Henrik Saxgren: 76° Nord
31 aug - 4 okt 2018Fra 2014 -2016 tilbragte Henrik Saxgren mere end seks måneder nord for den 76. breddegrad i Grønland. Det kom der bogværket, ULTIMA THULE ud af, som Politiken gav seks hjerter. Bogen er senere udkommet i en international udgave og har gået sin sejrsgang på europæiske fotofestivaler.
Fra 2014 -2016 tilbragte Henrik Saxgren mere end seks måneder nord for den 76. breddegrad i Grønland. Det kom der bogværket, ULTIMA THULE ud af, som Politiken gav seks hjerter. Bogen er senere udkommet i en international udgave og har gået sin sejrsgang på europæiske fotofestivaler.
Fra 2014 -2016 tilbragte Henrik Saxgren mere end seks måneder nord for den 76. breddegrad i Grønland. Det kom der bogværket, ULTIMA THULE ud af, som Politiken gav seks hjerter. Bogen er senere udkommet i en international udgave og har gået sin sejrsgang på europæiske fotofestivaler. Med støtte fra bl.a. Statens Kunstfond, viser Randers Kunstmuseum i øjeblikket billederne i stort format. Jyllands Postens anmelder skrev bl.a. i en begejstret anmeldelse: “ – Nu er ULTIMA THULE udviklet til en kunstudstilling, som kan ses på Randers Kunstmuseum, og udstillingen bekræfter påstanden om, at gengivelsens størerelse spiller en rolle. Det enkelte fotografi på udstillingen suger i bogstavelig forstand beskueren ind i det arktiske landskab. Man kan næsten mærke kulden og døden i de knivskarpe og præcise kompositioner, som Saxgren præsenterer for os. Udstillingen sammenfatter på forbilledlig vis den antropologiske dokumentar med et ypperligt element af fotokunst”. (JP 19. aug. 2018)
Havisens forsvinden – som følge af den globale opvarmning – har ikke kun katastrofale konsekvenser for klodens klima. Det har også ødelæggende konsekvenser for den Thulekultur, der er hele Grønlands DNA. En fangerkultur, der er forfinet fra generation til generation siden de første paleoeskimoer bosatte sig i Arktis for mere end 5.000 år siden. Det er primært fangst af- og jagt på de store havpattedyr, der har sikret befolkningens overlevelse, men med isens forsvinden forsvinder selve grundlaget for den fangerkultur. Både mennesker og dyr er truede af den globale opvarmning, og hver for sig kæmper de – med hver deres midler – for overlevelse. Henrik Saxgren har levet med fangerne på havisen og deltaget i fangst og jagt på hvalros, narhval og isbjørn. Han vil fortælle om at arbejde i ÷35 grader celcius og om at tilbagelægge hundredevis af kilometer på hundeslæde for at nå frem til fangstpladserne. Han vil fortælle om storheden i mødet med en nådesløs natur og om sin beundring for fangernes kapacitet.
Kilde: Galleri Profilen
8000 Århus C