KROP
mandag 24 maj 2021Vi er alle sat i verden med en krop. Kroppen er kilde til fornøjelse, når vi som børn hopper, eller vi dyrker sport, danser eller strækker os efter en god søvn. Kroppen er besværlig, når den giver vokseværk, ændrer sig under graviditet eller alderen kan mærkes. Kunstnere har altid interesseret sig for og skildret menneskekroppen. […]
Vi er alle sat i verden med en krop. Kroppen er kilde til fornøjelse, når vi som børn hopper, eller vi dyrker sport, danser eller strækker os efter en god søvn. Kroppen er besværlig, når den giver vokseværk, ændrer sig under graviditet eller alderen kan mærkes. Kunstnere har altid interesseret sig for og skildret menneskekroppen. […]
Vi er alle sat i verden med en krop. Kroppen er kilde til fornøjelse, når vi som børn hopper, eller vi dyrker sport, danser eller strækker os efter en god søvn. Kroppen er besværlig, når den giver vokseværk, ændrer sig under graviditet eller alderen kan mærkes.
Kunstnere har altid interesseret sig for og skildret menneskekroppen. Kroppe fortæller ikke kun om arme og ben, men også om kropidealer, identitet og køn. Derfor har Vejle Kunstmuseum skabt en ny, permanent udstilling, som handler om KROP. For når mennesket og verden forandrer sig, så gør vores oplevelse og opfattelse af kroppen det også.
Helt fra oldtidens Grækenland og frem til i dag, er kroppen blevet anskuet som et billede på det det guddommelige, som symbol på succes og samfundsmæssig status. Kroppen er objekt for begær, såvel som en kampplads for et indre psykologisk landskab.
Kroppen fylder meget i den tidligere og nuværende debatten om køn, seksualitet og ligestilling. Vejle Kunstmuseum stiller med udstillingen KROP spørgsmålene: Hvad er en krop? Hvor stammer vores kropsidealer fra? Hvem bestemmer, hvordan en rigtig krop ser ud?
Debatten om kropsidealer er levende i kunsten i dag som aldrig før, i takt med at folk udstiller deres egne kroppe - i det offentlige rum og på de sociale medier.
Vejle Kunstmuseums nye permanente udstilling KROP viser malerier, studier, print og skulpturer, fra 1600-tallet til i dag. Der er 400 års kunst at spejle sin egen krop og kropsforståelse i, og noget af det skal nok få de fleste til at spærre øjnene op.
Med støtte fra 15. juni fonden har Vejle Kunstmuseum erhvervet den unge kunstner Tore Hallas videoværk And going after strange flesh. Museet har med egne midler erhvervet et broderet værk af kunstner Gudrun Hasle, og Petra Kleis’ pågående fotografier af kunstner Maja Malou Lyse.
Opfattelsen af, hvad, hvordan, hvor lidt eller hvor meget kroppen betyder i vores samfund er ikke ligegyldig – hverken for samfundet eller for vores egen selvopfattelse. Kunstmuseets nyeste værker demonstrerer tydeligt, hvor stor betydning KROP har for vores selvopfattelse og identitet. De fleste kroppe som vi ser i medierne og på sociale medier er ofte censureret og manipuleret på forskellige måder. Måske er vi nået til et punkt, hvor vi har vi glemt hvordan en krop ser ud?
Vi lever i en tid, hvor vi på den ene side bliver bombarderet med normer om, hvordan vores krop og seksualitet skal være, men samtidig er seksualitet et af de mest tabubelagte emner i vores samfund.
Kilde: Vejle Kunstmuseum
7100 Vejle
Tirsdag: 11:00 - 17:00
Onsdag: 11:00 - 17:00
Torsdag: 11:00 - 17:00
Fredag: 11:00 - 17:00
Lørdag: 11:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 17:00