler og skvalderkål, 2014, s. 20:

”Kunst beskæftiger sig dybest set med forholdet mellem evigheden og tilværelsens flygtighed, haven lever i det. Haven er det rum, der befinder sig mellem evigheden og flygtigheden, bestandig oscillerende mellem de to poler. Intet sted tørner kultur og natur så frontalt sammen som i haven.”

Udstillingen tegner, primært gennem værker af Johannes Larsen og Fritz Syberg, et billede af deres to haver i Kerteminde, der begge kan ses som idealbilleder på den fynske og østdanske frodige have – et billede som Larsen og Syberg bredte ud til det ganske land.

På udstillingen kan der desuden opleves værker af Alhed Larsen, Anna Syberg, Christine Swane, Sigurd Swane og barnebarnet Jeppe Larsen.

De syv haver
Tematisk sætter vi i udstillingen fokus på syv haver:

  1. Barndommens have
  2. Havens ikoner
  3. Dyrehaven
  4. Paradisets have
  5. Dødens have
  6. Blomsterhaven
  7. Nyttehaven

Barndommens have gemmer masser af erindringsstof, men også fantasi og leg. Havens ikoner fokuserer på de elementer og temaer, kunstnerne har arbejdet med gang på gang, så elementerne er blevet ikoniske.

I Dyrehaven, som primært omfatter Larsens have, møder vi havens mange dyr, som Larsen elskede. Herefter følger en rejse ind i det særlige paradis, der var i de to haver på Møllebakken og ved Pilegården – både symbolsk og helt konkret som Paradisets Have. Den dystre Dødens have vil kunne opleves i værker af Syberg.

Blomsterhaven gav grobund for smukke motiver og sidst, men ikke mindst, spillede Nyttehaven en stor rolle hos både Larsen og Syberg. Der var køkkenhaver og frugthaver, og begge steder hyldede man de gode råvarer – så at sige fra-jord-til-bord-tanken.

Aktiviteter
Vi bringer udstillingen i spil med en masse aktiviteter for alle, ude såvel som inde. Foredrag, musik, mad, smag og gode oplevelser. Alt det vil der komme meget mere om inden længe.

Kilde: Johannes Larsen Museet

 


Adresse
Johannes Larsen MuseetMøllebakken 14
5300 Kerteminde

Åbningstider
Mandag: 10:00 - 17:00
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 17:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 17:00
Søndag: 10:00 - 17:00

Entre pris

Priser
Voksne
120 kr.
Seniorer (over 65 år)
110 kr.
Studerende (husk studiekort)
80 kr.
Grupper (min. 10 pers.)
100 kr.
Kunst&Bus-billet
145 kr.
Børn og unge under 18 år
Gratis
Medlem af Kerteminde og Nyborg Museumsforeninger
Gratis
Ledsagere til personer med handicap (husk ledsagerkort)
Gratis
Køb billet