I Italiens lys. Et dansk-norsk kunstnerfællesskab 1879-1886
23 sep 2016 - 29 jan 2017Henover efteråret og vinteren præsenterer Hirschsprung en stor særudstilling om et dansk-norsk kunstnerfællesskab i Italien i begyndelsen af 1880’erne.
Henover efteråret og vinteren præsenterer Hirschsprung en stor særudstilling om et dansk-norsk kunstnerfællesskab i Italien i begyndelsen af 1880’erne.
info
Udstillingen inviterer den besøgende på en spændende og mangfoldig rejse til Rom, til byen Sora ved Liriflodens smukke landskab for foden af de lysende Abruzzerbjerge, til højdedragene med olivenlunde og fårehyrder og videre ad snoede veje helt op til markedspladsen i den fine, lille bjergby Civita d’Antino.
Disse byer blev i årene 1879-1886 inspirerende samlingspunkter for en gruppe af unge danske og norske malere – først ankom P.S. Krøyer efterfulgt af de norske malere Eilif Peterssen og Christian Meyer Ross, og to år senere slog også Joakim Skovgaard, Viggo Pedersen, Kristian Zahrtmann, Theodor Philipsen og den belgiske maler Rémy Cogghe sig ned i den maleriske egn.
Udstillingen kaster et nyt lys over denne vigtige periode i skandinavisk kunsthistorie, hvor nogle af tidens betydeligste kunstnere på tværs af landegrænserne inspirerede hinanden. I løbet af få år skete der en markant udvikling, som blev central for naturalismens gennembrud i Skandinavien. Som noget nyt var kunstnerne blevet optaget af at skildre hverdagslivets mere realistiske sider såvel som landskabets skiftende belysninger og stemninger. Der har været stort fokus på udviklingen af friluftsmaleriet under den køligere nordiske himmel på Skagen. Her præsenteres det dansk-norske kunstnerfællesskab, som – hidtil upåagtet – under indtryk af det stærke italienske lys og fransk impressionisme præcis på samme tid udviklede deres syn på friluftsmaleri. Det bragte en ny lysstyrke og farverigdom ind i det nordiske maleri.
Udstillingen omfatter 75 værker og studier, hvoraf flere ikke tidligere har været vist for publikum. Der udstilles tillige et udvalg af Krøyers tegninger fra museets samling.
Der er udgivet et katalog på dansk/norsk og engelsk på 300 sider med mere end 200 illustrationer, som sælges for 250 kr. Udstillingen formidles i en digital guide på dansk og engelsk, og der vises stemningsfulde uddrag af Ole Braunstein og Ole Wivels DR-producerede film Civita d’Antino. Zahrtmanns by fra 1969.
I forbindelse med udstillingen, er der 24.-29. januar forlængede åbningstider: kl. 11-20.
Udstillingen er tilrettelagt i samarbejde med Skovgaard Museet i Viborg og Lillehammer Kunstmuseum i Norge.
Kilde: Den Hirschsprungske Samling
2100 København
Mandag: lukket
Hirschsprung LATE sidste torsdag i måneden: kl. 10-20
Under 18 år: gratis entré