Troper fra verdens ende
16 jan - 4 mar 2023Anbefalet under Det skal du se! uge 2 På udstillingen Troper fra verdens ende har fire billedkunstnere været på en fælles rejse til syv forskellige destinationer i Danmark, der alle har stednavnet “Verdens Ende”. Stederne er en bænk ved Limfjorden, et moseområde ved Gudenåen, en markørgrav fra 2. verdenskrig ved Vejle, en kommunal havn ved […]
Anbefalet under Det skal du se! uge 2 På udstillingen Troper fra verdens ende har fire billedkunstnere været på en fælles rejse til syv forskellige destinationer i Danmark, der alle har stednavnet “Verdens Ende”. Stederne er en bænk ved Limfjorden, et moseområde ved Gudenåen, en markørgrav fra 2. verdenskrig ved Vejle, en kommunal havn ved […]
info
Anbefalet under Det skal du se! uge 2
På udstillingen Troper fra verdens ende har fire billedkunstnere været på en fælles rejse til syv forskellige destinationer i Danmark, der alle har stednavnet “Verdens Ende”. Stederne er en bænk ved Limfjorden, et moseområde ved Gudenåen, en markørgrav fra 2. verdenskrig ved Vejle, en kommunal havn ved Sønderborg, en pynt ud i Furesøen, en samling forblæste klipper på Christiansø og en kolonihavevej i udkanten af Hillerød.
På disse lokationer har kunstnerne indsamlet materiale til værker, der på forskellig vis undersøger og fantaserer over én af verdenshistoriens største gåder: Hvad er verdens ende? Og hvor findes den?
Værkerne består af fotografi, installation, tekst, tekstil og en rejseguide til verdens ende. Bogen har bidrag af Peter Adolphsen, Thierry Geoffroy, Lise Haurum, Frederik Wahlström, Mia Helmer, Åse Eg, Christian Vind, Ulla Hvejsel, Trine Rytter Andersen, Jokum Rohde m.fl.
På kanten af verden
Et omdrejningspunkt for udstillingen er forestillingen om verdens ende som noget, der har en grænse – både konkret geografisk og som et billede på en samfundstilstand: Engang troede man, at man kunne falde ud over verdens kant. I dag står vi i mange henseender på kanten af den verden, vi kender, med en klimakrise, en ulmende atomkrig og store geopolitiske magtforskydninger, der varsler forandring af vores liv for altid.
Men samtidig peger udstillingen på, at verdens ende også helt konkret er steder, som mennesker har givet navn ud fra deres fantasier, drømme og længsler. Verdens ende som et fantasiens, fiktionens og ekspapismens sted er tilstede på disse umiddelbart undseelige lokaliteter. I Hillerød løftes eksempelvis en helt almindelig kolonihavevej ud af sin trivialitet med et simpelt vejskilt, der signalerer, at her er noget særligt på færde.
Alle de syv danske ”verdens ender” rummer potentialer til at være mere end dét, de umiddelbart giver sig ud for.
På udstillingen har det givet kunstnerne inspiration til værker, der aktiverer forskellige fantasier om verdens ende som begreb, forestilling, sted og motiv. Mens Bodil Sohn og Iben West arbejder med konstellationer mellem foto og installation, har Kamilla Jørgensen og Tanja Nellemann Kruse skabt et fælles værk, der spænder over litteratur og skulpturel iscenesættelse.
Kilde: Vandrehallen Kunsthal
3400 Hillerød
Tirsdag: 10:00 - 18:00
Onsdag: 10:00 - 18:00
Torsdag: 10:00 - 18:00
Fredag: 10:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 15:00
Søndag: Lukket