Vi er omringet af kulturelle symboler og tegn. Hvordan kan vi kritisk undersøge symbolernes effekt på vores tænkning og kultur? Hvilke iboende demokratiske, politiske og miljømæssige aftryk sætter de? Dette er omdrejningspunktet i værket RASHOMON på det helsingoranske udstillingssted for ung samtidskunst – Artspace Transit. Værket kan opleves fra 1. september til 20. oktober.
Med fokus på kommunikation, transport og information præsenterer Viktor-Emil Dupont Billund i RASHOMON en sammensat række tegn og symboler med forskellige historiske udgangspunkter og perspektiver. Værket refererer til den japanske film af samme navn (på dansk Dæmonernes Port) og filmens brug af upålidelige fortællere med modstridende og subjektive opfattelser af hændelsen i moderne filmsprog lagt navn til ”The Rashomon Effect”. Viktor-Emil Dupont Billund (f. 1989), der er dimitteret fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2018, udtaler:
”Mit arbejde handler om og bearbejder forholdet mellem sprog, fortælling, form og materialitet. Som billedkunstner interesserer jeg mig særligt for, hvordan billedmotiver, symboler, former og materialer i vores verden former og filtrerer vores forståelse af os selv, vores historie og idealer.”
”Vi er utrolig stolte over at kunne præsentere den femte udstilling i Artspace Transit med Viktor-Emil Dupont Billund. Artspace Transit er en konstant undersøgelse af, hvad den unge eksperimenterende samtidskunst kan, når den går i dialog med en kulturinstitution som Toldkammeret. Mødet mellem Toldkammerets øvrige kulturhusbrugere - alt fra yogagæster, læseklubber, pigegardeforældre over til fællesspisningsgæster - rejser ofte flere spørgsmål end svar, men netop dette bevirker, at mødet er interessant og forhåbentlig skaber det en uforudset poesi i en ellers travl hverdag,” udtaler kurator på RASHOMON og underviser på Artspace Transit, Jacob Tækker.
Udstillingen kan ses i Artspace Transit, Toldkammeret, Havnepladsen 1 i Helsingør fra fredag den 1. september og frem til fredag den 20. oktober.