PLATFORM: Mette Riise + Rebecca Krasnik

9 apr - 22 maj 2022

Anbefalet under Det skal du se! uge 14 Hvilke fortællinger om klimakrisen, grøn omstilling og bæredygtighed findes i vores samfund i dag? Hvad beror de sig egentlig på, og hvem er fortælleren i dem? Det er spørgsmål som disse, kunstner Mette Riise nysgerrigt undersøger i hybrid-filmværket The Less Unsustainable Talkshow. Nikolaj Kunsthal har for nyligt […]

Mette Riise: The Less Unsustainable Talkshow. Foto: Daniel Jamernik.

Anbefalet under Det skal du se! uge 14 Hvilke fortællinger om klimakrisen, grøn omstilling og bæredygtighed findes i vores samfund i dag? Hvad beror de sig egentlig på, og hvem er fortælleren i dem? Det er spørgsmål som disse, kunstner Mette Riise nysgerrigt undersøger i hybrid-filmværket The Less Unsustainable Talkshow. Nikolaj Kunsthal har for nyligt […]


info

PLATFORM: Mette Riise + Rebecca Krasnik9 apr - 22 maj 2022

Mette Riise: The Less Unsustainable Talkshow. Foto: Daniel Jamernik.

Anbefalet under Det skal du se! uge 14

Hvilke fortællinger om klimakrisen, grøn omstilling og bæredygtighed findes i vores samfund i dag? Hvad beror de sig egentlig på, og hvem er fortælleren i dem? Det er spørgsmål som disse, kunstner Mette Riise nysgerrigt undersøger i hybrid-filmværket The Less Unsustainable Talkshow.

Nikolaj Kunsthal har for nyligt søsat projektet Platform, der er et nyt udstillingsrum dedikeret til unge kunstnere og kuratorer. Kunstner Mette Riise og kurator Rebecca Krasnik præsenterer filmværket The Less Unsustainable Talkshow, hvor fortællinger om grøn omstilling og økonomisk vækst bliver sat på spidsen, vendt på hovedet og skilt ad.

Tragikomisk talkshow som doku-satirisk hybridformat
I værket The Less Unsustainable Talkshow forsøger filmens hovedperson, der spilles af kunstneren selv, på tragikomisk vis at producere et talkshow, der skal reaktualisere miljørapporten The Limits to Growth fra 1972. Men talkshowet bliver hurtigt lige så absurd og usammenhængende, som løftet om en bæredygtig fremtid viser sig at være. For giver det overhovedet mening at snakke om bæredygtighed i et kapitalistisk samfund, der bygger på en søgen efter uendelig vækst, når vi lever på en jord med begrænsede ressourcer?

Vestens hvide heltefortællinger skal gås efter i sømmene
Med dokumentariske greb og fiktiv iscenesættelse skaber Mette Riise med filmen en kritisk satire, der belyser Vestens behov for nye alternative historiefortællinger. Filmen fremlægger Mette Riises omfattende research og inddrager både klimaforskere og journalister, bl.a. Jørgen Randers og Clive Spash samt artikel af klimajournalisten Martin Bahn. Mette Riise belyser således de stemmer, økonomiske systemer og magtstrukturerer, der ligger bag vores klassiske fortællinger og verdensopfattelser. Den klassiske hvide helt bliver konfronteret med sine egne blinde vinkler og et behov for nye fortællinger og verdensopfattelser, der ikke bygger på uendelig vækst, konkurrence og individualisme opstår. Der er ifølge Mette Riise brug for at skabe plads til alternative narrativer, der åbner op for nye klimaperspektiver på verden.

I forbindelse med udstillingen vises filmen i en totalinstallation skabt af Mette Riise; en tydelig kulisse der henviser til budskaber om kapitalismes vækstparadigmer og løfter om en bedre grøn fremtid. Det er et surreelt rum, som skaber rammerne for en illusion. Med en skillevæg, falsk græs og papfigurer er det tydeligt, at det kun er et midlertidigt display, der skal sælge ideen om grøn vækst og et talkshow, som begge har nær umulige forudsætninger.

Det (selv)kritiske spejl afstedkommer flere spørgsmål end svar
Filmen kaster et kritisk blik på narrativerne i vores samfund og udforsker temaer som det kapitalocæne, økofeminisme og ’white male supremacy’. Mette Riise bruger sit kunstner-alter-ego i en sammensmeltning af genrer: fra satirisk komedie, mockumentary til klassisk dokumentarisme.
I processen bliver temaernes absurditeter reflekteret tilbage til os. Vi står dermed tilbage med flere spørgsmål end svar – men forhåbentlig med en mere kritisk tilgang til vores verdensopfattelse og aktørerne i den.

Kilde: Nikolaj Kunsthal


Adresse
Nikolaj KunsthalNikolaj Plads 10
1067 København K

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 11:00 - 18:00
Onsdag: 11:00 - 18:00
Torsdag: 11:00 - 18:00
Fredag: 11:00 - 18:00
Lørdag: 11:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 17:00

Entre pris
Entrépriser 2024
Voksen: 100 kr.
Børn (0-17 år): Gratis
Årskort: 215 kr.
Copenhagen Card: Gratis

Tilgængelighed
Niveaufri adgang - Ja (i Nedre Galleri)
Handicaptoilet - nej

Gratis for ledsager - ja