Jorns Fællesskaber
8 feb - 20 maj 2024Betalt indhold Pressemeddelelse: Asger Jorn (1914-1973) var igennem sit liv initiativtager til og medstifter af mange kunstneriske fællesskaber og grupperinger. Med udstillingen JORNS FÆLLESSKABER inviterer Museum Jorn publikum til at opleve og selv aktivt at deltage i fænomenet ”fællesskab” i en synergi mellem udstillede værker, aktiviteter og arrangementer. I 1936 købte Asger Jorn en motorcykel […]
Betalt indhold Pressemeddelelse: Asger Jorn (1914-1973) var igennem sit liv initiativtager til og medstifter af mange kunstneriske fællesskaber og grupperinger. Med udstillingen JORNS FÆLLESSKABER inviterer Museum Jorn publikum til at opleve og selv aktivt at deltage i fænomenet ”fællesskab” i en synergi mellem udstillede værker, aktiviteter og arrangementer. I 1936 købte Asger Jorn en motorcykel […]
Betalt indhold
Pressemeddelelse:
Asger Jorn (1914-1973) var igennem sit liv initiativtager til og medstifter af mange kunstneriske fællesskaber og grupperinger. Med udstillingen JORNS FÆLLESSKABER inviterer Museum Jorn publikum til at opleve og selv aktivt at deltage i fænomenet ”fællesskab” i en synergi mellem udstillede værker, aktiviteter og arrangementer.
I 1936 købte Asger Jorn en motorcykel og satte kursen mod Paris, for hvis man ville noget med kunsten, så var det stedet at tage hen. I Paris blev han optaget på den franske kunstner Fernand Légers (1881-1955) malerskole. Grundet 2. Verdenskrig måtte Jorn og de andre skandinaviske elever dog bryde op fra Paris, og de fik følgende besked med på vejen fra deres underviser: ”Dan grupper” – og det gjorde Jorn i hele sin kunstneriske karriere.
Jorn mente, at man igennem samarbejde, mødet med andre kunstneres idéer og diskussion ikke blot kunne fremme kunsten men også samfundets udvikling. Han kredsede om fællesskabet som grundlæggende værdi for mennesket og insisterede på et fælleskunstnerisk universelt, abstrakt og utopisk billedsprog, som kunne være med til at samle det krigshærgede Europa.
En invitation til aktivt at tage del i kreative fællesskaber
Publikum kan i udstillingssalene gøre Jorn kunsten efter og bl.a. lave lystegninger, være med til at væve en stor fælles billedvævning og male på et stort fællesmaleri, der begge langsomt tager form i løbet af udstillingen samt få musikundervisning. Alle børn får muligheden for at lave vægudsmykninger i museets Café Cobra, lige som Jorn gjorde det i Børnehuset i Østerbro i 1944 sammen med kunstnervenner. Museum Jorn vil i udstillingsperioden desuden tilbyde introduktioner, omvisninger og arrangere kreative workshops, der relaterer sig til det overordnede tema og udvalgte værker i udstillingen.
Museumsdirektør Julie Rokkjær Birch udtaler:
”Museum Jorn bygger på Asger Jorns tanker, livs- og samfundsfilosofi, og vi arbejder for at videreføre hans værdigrundlag. På Museum Jorn tror vi på, at kunst er en afgørende måde at erkende, udtrykke og udvikle sig på. Derfor er vi glade og taknemmelig over at have fået opbakning til at undersøge, hvordan museet, kunsten og særligt de kunstneriske fællesskaber omkring Jorn kan styrke fællesskabet, kreativiteten og skaberkraften hos publikum – og dermed i samfundet.”
Udstillingsprojektet er bl.a. realiseret med generøs støtte af Spar Nord Fonden.
”Museum Jorn har med deres udstilling og aktiviteter gang i et spændende projekt, hvor de som kunstinstitution rækker ud i samfundet og inviterer nye målgrupper indenfor. Og med aktiviteter som fællesmaleri, musikundervisning og maleworkshops trækker det en fin rød tråd til Asger Jorns eget virke og fokus på, hvordan mennesker har brug for netop fællesskaber.
Det vil vi i Spar Nord Fonden gerne støtte op om, og ikke mindst vil vi gerne bakke op om ambitionen om at skabe en udstilling, der også er spændende for unge og for grupper i samfundet med særlige behov“, siger direktør i Spar Nord Fonden Bo Uggerhøj.
Om udstillingen
Via et stort udvalg af værker, arkivalier og publikumsaktiviteter skaber Museum Jorn en fortælling om og undersøgelse af fællesskabet. Ud over Asger Jorns mange fælleskunstneriske projekter og værker tæller kunstnerne bl.a. Pierre Wemaëre, Christian Dotremont, Jacqueline de Jong, Henry Heerup, Enrico Baj, medlemmer af CoBrA-grupperingen, Jean Dubuffet, Jørgen Nash, Giuseppe Pinot-Gallizio, m.fl.
Dette indhold er produceret i samarbejde med et udstillingssted som en del af udstillingstedets Artguide-abonnement hos kunsten.nu.
Kunsten.nus uafhængige redaktion har intet at gøre med indholdet.
8600 Silkeborg
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 21:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 17:00
Søndag: 10:00 - 17:00
125 kr.
Grupper (på min. 10 personer)
115 kr. / pers.
Børn under 18
Gratis
Medlemmer
Gratis*