Love, Lust & Freedom

23 mar 2024 - 5 jan 2025

Med værker af kendte navne som blandt andre Nan Goldin, Wolfgang Tillmans, Robert Mapplethorpe og Sven Marquardt, er udstillingen den første i  Danmark, der sætter fokus på fotografiets særlige evne til at skildre livet som queer

Samet Durgun: Emrah's Kitchen, 2019.

Med værker af kendte navne som blandt andre Nan Goldin, Wolfgang Tillmans, Robert Mapplethorpe og Sven Marquardt, er udstillingen den første i  Danmark, der sætter fokus på fotografiets særlige evne til at skildre livet som queer

Fra den tyste, banale hverdag til det mere eksperimenterende og i nogle tilfælde potentielt farlige kærlighedsliv som queer. I fotoudstillingen Love, Lust and Freedom insisterer en bred vifte af internationale sværvægtere, unge talenter og etablerede fotografer på en eksistentiel ret til at være og stå ved sig selv.
Her er rørende fortællinger om vendepunktet, hvor man finder sin seksuelle identitet, poetiske beretninger om ensomhed og dyk ned i undergrundskulturer, der dyrker en kompromisløs frigørelse, hvor alt er frit, men ikke altid sikkert. Her er hårde muskler, tatoveringer og rå kældre, men også ømme blikke og blide omfavnelser.
- Udstillingen inviterer os ind i et univers, hvor vi muligvis genkender sider af os selv eller oplever, at vores frisind sættes på prøve. Det handler om den helt basale ret til at elske, den man elsker, og til at leve et liv, hvor man er tro mod sig selv, siger direktør for Kunstmuseum Brandts, Stine Høholt.
Med værker af kendte navne som blandt andre Nan Goldin, Wolfgang Tillmans, Robert Mapplethorpe og Sven Marquardt, er udstillingen den første i  Danmark, der sætter fokus på fotografiets særlige evne til at skildre livet som queer.
FREMKALDT KÆRLIGHED
At kæmpe for retten til at elske en af samme køn, og stå ved sit begær og sine lyster, kræver mod og styrke. For den ret er stadig ikke en selvfølge de fleste steder i verden, og selv i Europas “Queer Capital”, Berlin, hvor flere af fotograferne bor og arbejder, oplever man som queer nogle steder i byen at blive råbt ad og udskammet. I Danmark var det frem til 1973 ulovligt for to mænd at danse sammen, og først i 1981 blev homoseksualitet fjernet fra sundhedsstyrelsens liste over psykiske lidelser. For transkønnede skete det først i 2017.
Historisk har netop fotografiet haft en vigtig betydning for de lovløse mennesker, der har været nødt til at leve under radaren uden udsigt til at kunne stå åbent frem. Fotografier er blevet brugt som en hemmelig kode. Eksempelvis har et foto af to mænd under en paraply signaleret, at man var homoseksuel. Mange har desuden haft et lille billede af deres elskede i inderlommen – en lille insisteren på, at “vi findes, vi er til”. Love, Lust and Freedom tager udgangspunkt i historisk materiale, værker fra museets egen fotosamling og en række nulevende kunstnere, som kurator Marianne Ager har haft en tæt dialog med i hele planlægningsfasen:
- Værkerne efterlader god plads til ens egen fortolkning, så udstillingen har en umiddelbarhed fremfor at fremstå som et politisk statement. Det er det frirum, kunsten kan skabe – udstillingen er ikke om nogen, men med nogen, siger udstillingens kurator, Marianne Ager.
Kilde:
Kunstmuseum Brandts

Adresse
Kunstmuseum BrandtsAmfipladsen 7
5000 Odense C

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 20:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 18:00
Søndag: 10:00 - 17:00

Entre pris
Entrépriser – alle dage
Voksen 135,- (inkl. sanseudstilling)
Børn (0-17 år) 0,-
Studerende 75,-
Grupper (min. 12 pers.) 95,-
Sanseudstilling børn 40,- (skolebørn kr. 20, og undervisere kr. 50,-)