Laila Svensgaard: Death Of The Milky Way
30 sep - 23 okt 2022For 450 år siden, d. 11. november 1572, opdagede den danske astronom Tycho Brahe (1546-1601) en ny stjerne i stjernebilledet Cassiopeia, som han navngav De Nova Stella (Den nye stjerne). Opdagelsen var en astronomisk sensation, og Brahe vandt international anerkendelse for sin banebrydende observation, fordi man indtil da havde troet, at stjernehimlen var uforanderlig. Men […]
For 450 år siden, d. 11. november 1572, opdagede den danske astronom Tycho Brahe (1546-1601) en ny stjerne i stjernebilledet Cassiopeia, som han navngav De Nova Stella (Den nye stjerne). Opdagelsen var en astronomisk sensation, og Brahe vandt international anerkendelse for sin banebrydende observation, fordi man indtil da havde troet, at stjernehimlen var uforanderlig. Men […]
info
For 450 år siden, d. 11. november 1572, opdagede den danske astronom Tycho Brahe (1546-1601) en ny stjerne i stjernebilledet Cassiopeia, som han navngav De Nova Stella (Den nye stjerne). Opdagelsen var en astronomisk sensation, og Brahe vandt international anerkendelse for sin banebrydende observation, fordi man indtil da havde troet, at stjernehimlen var uforanderlig. Men hvad Brahe ikke vidste var, at det ikke var en stjernes fødsel, han havde set, men derimod en supernova – en stjernes død.
Med udstillingen Death of The Milky Way tager Laila Svensgaard os med på en rejse ind i astronomiens verden og historie for at undersøge hvordan observationer af stjernehimlen, har dannet grundlag for forskellige skiftende verdensbilleder gennem tiderne. Med udgangspunkt i vor tids lysforurening af nattehimlen, der gør, at man ikke længere kan se Mælkevejen fra gaderne i København, inviterer udstillingen til refleksion over hvilken betydning stjernerne har. Derudover belyser udstillingen, hvordan overbelysning af jorden påvirker os og vores verden, når vi ikke længere kan se stjerner med det blotte øje. Man kan på sin vis sige, at gadebelysning har slået Mælkevejen ihjel.
Inspireret af Nyboderkvarteret omkring Danske Grafikere, hvor gadebelysningen fremstår anno 1910, i skarp kontrast til resten af Københavns oplyste gader, viser Svensgaard værker i fotogravure, Death of The Milky Way, Dying Star I-IX, Star Alchemy (Gold, Silver, Cobber), Tycho’s New Star og Star Mirror (JWST).
Fragmenter af en kæmpestor støbejerns-gadelampe ligger spredt på gulvet og oplyser udstillingsrummet. Gadelampens amputerede fire lanterner kaster deres skygger i udstillingen, ligesom gadebelysningen kaster sin skygge på stjernehimlen. Svensgaard har metaforisk arbejdet med døde stjerner og viser en serie stjerneportrætter af supernova CAS A og SN 1572, den stjerne som Tycho Brahe observerede i 1572. Hun har arbejdet med den grafiske teknik fotogravure, hvor UV-lys ætser et billede i trykpladen. For Svensgaard har teknikken været et vigtigt valg, da UV-lys er en lyskilde, der bl. a. kommer fra stjernerne.
Kilde: Danske Grafikeres Hus
1307 København K
Tirsdag: Lukket
Onsdag: Lukket
Torsdag: 13-17
Fredag: 13-17
Lørdag: 11-15
Søndag: 11-15
Handicaptoilet - nej
Gratis for ledsager - ja