Michael Ancher og kvinderne fra Skagen
21 apr - 26 aug 2018Michael Ancher er nok mest kendt for sine skildringer af havets voldsomhed og fiskernes barske liv, men han havde også blik for kvinderne i sin nærhed: fiskerkonerne, de lokale piger, borgerskabets fine fruer og ikke mindst de kvindelige medlemmer af kunstnerens egen familie. I udstillingen på Skagens Museum sættes der nu fokus på denne oversete side af Michael Anchers værk.
Michael Ancher er nok mest kendt for sine skildringer af havets voldsomhed og fiskernes barske liv, men han havde også blik for kvinderne i sin nærhed: fiskerkonerne, de lokale piger, borgerskabets fine fruer og ikke mindst de kvindelige medlemmer af kunstnerens egen familie. I udstillingen på Skagens Museum sættes der nu fokus på denne oversete side af Michael Anchers værk.
Michael Ancher er nok mest kendt for sine skildringer af havets voldsomhed og fiskernes barske liv, men han havde også blik for kvinderne i sin nærhed: fiskerkonerne, de lokale piger, borgerskabets fine fruer og ikke mindst de kvindelige medlemmer af kunstnerens egen familie. I udstillingen på Skagens Museum sættes der nu fokus på denne oversete side af Michael Anchers værk.
Tidsmæssigt spænder værkerne fra 1870’erne de tidlige, genreprægede folkelivsskildringer af Skagens fiskerpiger til farvestærke portrætter af 1920’ernes moderne, selvstændige kvinder. Særligt de sidste har sjældent været udstillet og viser en ny, overraskende dristighed i den aldrende kunstners værk.
Den hollandske inspiration
Udstillingen er opdelt i fem motiviske temaer fra Anchers værk: Skagenspigen, Fiskerkoner, Fine Fruer, Anna Ancher og Familien.
Skagenspigen var et motiv, som Michael Ancher selv udviklede, og i udstillingen kan man følge, hvordan Ancher hurtigt bevægede sig fra den ikke individualiserede fremstilling i genremaleriet til intime portrætter, som også lader os ane den portrætteredes indre. I mange af Anchers portrætter af skagenspigerne har han ofte benyttet de unger, der var i huset hos ham og hustruen Anna Ancher, som modeller. I portrætterne af Skagenspigerne kommer Michael Ancher måske tættest på den nederlandske mester Johannes Vermeer, der var en af Anchers forbilleder.
I malerierne af fiskerkonerne stråler Michael Ancher som en af Danmarks store realistiske malere. Værkerne kan ses som pendanter til de malerier af Skagens vejrbidte fiskere, der gjorde ham berømt, og han fremstiller med stor empati de ofte hårde skæbner, som fandtes i de lille, fattige fiskersamfund, der var prisgivet naturen.
I takt med, at Skagen i Anchers levetid udviklede sig fra fiskersamfund til ferieby får middelklassens kvinder også plads i Anchers værker. Portrætterne af de fine fruer blev ofte lavet som bestillingsarbejder, og de viser, hvordan Ancher kunne videreføre sin sans for karakterskildringen i denne del af sin portrætkunst.
Far, husbond, maler
De sidste to temaer sætter fokus på Anchers brug af modeller fra sin allernærmeste kreds, der i hans tilfælde vil sige svigerfamilien og især hustruen Anna Ancher, datteren Helga og svigermoren Ane Brøndum. Velkendte er Michael Anchers monumentale portrætter af hustruen, hvor hun iscenesættes som en ligeværdig kunstner, men udstillingen viser også en række portrætter fra privatlivet, hvor rollen som moder og hustru træder i forgrunden. I portrætterne af datteren Helga er penslen ført med en fars ømhed, der nysgerrigt følger datterens opvækst. I flere af Anchers skildringer af sin familie hæver han sig over portrættet og udstillingen viser, hvordan værkerne blev til gennem omfattende afprøvninger af kompositioner og karaktersammensætning.
Udstillingen er skabt i samarbejde med Den Hirschsprungske Samling og Ribe Kunstmuseum og rummer nogle af Anchers hovedværker fra alle tre samlinger.
Kilde: Skagens Museum
9990 Skagen
Under 18 år: gratis entré