Orsolya Bagala: Your skin is soft mud
17 nov - 17 dec 2023Anbefalet under Det skal du se! uge 46 Betalt indhold Pressemeddelelse: M100 åbner udstillingen “Your skin is soft mud” med ungarsk-danske billedkunstner Orsolya Bagala, f. 1976, der med nuancer i brændt umbra og okker, balancerer med vandig akrylmaling på knivspids tynde membraner mellem det levende og døde, det faktiske og det forestillede. Som i mytologien […]
Anbefalet under Det skal du se! uge 46 Betalt indhold Pressemeddelelse: M100 åbner udstillingen “Your skin is soft mud” med ungarsk-danske billedkunstner Orsolya Bagala, f. 1976, der med nuancer i brændt umbra og okker, balancerer med vandig akrylmaling på knivspids tynde membraner mellem det levende og døde, det faktiske og det forestillede. Som i mytologien […]
Anbefalet under Det skal du se! uge 46
Betalt indhold
Pressemeddelelse:
M100 åbner udstillingen “Your skin is soft mud” med ungarsk-danske billedkunstner Orsolya Bagala, f. 1976, der med nuancer i brændt umbra og okker, balancerer med vandig akrylmaling på knivspids tynde membraner mellem det levende og døde, det faktiske og det forestillede.
Som i mytologien har metamorfosen hovedrollen i Orsolya Bagalas intuitive billedunivers, der er befolket med transparente hybride kvindelige væsener, børn og dyr frembragt med flygtige strøg på forhåndenværende materialer som pap og papir fra husholdningen. Materialer eller affald der i hjemmet vokser frem i samme hast som livet udfoldes og leves med hjemmeboende børn, kæledyr og en bedsteforælder med begyndende demens. Men med blikket vendt mod dualismens og metamorfosens principper, er affald også konkrete spor efter nogens eksistens på denne jord, og peger således tilbage på livet, ligesom det i Bagalas hænder genbruges som afsæt til at skabe nye værker.
Med portrætter af kvindeskikkelser der er særegent til stede og fraværende på samme tid kva det flydende gennemsigtige lag af akrylmaling, og som Bagala lader skikkelserne træde frem og tage form igennem, udfoldes en fortælling med et feministisk perspektiv, om følelsen af “displacement”- at ikke føle sig tilrette i sin omverden som en fremmed. Det er fortællingen om kvinden som skabende nærværende kunstner og den livgivende Gaia, der med amazonens kræfter bærer tyngden af fortiden og fremtiden på sine skuldre.
Værkerne på udstillingen præsenteres som en stor samlet vibrerende collage der folder sig ud over udstillingsrummets vægge, tapetseret som et lag af ny brunlig hud, sammenstykket af de imaginære mytiske portrætter samt gamle kvitteringer, familiefotografier og håndskrevne noter på pap. Det er effekter eller hukommelses-redskaber der bekræfter en personlig reel virkelighed og samtidig fastholder erindringen, der giver liv til tider, steder og personer som ikke mere findes.
Det er denne komplekse forskydning der er et gennemgående greb i Orsolya Bagalas kunstneriske praksis, og som også udstillingens titel Your skin is soft mud, anslår; den brune farvetone, mudderet og jorden som det livgivende vi kommer af men også bliver til, og hudens levende sansende membran mellem krop og verden, døden og livets uadskillighed.
Udstillingen er kurateret af Tine Oksbjerg og er støttet af Statens Kunstfond, Det Obelske Familiefond og Odense Kommunes Kulturpulje.
Orsolya Bagala, f. 1976, Esztergom i Ungarn, er uddannet fra Det Kgl Danske Kunstakademi og har senest modtaget arbejdslegat fra Statens Kunstfond i 2023 og 2022 samt hæderslegat fra Jens Søndergaard og Hustrus Mindelegat. Hun er repræsenteret af Galleri Maria Friis og er en del af samlingen hos Statens Kunstfond og Statens Museum for Kunst. Bagala er udover soloudstillingen på M100 aktuel på Duna Museum i sin fødeby Esztergom i Ungarn. Balgala har deltaget på nationale og internationale udstillinger, bla. soloudstilling på Galleri Maria Friis, Urban Painting (kurateret af Barbara Steiner) på Galerie für Zeitgenössische Kunst, Leipzig, Tyskland, Bucharest Biennal for Young Contemporary Art, Bukarest, Rumænien, Cairo Biennale, Cairo, Ægypten, The Face of Illness, Medicinsk Museion, København, Danmark, Overgange, KØN Gender Museum Denmark, Århus, Danmark, Overgange #2, Rundetaarn, København, Danmark og Mama Mia på Willumsen Museum, Frederikssund, Danmark.
Dette indhold er produceret i samarbejde med et udstillingssted som en del af udstillingstedets Artguide-abonnement hos kunsten.nu.
Kunsten.nus uafhængige redaktion har intet at gøre med indholdet.
5000 Odense C