Richard Mosse: INCOMING

5 jul - 15 sep 2019

I grænsefeltet mellem dokumentarisme og kunst udfordrer Richard Mosse vores syn på konflikter og katastrofer i verdens brændpunkter.

Thomas K.G. Harboe: Objekt Uidentificeret. Floating Art 2018, Vejle Fjord. Foto: Kenneth Stjernegaard

I grænsefeltet mellem dokumentarisme og kunst udfordrer Richard Mosse vores syn på konflikter og katastrofer i verdens brændpunkter.


info

Richard Mosse: INCOMING5 jul - 15 sep 2019

I grænsefeltet mellem dokumentarisme og kunst udfordrer Richard Mosse vores syn på konflikter og katastrofer i verdens brændpunkter. Den prisvindende irske kunstner, som skabte stor bevågenhed med The Enclave, sætter i sit seneste videoværk Incoming fokus på migranter og flygtninges livsvilkår i rejsen mod Europa.

”Det æstetiske i kunsten kan være det moralske imperativ, der genererer forandring og rejser problemstillinger – også om det mest uhyrlige.” – Richard Mosse

Richard Mosse. Still from Incoming, 2014-2017. Courtesy of the artist.
Richard Mosse. Still from Incoming, 2014-2017. Courtesy of the artist.

Hvordan ser vi i den vestlige verden på tidens katastrofer og konflikter? Det er ét af de spørgsmål, som danner afsæt for mange værker af den irske kunstner og fotograf Richard Mosse. Igennem imponerende videoinstallationer og storformatfotografier sætter han fokus på steder og konflikter, der kun dækkes flygtigt af de hurtigt skiftende nyhedsstrømme.

Militærteknologisk kamera
I den store videoinstallation Incoming dokumenterer Richard Mosse flygtninge og migranters rejse mod og i Europa via kompleks termisk kamerateknik. Kameraet gør det muligt for ham at filme på ekstreme stor afstand og dermed medtage scener, som man ellers ikke ville have adgang til. Kameraet er udviklet til militært brug og benyttes til grænsekontrol, eftersøgninger og overvågning, men kan også bruges i forbindelse med militære operationer.

Den termiske teknik giver billederne et nærmest selvlysende udtryk i sort-hvid, og de dokumenterede personers identitet og hudfarve udviskes på trods af den store billedskarphed. Det giver de afbildede personer et næsten spøgelsesagtigt skær i dokumentationen af, hvordan de krydser farlige farvande, sover i midlertidige flygtningelejre og kæmper for overlevelse.

Richard Mosse udtaler om værket: “Kameraet overskrider privatlivets grænser, men alligevel er de billeder, teknologien producerer, så umenneskeliggjorte – personerne stråler nærmest – at mediet anonymiserer subjekterne på en både udspekuleret og human måde.”

Mellem fotodokumentarisme og samtidskunst
Richard Mosse er kendt for sin eksperimenterende praksis, der udfordrer forholdet mellem fotodokumentarisme og samtidskunst. I samarbejde med musikeren Ben Frost og fotografen Trevor Tweeten har han skabt det spektakulære værk Incoming – en film på 53 minutter, der vises i stor skala på en 16 meter lang væg. Det står side om side med en række udvalgte fotografier fra serien Heat Maps, som i visse tilfælde er over tre meter brede.

Incoming er resultatet af et flerårigt engagement, hvor Richard Mosse har opholdt sig i længere tid ved de primære indgange til Europa, hvor mennesker fra Syrien, Irak og Afghanistan samt Senegal og Somalia har samlet sig for at få adgang til en sikker og bedre fremtid.

OM RICHARD MOSSE
Den irske kunstner Richard Mosse har igennem en årrække arbejdet i konfliktfyldte områder i verden og undersøgt, hvordan foto- og videomediet kan fortælle om oversete problemstillinger af kompleks karakter. Han har modtaget en række priser for det omfattende værk The Enclave (2013), hvor han ved hjælp af Kodaks aerochrome-teknik dokumenterede den årelange og blodige konflikt i Den Demokratiske Republik Congo.

Richard Mosse bor og arbejder i New York og Berlin. Han har en bachelor i engelsk litteratur fra King’s College London fra 2001 og en master i kulturstudier fra London Consortium fra 2003. Derudover har han en postgraduate i kunst fra Goldsmiths University of London fra 2005 og en MFA fra Yale School of Art fra 2008. Han har udstillet på førende museer over hele verden. I 2013 var han Irlands repræsentant på Venedig Biennalen.

Kilde: Kunstforeningen GL STRAND


Adresse
Gammel StrandGammel Strand 48
1202 København K

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 10.00-17.00
Onsdag: 10.00-17.00
Torsdag: 10.00-20.00
Fredag: 10.00-17.00
Lørdag: 10.00-17.00
Søndag: 10.00-17.00

Entre pris
Entré til udstillinger
Voksen 100 kr.
Ung under 27 år 75 kr.
Børn og unge under 16 år Fri Entré
Grupper over 10/pr. person 75 kr.

Tilgængelighed
Niveaufri adgang - nej
, men man kan komme ind fra gaden med elevator
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja