Pilvi Takala. 3 Works
24 okt 2020 - 3 jan 2021“Hvis vi vil være bedre til at leve sammen og tage vare om hinanden, er det vigtigt at blive klar over, hvordan vi agerer for potentielt set at kunne gøre det bedre.” – Pilvi Takala i interview med kurator Pernille Fonensbech, september 2020. I denne tid er vi mange, der dagligt bliver pinligt bevidste om, […]
“Hvis vi vil være bedre til at leve sammen og tage vare om hinanden, er det vigtigt at blive klar over, hvordan vi agerer for potentielt set at kunne gøre det bedre.” – Pilvi Takala i interview med kurator Pernille Fonensbech, september 2020. I denne tid er vi mange, der dagligt bliver pinligt bevidste om, […]
“Hvis vi vil være bedre til at leve sammen og tage vare om hinanden, er det vigtigt at blive klar over, hvordan vi agerer for potentielt set at kunne gøre det bedre.” – Pilvi Takala i interview med kurator Pernille Fonensbech, september 2020.
I denne tid er vi mange, der dagligt bliver pinligt bevidste om, at vi konstant må genforhandle vores sociale adfærd grundet den nuværende Corona situation. Hvordan og hvorfor vi generelt opfører os, som vi gør, er en genenmgående interesse i Pilvi Takalas kunst. Hun er en af Finlands mest markante unge video- og
performancekunstnere og har i det sidste årti skabt værker, der giver et både kritisk og humoristisk indblik i de underliggende sociale mekanismer, som styrer vores adfærd i det offentlige rum. Pilvi Takala er blevet udnævnt til at repræsentere Finland ved næste Venedig Biennalen, der finder sted i 2022. Fra 24. oktober bliver det muligt at se tre af hendes værker i Biografen i Kunstforeningen GL STRAND.
I alle værker, der vises i GL STRAND – The Stroker (2018), The Real Snow White (2009) og The Trainee (2008) – er Pilvi Takala gået undercover i forskellige miljøer. Et af stederne er Disneys forlystelsespark uden for Paris. Her møder hun op iklædt en hjemmesyet Snehvide-dragt, men bliver forment adgang til parken, fordi hun kan forveksles med den ’rigtige’ Snehvide. På to forskellige kontorarbejdspladser infiltrerer Takala arbejdsmiljøet med handlinger, der vækker nysgerrighed og uro hos de ansatte. Ved at dokumentere reaktionerne og vise gentagelserne og variationerne, afslører hun de begrænsninger, som vi lægger ned over hinanden, af såvel social, juridisk, teknologisk som arkitektonisk karakter.
Ifølge kunstneren, “findes uskrevne regler i enhver social udveksling, selvom vi ikke altid er bevidste om dem og ofte helt ubevidst godtager dem. Der hersker en general konsensus for, hvordan vi bør opføre os, men i virkeligheden er der en masse gråzoner, som vi helt intuitivt undgår. Når vi bliver tvunget ind i disse gråzoner, bliver vi i stand til at opfinde nye måder at opføre os på, og begynder at forhandle forskellige muligheder – og måske endda at gentænke andre eksisterende regler.”
Pilvi Takala stræber således i sine værker efter at skabe et rum for forhandling ved bevidst at udfordre vores indforståede praksisser og grænser. Den proces, mener hun, kan være med til at stille spørgsmålstegn ved, hvordan vi behandler hinanden og i sidste ende potentielt set hjælpe os til at kunne gøre det bedre.
Kilde: Kunstforeningen Gl. Strand
1202 København K
Tirsdag: Lukket
Onsdag: Lukket
Torsdag: Lukket
Fredag: Lukket
Lørdag: Lukket
Søndag: Lukket
Normalt: 90 kr.
Tors ml. 17-20: 50 kr.
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja