Marie Kølbæk Iversen: Rovhistorier
27 aug - 23 okt 2022I Marie Kølbæk Iversens soloudstilling Rovhistorier krydser to spor hinanden: Det ene trækker et spor fra de vestjyske folkeminders gamle fortællinger, det andet fra det nordatlantiske havdyb, hvor hajen ’havkalen’ lever. Sammen udfolder de to spor overset viden fra vores hjørne af planeten og spørger, om et dybt kig i tiden kan generere nye perspektiver […]
I Marie Kølbæk Iversens soloudstilling Rovhistorier krydser to spor hinanden: Det ene trækker et spor fra de vestjyske folkeminders gamle fortællinger, det andet fra det nordatlantiske havdyb, hvor hajen ’havkalen’ lever. Sammen udfolder de to spor overset viden fra vores hjørne af planeten og spørger, om et dybt kig i tiden kan generere nye perspektiver […]
I Marie Kølbæk Iversens soloudstilling Rovhistorier krydser to spor hinanden: Det ene trækker et spor fra de vestjyske folkeminders gamle fortællinger, det andet fra det nordatlantiske havdyb, hvor hajen ’havkalen’ lever. Sammen udfolder de to spor overset viden fra vores hjørne af planeten og spørger, om et dybt kig i tiden kan generere nye perspektiver på de historiske udviklinger, der har ført til en samtid i krise, og klæde os bedre på til at gå fremtiden i møde?
I arkivmateriale og havfolkeviser fra sin vestjyske hjemegn vest for Herning har Kølbæk Iversen fundet konturer af en natur-etik og en modstand mod nationalstatens udnyttelse af mennesker-og naturressourcer, som længe er blevet underkendt eller glemt. Samtidig har Kølbæk Iversen, i samarbejde med marinebiologiske forskere fra Grønlands Naturinstitut og DaMBIC ved Syddansk Universitet, lavet mikroskopiske filmoptagelser inden i øjelinsekernerne på hajarten havkal — også kendt under navnet grønlandshaj — der med sine op til mellem 272 og 512 års levetid kommer til at opleve fremtider, som du og jeg aldrig vil kende.
Når Kølbæk Iversens i sin udstilling lader os indtage havkalens blik—og via havfolkeminderne hensætter os til havets dyb—åbner hun vores øjne for skalaer og perspektiver, der strækker sig langt hinsides vi menneskers afgrænsning i tiden.
På O – Overgaden bliver Kølbæk Iversens undersøgelser til videoinstallationen Rovhistorier og musikprojektet Donnimaar. O Tilli. Musikprojektet er baseret på traditionelle havfolkeviser, som i 1870’erne blev nedfældet af Evald Tang Kristensen efter feltarbejde på den vestjyske hede. Her mødte han også Marie Kølbæk Iversens tip-tip-tip-oldemor Johanne Thygesdatter, som på den måde har bidraget til havfolkets historisering. Kølbæk Iversen opfører sang fra Donnimaar. O Tilli på O – Overgaden til efterårsjævndøgn ved solnedgang den 23. september kl. 19.06.
Kilde: O – Overgaden
1414 København K
Tirsdag: 13:00 - 18:00
Onsdag: 13:00 - 18:00
Torsdag: 13:00 - 20:00
Fredag: 13:00 - 18:00
Lørdag: 11:00 - 18:00
Søndag: 11:00 - 18:00
Handicaptoilet - nej
Gratis for ledsager - ja