Kunstnerkolonierne Hornbæk & Arild
28 jan - 11 jun 2023Særudstillingen samler for første gang værker fra de to kunstnermiljøer, som opstod i sidste halvdel af 1800-tallet på hver sin side af Sundet. Fra slutningen af 1800-tallet og ind i 1900 blev kunstnerkolonier den nye strømning, hvor kunstnere mødtes henover sommeren for at skabe værker i det fri under fælles inspiration. I Hornbæk og Arild […]
Særudstillingen samler for første gang værker fra de to kunstnermiljøer, som opstod i sidste halvdel af 1800-tallet på hver sin side af Sundet. Fra slutningen af 1800-tallet og ind i 1900 blev kunstnerkolonier den nye strømning, hvor kunstnere mødtes henover sommeren for at skabe værker i det fri under fælles inspiration. I Hornbæk og Arild […]
Særudstillingen samler for første gang værker fra de to kunstnermiljøer, som opstod i sidste halvdel af 1800-tallet på hver sin side af Sundet.
Fra slutningen af 1800-tallet og ind i 1900 blev kunstnerkolonier den nye strømning, hvor kunstnere mødtes henover sommeren for at skabe værker i det fri under fælles inspiration. I Hornbæk og Arild var det de gamle fiskerlejer, lokalbefolkningen, det vidunderlige lys, havet og den karakteristiske natur, der lokkede tidens førende mandlige og kvindelige kunstnere til allerede fra midten af 1800-tallet i nogle af de første kunstnerkolonier.
Samlingspunktet i Arild, der ligger på Kullens østside, var gæstgiveriet Mor Cilla, hvor både svenske og danske kunstnere mødtes. Fra Sverige kom malere som Carl Fredrik Hill, Richard Bergh, Gustaf Rydberg, Elisabeth Keyser, Emilia Lönblad, Gisela Trapp og Prins Eugen blandt mange andre. Men også danske kunstnere blev tiltrukket af Kullens særegne natur, heriblandt C.F. Sørensen, August Jerndorff, P.S. Krøyer og Viggo Pedersen; sidstnævnte grundlagde endog en malerskole i byen.
Samme kunstnere slog sig i perioder også ned i Hornbæk på Sjællands nordkyst, der med sit charmerende lokalmiljø gav inspiration til stemningsfulde, lysfyldte motiver. Det samme gjorde Carl Locher, Viggo Johansen, Frants Henningsen, Kristian Zahrtmann, Holger Drachmann, L.A. Ring, Astrid Holm, Ebba Carstensen og Peter Raadsig.
Det er disse to levende kunstnermiljøer, som udstillingen sætter fokus på og folder ud med værker fra en særlig epoke i dansk-svensk kunsthistorie.
Kilde: Nivaagards Malerisamling
2990 Nivå
Lør-søn og helligdage 11-17
Under 18 år: Gratis entré