Stolt – En moderne fortælling om folkedragter

5 okt 2023 - 29 sep 2024

Betalt indhold Pressemeddelelse: Velkommen til en moderne fortælling om folke- og egnsdragter. I udstillingen STOLT kan publikum gå på opdagelse blandt 21 nutidige folkedragter skabt af designeren Nicholas Nybro. Overdådige, smukke, humoristiske, særprægede og tankevækkende dragter, der rummer fortællinger om hver egns identitet, diversitet, miljø, ånd og tilhørsforhold. I sine folkelige modedragter leger Nybro med […]

STOLT, design af Nicholas Nybro, Fanø. Foto: Thomas Cato

Betalt indhold Pressemeddelelse: Velkommen til en moderne fortælling om folke- og egnsdragter. I udstillingen STOLT kan publikum gå på opdagelse blandt 21 nutidige folkedragter skabt af designeren Nicholas Nybro. Overdådige, smukke, humoristiske, særprægede og tankevækkende dragter, der rummer fortællinger om hver egns identitet, diversitet, miljø, ånd og tilhørsforhold. I sine folkelige modedragter leger Nybro med […]


info

Stolt – En moderne fortælling om folkedragter5 okt 2023 - 29 sep 2024

STOLT, design af Nicholas Nybro, Fanø. Foto: Thomas Cato

Betalt indhold

Pressemeddelelse:

Velkommen til en moderne fortælling om folke- og egnsdragter. I udstillingen STOLT kan publikum gå på opdagelse blandt 21 nutidige folkedragter skabt af designeren Nicholas Nybro. Overdådige, smukke, humoristiske, særprægede og tankevækkende dragter, der rummer fortællinger om hver egns identitet, diversitet, miljø, ånd og tilhørsforhold. I sine folkelige modedragter leger Nybro med symboler og formsprog og sprænger grænserne for, hvad vi opfatter som hverdagstøj, festtøj, arbejdstøj og udklædning. Farver, materialer og snit folder sig ud i en hæsblæsende mangfoldighed.

Amager, Nørrebro, Strynø, Ærø, Fanø, Sønderborg, Randers, Aalborg, Hirtshals, Højer, Esbjerg, Billund, Herning, Aarhus, Vollsmose, Nykøbing Falster, Roskilde, Svanholm, Christiania, Valby og Tisvilde. Iført sin leopardjakke er Nicholas Nybro draget ud i det danske land i sin undersøgelse af vores forhold til tøj og status i forskellige egne af Danmark. På sin researchrejse gennem landet har Nybro taget temperaturen på den danske folkeånd og er dykket ned i lokales relation til deres hjemstavn. I hele processen er lokale borgere og museer inddraget, hvilket har skabt et tydeligt aftryk og særpræg på designet af dragterne.

Dunjakke og sørgedragt i ét
Inspirationen til eksempelvis Amager-dragten fandt Nicholas Nybro både i nutidens brokvarter og Amagers oprindelige folkedragter – særligt den bemærkelsesværdige sørgedragt kaldet jøben. Nybro ønskede at skabe en dragt, der trak på den historiske sørgedragt, kombineret med nutidens store, sorte dunjakke, som han bemærkede i bybilledet på Amagerbrogade en kold februardag. Sørgedragten var karakteriseret ved, at man tog skørtet op over hovedet og derved skabte en cocoon-lignende form i plisseret uld. Den form tog designeren udgangspunkt i og udformede dragten med voluminøse stofbaner, der både får dragten til at ligne en dunjakke og samtidig refererer til det plisserede skørt.

En folkedragt i forvandling
I sin research til udstillingen STOLT fandt Nicholas Nybro ud af, at tidligere tiders folke- og egnsdragter ofte ændrede udtryk efter smag og behag og tidens tendenser og dermed i højere grad kunne ses som folkelige modedragter end som uforanderlige folkedragter. Nybros kollektion af moderne folkedragter står som en stærk historiefortælling, der afspejler et farverigt og mangfoldigt Danmark anno 2023. En fortælling der, på tværs af geografiske og lokale forskelligheder, viser en stolthed over hvor vi kommer fra, og hvor vi hører til.

Dette indhold er produceret i samarbejde med et udstillingssted som en del af udstillingstedets Artguide-abonnement hos kunsten.nu.
Kunsten.nus uafhængige redaktion har intet at gøre med indholdet.


Adresse
Designmuseum DanmarkBredgade 68
1260 København K

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 10:00 - 18:00
Onsdag: 10:00 - 18:00
Torsdag: 10:00 - 20:00
Fredag: 10:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 18:00
Søndag: 10:00 - 18:00

Entre pris
Vi har stort besøgstal og vil gerne skabe en god oplevelse for alle vores gæster. Derfor skal alle grupper over 10 personer reservere tid til besøg på forhånd for at undgå ventetid.

Alle grupper over 10 personer bedes melde deres ankomst senest en dag før besøget på booking@designmuseum.dk
Køb billet

Tilgængelighed
Man kan stort set komme rundt på hele museet, café, butik og bibliotek som kørestolsbruger. Fordi vi har til huse i en fredet bygning har vi dog ikke elevator til 1. sal, Festsal og Porcelænssamling. En let kørestol kan lånes. Ledsagere til kørestolsbruger eller andet handicap har gratis adgang.
Museet råder over få parkeringspladser til venstre for museumspladsen og hovedindgangen (indkørsel kort efter museumspladsen via Bredgade). Officiel handikapskiltning påkrævet synligt i vinduet, så P-vagter kan se det.