Robert Longo

11 apr - 31 aug 2025

På tværs af hele udstillingen møder man ’sorte huller’, helt konkrete mørke steder i værkerne, hvor han suger øjeblikket ud og tvinger os til at se billedet på ny.

Robert Longo, Untitled (Hellion), 2011. Kul på monteret papir, 176,2 x 303,2 cm. Privateje. © Robert Longo. Foto: Courtesy of Robert Longo Studio.

På tværs af hele udstillingen møder man ’sorte huller’, helt konkrete mørke steder i værkerne, hvor han suger øjeblikket ud og tvinger os til at se billedet på ny.


info

Robert Longo11 apr - 31 aug 2025

Ny udstilling på Louisiana præsenterer den amerikanske billedkunstner Robert Longo (f. 1953). Hans værker er ofte en direkte respons på kriser og begivenheder – og massemediernes billeder af den verden, vi lever i. Longo arbejder, med få undtagelser, i enormt store formater og viser verdens brændpunkter som kultegninger på papir.
Vi lever i en regulær billedstorm, og jeg forsøger at sætte tempoet ned. Alle de billeder, vi ser, er væk igen på et splitsekund. ”, Robert Longo i ’I’m a Caveman’, Louisiana Channel, 2024
Robert Longo baserer sit arbejde på fotografiske forlæg, som han altid bearbejder kunstnerisk. Pressefotos, der er fanget i et splitsekund, transformeres over hundrede timers arbejde af Longo og hans assistenter til kul på papir - studenterprotester på et amerikansk universitet i forbindelse med Gazakrisen, drabet på en ung kvinde i Iran og attentatet på Krudttønden i København. Longo formår at trække mediernes og populærkulturens hurtige billeder ud af den hastige strøm.
Mange af værkerne i udstillingen er blevet vist på en netop overstået udstilling på kunstmuseet Albertina i Wien. På Louisiana er der tilført mere historisk dybde, da dette bliver hans første store præsentation i Skandinavien - med 53 værker, der spænder fra 1978 til 2024 og er indlånt fra museer og store privatsamlinger i Europa og USA. På Louisiana vises for eksempel Longos 15 skitser til den såkaldte ’Freud Cyklus’. Serien baserer sig på fotografier taget i Freuds lejlighed og klinik i Wien få dage før hans flugt fra nazisterne til London.
Samtidigt historiemaleri
Serien af værker kaldet Men in the Cities (1979-1983) består af kvinder og mænd i dramatisk forvredne positurer. Det blev Longos gennembrud i kunstverdenen og er et eksempel på, hvordan hans arbejde kredser om afgørende øjeblikke i historien. Udgangspunktet for serien er den tyske instruktør Rainer Werner Fassbinders film The American Soldier (1970), som handler om en veteran, der er vendt hjem fra Vietnamkrigen. Longos generation kom frem i tiden efter Vietnamkrigen og Watergate-skandalen, og det tab af sammenhængskraft i fortællingen om Amerika, der fulgte, satte dybe spor i deres kunst.
Gennem hele Longos produktion tematiseres emner som sociale og raceafledte spændinger og volden i det amerikanske samfund, ligesom landets ageren i globale kriser også er et tilbagevendende tema. Longo lader os forstå, at hans billeder er kunstværker, konstruktioner, hvis afsæt i fotografiet har ramt noget hos kunstneren. Voldsomheden, urimelighederne, den folkelige og politiske kamp.
I en rækker billeder går Longo også længere tilbage i historien, til værker af historiske mestre som Goya og Turner, og omsætter deres værker til mindre formater - som magasinforsider. Samtidig udfolder han massemediernes billeder fra vores egen tids kriser i monumental skala som fortidens største historiemalerier.
Løsrevne billeder
Udstillingen med Robert Longo, som i mange år har været repræsenteret i Louisianas samling med et Men in the Cities-værk, føjer sig til museets engagement med andre af generationens kunstnere, for eksempel Cindy Sherman og Richard Prince. Alle tre indgik de i, hvad kunsthistorien har døbt ’The Pictures Generation’.
Fotografiets repræsentation af virkeligheden i løsrevne billeder var både Longos og hans generations materiale og kritiske fokus. Derfor er det heller ikke underligt, at filmværker, massemediernes billeder, dronebilleder, optagelser med natsigte og røntgenbilleder løber som en optisk rød tråd gennem udstillingen. I 1990’erne fandt Longo så sit endelige medium – kullet – hvormed han siden har manipuleret og åbnet kildematerialet.
Kilde:
Louisiana Museum of Modern Art

Adresse
Louisiana Museum of Modern ArtGl. Strandvej 13
3050 Humlebæk

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 11:00 - 22:00
Onsdag: 11:00 - 22:00
Torsdag: 11:00 - 22:00
Fredag: 11:00 - 22:00
Lørdag: 11:00 - 18:00
Søndag: 11:00 - 18:00

Entre pris
Voksen 145 DKK
Studerende 125 DKK

Tilgængelighed
Niveaufri adgang: ja
Handicaptoilet: ja
Gratis for ledsager: ja