Monsterhjerte

13 okt 2023 - 20 okt 2024

Betalt indhold Pressemeddelelse: En lang rød tunge og to blinkende øjne … en herlig rutsjetur, og vupti du er inde i monsterets store hjerte, som du skal fodre med en masse god energi. Sanseudstillingen Monsterhjerte åbner på Kunstmuseum Brandts den 13. oktober 2023 lige op til efterårsferien I årets sanseudstilling møder vi et gigantisk væsen, […]

Monsterhjerte, Kunstmuseum Brandts

Betalt indhold Pressemeddelelse: En lang rød tunge og to blinkende øjne … en herlig rutsjetur, og vupti du er inde i monsterets store hjerte, som du skal fodre med en masse god energi. Sanseudstillingen Monsterhjerte åbner på Kunstmuseum Brandts den 13. oktober 2023 lige op til efterårsferien I årets sanseudstilling møder vi et gigantisk væsen, […]


info

Monsterhjerte13 okt 2023 - 20 okt 2024

Monsterhjerte, Kunstmuseum Brandts

Betalt indhold

Pressemeddelelse:

En lang rød tunge og to blinkende øjne … en herlig rutsjetur, og vupti du er inde i monsterets store hjerte, som du skal fodre med en masse god energi. Sanseudstillingen Monsterhjerte åbner på Kunstmuseum Brandts den 13. oktober 2023 lige op til efterårsferien

I årets sanseudstilling møder vi et gigantisk væsen, der er faret vild i et indkøbscenter. Med sine lange arme og lodne ben breder det sig ud i alle butikker, så man må krybe, kravle og klatre for at bevæge sig rundt. I højttaleren fortæller en stemme, at det store indkøbscenter har fået besøg af en meget usædvanlig kunde. Et sultent væsen, der bare vokser og vokser og har brug for energi. Især den energi, vi skaber, når vi bruger vores kroppe, er kreative og drager omsorg for hinanden. Børnenes opgave er nu at gå på opdagelse i indkøbscenterets skæve univers af glitrende neonskilte, farverige tyggegummimaskiner og mærkelige butikker for at indsamle og skabe alle tænkelige former for god børneenergi, så det store monsterhjerte slår rytmisk og glad.

FILOSOFI I BØRNEHØJDE
Monsterhjerte inviterer børn mellem 2 og 10 år og deres voksne til at reflektere over energiens mange former og udtryk i en tid, hvor den er på alles læber. Energi kan være mange ting: Det er i den mad, vi spiser, og det er dét, vi skaber, når vi bevæger os. Men hvad er energi egentlig? Og er der forskel på den energi, vi køber os til, og den vi giver til hinanden, når vi leger godt sammen eller viser omsorg for andre?

– Det fine ved sanseudstillingerne er, at de først og fremmest opleves med netop sanserne og taler til hjertet, så man skal lege sig frem til en forståelse. Det gør det muligt at tage fat i emner, der ellers kan være vanskelige at præsentere for børn, som er vant til, at de voksne taler og forklarer med mange ord. Når børnene så kommer ind i sanseudstillingens univers – som er uden ord – bliver deres opmærksomhed vakt på en helt ny måde, og her har børnene ofte et kæmpe forspring, siger kurator på udstillingen, Henriette Nielsen.

MELLEM DRØM OG VIRKELIGHED
Monsterhjerte tager børnene ind i et univers, hvor intet er helt som det plejer. Monsterets gigantiske krop er alt for stor til rummet og skubber til den ellers velkendte logik og orden i et indkøbscenter. Og selv om monsteret er venligt, og børnene får lyst til at give det god energi, er det ikke tilfældigt, at det også kan virke en lille smule overvældende – og lige på kanten til det uhyggelige:

– De fleste børn elsker faktisk lidt spænding. Spænding og uhygge sætter gang i fantasien og træner børnene i at overvinde frygt. Så meget desto større er glæden og begejstringen også bagefter, når de har klaret en forhindring, ja, måske er de endda vokset et par centimeter, siger kurator Henriette Nielsen.

Også humor, overraskelser og det lidt skæve er vigtige ingredienser, der giver børnene lyst til at gå på opdagelse. I supermarkedet er monsterets lange arme en del af rullebåndet, der transporterer kærlighedsfrugter og andre varer lige ind i monsterets hjerte. I træningscenteret kan man svinge sig i ringe, kravle i ribber, lege slalom og løbe forhindringsløb hen over væsenets ben. I centerets skønhedsklinik kan man kan pynte, flette hår og ordne negle på det store væsen.

Som i de fleste centre, findes der også et baglokale for de ansatte. Her er skærme med live-optagelser fra butikkernes overvågningskameraer, så man kan følge produktionen af energi i de forskellige butikker – med den sjove sidegevinst, at man kan lege gemmeleg med sine venner og familie, fordi man hele tiden kan følge med i, hvor de befinder sig.

SANSEUDSTILLINGER GENNEM 34 ÅR
Sanseudstillingen har været en tradition og publikumsfavorit på Kunstmuseum Brandts i nu 34 år.

– For mange børn er sanseudstillingen deres første møde med kunstens verden, og derfor tager vi dem gerne i hånden og giver dem verdener og fortællinger, som de nemt kan træde ind i. Det må gerne være sjovt, det må også gerne være alvorligt og give stof til eftertanke – men det må aldrig være ligegyldigt. Målet er altid at skabe vedkommende og originale sanseudstillinger, der gør os nysgerrige og klogere på vores liv og omverden”, siger direktør for Kunstmuseum Brandts, Stine Høholt.

Årets sanseudstilling er skabt af billedkunstner Benny Henningsen og arkitekt Amanda Dahl fra kunstnerkollektivet Bureau Detours og scenograf Lea Burrows fra Sir Grand Lear. Inspirationen kommer især fra japansk populærkultur, som trioen i udstillingens univers har krydset med den danske tradition for byggelegepladser, hvor kombinationen af leg og læring er i fokus.

– Sanseudstillingerne på Kunstmuseum Brandts har nu eksisteret så længe, at da vi bad kunstnere byde ind på dette års udstilling, beskrev mange af ansøgerne, at de selv er vokset op med sanseudstillingerne, og nu har fået lyst til selv at skabe de her fantasifulde universer for børn. Det er en tradition, der på den måde bliver forstærket af, at hele generationer kender dem som kunstnerisk udtryk”, siger Stine Høholt.

Og husk: ikke bare monstre, men også mennesker, har brug for ny energi. Så sæt tid af til at besøge Kunstcafè Brandts og prøv børne-panini, cupcakes med monsterhjerter, salater, sandwiches og kaffe.

Dette indhold er produceret i samarbejde med et udstillingssted som en del af udstillingstedets Artguide-abonnement hos kunsten.nu.
Kunsten.nus uafhængige redaktion har intet at gøre med indholdet.


Adresse
Kunstmuseum BrandtsAmfipladsen 7
5000 Odense C

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 20:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 18:00
Søndag: 10:00 - 17:00

Entre pris
Entrépriser – alle dage
Voksen 135,- (inkl. sanseudstilling)
Børn (0-17 år) 0,-
Studerende 75,-
Grupper (min. 12 pers.) 95,-
Sanseudstilling børn 40,- (skolebørn kr. 20, og undervisere kr. 50,-)