Jette Gejl: Der er noget galt i Danmark…
26 aug - 24 sep 2016Anbefalet under Det skal du se! uge 34
Jette Gejl åbner med udstillingen Der er noget galt i Danmark døren ind til kunstnerens private familiesamling af landbrugsmaskiner fra tiden før 1960’erne på gården Skovbjerggaard ved Blåhøj, som har været i familiens eje siden 1936.
Anbefalet under Det skal du se! uge 34
Jette Gejl åbner med udstillingen Der er noget galt i Danmark døren ind til kunstnerens private familiesamling af landbrugsmaskiner fra tiden før 1960’erne på gården Skovbjerggaard ved Blåhøj, som har været i familiens eje siden 1936.
Anbefalet under Det skal du se! uge 34
Jette Gejl er født og opvokset her i en traditionel landbofamilie, som er kendetegnet ved at alle familiemedlemmer, uanset alder og køn, aktivt deltager i det nødvendige arbejde ude i stald og mark, såvel som inde i husholdingen. Kodeordet er arbejdsfælleskab og forener det pragmatiske, i den enorme arbejdsindsats mænd og kvinder på landet er underlagt, med behovet for at holde opsyn og skabe en tryg ramme for børnene.
Til udstillingen Der er noget galt i Danmark viser Jette Gejl et høsttema med de forskellige maskiner, som er en del af produktionen af korn og halm fra 1930 til 1970. Tre fotos dokumenterer den scenografi hun har lavet omkring de tre maskiner; en såmaskine, en tromle og en selvbinder med materialer fra de depoter som er ophobet på Skovbjerggaard. På udstillingen viser hun desuden en installation med en kornkværn, som hun digital styrer hastigheden til at virke i rytmen til John Mogensens ørehænger fra 1972 Der er noget galt i Danmark. I udstillingen indgår også et bagtæppe, som ligeledes er konstrueret med depotmaterialer. Til udstillingen kortlægger hun det geografiske netværk af ejerskab og sociale forbindelser de forskellige maskiner indgår i.
Projektet udfordrer det kollektive erindringsmateriale, de officielle historiske billeder og fortællinger om et dansk landbrug igennem tiderne. Projektet inddrager samtidig de fortællinger og historier, som af forskellige årsager ikke fortælles eller er udeladt.
Jette Gejl søger med projektet at fortælle hele historien.
I dag over 30 år efter Jette Gejl forlader den fædrene gård, fokuserer hun atter blikket på stedet, som i mellemtiden har forvandlet sig til et af Midtjyllands største private samlinger af landbrugsmaskiner og husgeråd fra tiden før 1960’erne.
Den enorme forvitrede opstilling af maskiner, redskaber, værkstøj, husgeråd og andet er på samme tid én stor opsummering af det familieengagement, som er foldet ind i hud og mind-set på alle de deltagende familiemedlemmer – også Jette Gejl.
Jette Gejls udstilling markerer desuden åbningen af PLADS artspace.
Kilde: PLADS artspace
8000 Aarhus C
Mandag: Lukket
Tirsdag: Lukket
Onsdag: Lukket
Torsdag: 12:00 - 17:00
Fredag: 12:00 - 17:00
Lørdag: 12:00 - 15:00
Søndag: Lukket