Treklang – Karmin / Kraplak / Cinnober
6 feb - 6 maj 2018Kunstnertrioen Treklang har de sidste seks år rejst rundt i verden iført folkedragter og har ladet sig forevige på steder, som på en eller anden måde er karakteristiske for netop dér, hvor de befinder sig. En praksis, som de selv kalder for en slags nationalromantiske selfies.
Kunstnertrioen Treklang har de sidste seks år rejst rundt i verden iført folkedragter og har ladet sig forevige på steder, som på en eller anden måde er karakteristiske for netop dér, hvor de befinder sig. En praksis, som de selv kalder for en slags nationalromantiske selfies.
info
Nationalromantiske selfies på Vejle Kunstmuseum
Fra tirsdag d. 6. februar kan du opleve udstillingen Treklang – Karmin / Kraplak / Cinnober i Maskinrummet på Vejle Kunstmuseum.
Kunstnertrioen Treklang har de sidste seks år rejst rundt i verden iført folkedragter og har ladet sig forevige på steder, som på en eller anden måde er karakteristiske for netop dér, hvor de befinder sig. En praksis, som de selv kalder for en slags nationalromantiske selfies.
Folkedragterne som Nina Maria Kleivan, Hjördis Haack og Bent Hedeby Sørensen har på er fra de steder, hvor de hver især oprindeligt kommer fra. Ninas dragt er fra Færøerne, Hjördis’ fra Øst Telemark i Norge og Bents dragt er her fra Vejleegnen.
Treklang arbejder med folkedragten, fordi den er et stærkt symbol:
“Folkedragten symboliserer inklusion for den indviede, men samtidig eksklusion af alle andre. Folkedragten skaber minder om ‘de gode gamle dage’, hvor alt var fryd og gammen. Den bidrager til en iscenesat forestilling om en tid, der aldrig har været og en drøm om en lykkelig fremtid i evig uskyld og tryghed. Jo mere vi fordyber os i dette projekt, jo klarere står det for os, at nok kan folkedragten samle og være inkluderende, men den kan også være ekskluderede og virke udstødende og aggressiv. Folkedragten sender et kompliceret sæt af signaler og rummer utallige historier,” forklarer kunstnertrioen.
Treklangs arbejde kredser om forestillingen om nationalidentitet som en konstruktion. De perspektiverer og kommenterer på det store nationalromantiske projekt, som Guldalderkunstnerne satte i søen i det 18. århundrede. De leger med, og holder et spejl op. For hvad er overhovedet national identitet? Og kan det på overfladen uskyldige være sprængfarlig politik? Netop denne vinkel er også omdrejningspunktet for Vejle Kunstmuseums nye permanente guldalderudstilling med titlen Konstruerede virkeligheder, som åbner senere i februar.
På udstillingen i Maskinrummet på Vejle Kunstmuseum kan publikum opleve fotografier, videoværker og et fotoalbum, som alle er en del af Treklangs undersøgelse af forholdet mellem individer, steder, fortid og fremtid. Det er både smukt, sjovt, kitschet og alvorligt – det handler om nationalidentitet, forholdet imellem mennesker, fasttømrede forestillingsverdner og den problematiske nostalgi.
Treklangs projekt er endnu ikke afsluttet, men er under stadig udvikling. Derfor er det oplagt til en udstilling i netop Maskinrummet, fortæller Marie Dufresne, museumsinspektør på Vejle Kunstmuseum: “Treklangs projekt er både legende og dybt seriøst. Det har et skvæt af Vejle og er under stadig udvikling. Med andre ord: en perfekt Maskinrums-cocktail”
Kilde: Vejle Kunstmuseum
7100 Vejle
Tirsdag: 11:00 - 17:00
Onsdag: 11:00 - 17:00
Torsdag: 11:00 - 17:00
Fredag: 11:00 - 17:00
Lørdag: 11:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 17:00