Marit Benthe Norheim: Mit skib er ladet med minder
22 jan - 7 maj 2017For Kvindemuseet har det ganske særlig betydning, at Marit Benthe Norheim med sin kunst giver stemmer og synlighed til kvinder. Life-boats er et entreprenant kunstnerisk projekt, som forstår og fortolker kvindeligheden på mange planer, og involverer mange elementer – fra den fysiske opbygning af skibene til eksistentielle overvejelser over, hvad kvindelivet omfatter.
For Kvindemuseet har det ganske særlig betydning, at Marit Benthe Norheim med sin kunst giver stemmer og synlighed til kvinder. Life-boats er et entreprenant kunstnerisk projekt, som forstår og fortolker kvindeligheden på mange planer, og involverer mange elementer – fra den fysiske opbygning af skibene til eksistentielle overvejelser over, hvad kvindelivet omfatter.
info
Efter sommeren 2016 har billedkunstner Marit Benthe Norheims tre store LIFEBOATS sejlet fra Limfjorden langs kysten og ned til Aarhus havn i anledning af, at Aarhus er europæisk kulturhovedstad i 2017.
Fra den 22. januar 2017 udstiller Kvindemuseet 19 af Norheims skulpturer, der er bygget som galionsfigurer over kvinder med vidt forskellig etnisk baggrund.
Uden for museet i årets mørke måneder kan publikum desuden søge ly i Marit Bente Norheims Campingkvinder, der blev lavet til den Europæiske Kulturhovedstad Stavanger 2008. Værkserien illustrerer fem forskellige kvinder: Flygtningen, Bruden, Maria Bebuderen, Sirenen og Camping Mamma, hver med sit indre rum og med musik af komponist Geir Johnson.
Marit Benthe Norheim synliggør styrken ved, at kvinder er en synlig, ligeværdig part i samfundet og i den politiske dialog. Markeringen af Lifeboats i 2017– og specielt de 19 galionsfigurer på ryggen af det aldrende skib og deres historier, fortalt gennem Marit Benthe Norheims skulpturelle symbolske portrætter – vil være en hyldest til en hel generation af kvinder.
I forbindelse med åbningen af udstillingen lanceres den engelske udgave af bogen om galionsfigurerne A Shipload of Women’s Memories. Narratives across Borders kl. 11 på Kvindemuseet.
Bogen er skrevet af sociologiprofessor Ann-Dorte Christensen, Aalborg Universitet og billedkunstner Marit Benthe Norheim.
Lanceringen vil foregå på engelsk.
Et entreprenant kunstnerisk projekt
For Kvindemuseet har det ganske særlig betydning, at Marit Benthe Norheim med sin kunst giver stemmer og synlighed til kvinder. Life-boats er et entreprenant kunstnerisk projekt, som forstår og fortolker kvindeligheden på mange planer, og involverer mange elementer – fra den fysiske opbygning af skibene til eksistentielle overvejelser over, hvad kvindelivet omfatter.
Marit Benthe Norheim arbejder med involvering på mange planer, arbejder i rum ude og inde, i faste former og bevægelse.
Hun kommunikerer, insisterer og åbner op. Hendes kunst inspirerer og vidner om, at man kan arbejde i store formater og med uhåndterlige emner – og kan lykkes med det.
Alle er ’i samme båd’
Sejlads med skibe, der er ladet med kvinders univers, hvor kvinder og mænd side om side kan være kaptajner, styrmænd og matroser, kan symbolisere den stadige bevægelighed og forandring, som demokratiet bygger på, og vise respekt for forskellige stemmer, som skal omsættes til fælles pejling og sejlretning, som politiske beslutninger skal ende ud i. Når alle er ’i samme båd’ er diversiteten en styrke.
I Norheims værker er både markante kvindeskikkelser og mere anonyme repræsentanter for historierne. Deres livsfortællinger er præget af dét at have rejst og levet i andre kulturer end sine egne – af forskellige årsager, både som flygtninge, af kærlighed eller arbejde.
Internationalt udsyn
Baggrundskulturerene for de portrætterede kvinder er Vietnam, Grønland, Somalia, Frankrig, Bosnien, Japan, Tyskland, Polen, Norge, USA, New Zealand, Congo, Tanzania, Syrien, Kina/Taiwan, Sydafrika, Australien, England, Palæstina, Grækenland, Indien, Israel, Tyrkiet, Iran, Botswana, Zambia og Danmark.
Udstillingen forener kunst og socialt engagement, mobilitet og stabilitet, individuelle livserfaringer og internationalt udsyn.
Kilde: Kvindemuseet
8000 Århus C
Ons 10-20
Søn 10–16
Børn og unge under 18: gratis