Vilhelm Lundstrøm: Farven og formens fornyer
16 sep 2022 - 15 jan 2023Lundstrøm var en af de helt centrale skikkelser i den tidlige eksperimenterende kunst i Danmark. En normbryder, der trodsede tidens konventioner, og som dermed var med til at bane vejen for den gryende modernisme. At Lundstrøm havde stor indflydelse på Finn Juhl som arkitekt og møbeldesigner – samt at værker af Lundstrøm fortsat kan opleves […]
Lundstrøm var en af de helt centrale skikkelser i den tidlige eksperimenterende kunst i Danmark. En normbryder, der trodsede tidens konventioner, og som dermed var med til at bane vejen for den gryende modernisme. At Lundstrøm havde stor indflydelse på Finn Juhl som arkitekt og møbeldesigner – samt at værker af Lundstrøm fortsat kan opleves […]
Lundstrøm var en af de helt centrale skikkelser i den tidlige eksperimenterende kunst i Danmark. En normbryder, der trodsede tidens konventioner, og som dermed var med til at bane vejen for den gryende modernisme. At Lundstrøm havde stor indflydelse på Finn Juhl som arkitekt og møbeldesigner – samt at værker af Lundstrøm fortsat kan opleves i Finn Juhls hus på Ordrupgaard, giver udstillingen en særlig dimension. Med Ordrupgaards egne værker såvel som med indlån fra museer og private samlere i hele Danmark belyser den kommende udstilling Lundstrøms kunstneriske udvikling gennem en lang række hovedværker.
I den brede bevidsthed står Vilhelm Lundstrøm (1893-1950) i dag som den nok mest kendte blandt de danske modernister. Med udstillingen ønsker Ordrupgaard at vise Lundstrøms udvikling fra de tidlige og banebrydende collager henover de ekspressive ’krøllede billeder’ frem til purismens indtog i 1924, hvor han finder sit kendte rolige og monumentale udtryk i den begrænsede blåtonede farvepalet. Udstillingens sidste del tager afsæt i 1930’erne, hvor ovenstående afløses af en mere kulørt palet samt et blødere formsprog.
Med en kronologisk ophængning fremhæves Lundstrøms markante stilskift. Han er sandsynligvis den eneste danske kunstner, hvis livsværk, lig Picassos, kan opdeles i så skarpt inddelte perioder. Alligevel er værkerne umiskendeligt ’lundstrømske’, og de færreste er som regel i tvivl om ophavsmanden, når de står foran et af hans malerier.
Lundstrøms betydning for Finn Juhl kan næppe overvurderes. Finn Juhl var særligt optaget af Lundstrøms senere malerier fra 1930’erne og frem, som kendetegnes ved en varmere farveholdning. Traditionen vil sågar vide, at farvesætningen i Finn Juhls hus tog sit afsæt i Lundstrøms Opstilling. Hvid opsats med to appelsiner fra 1938, som endnu befinder sig i husets dagligstue.
Finn Juhl og hans samlever Hanne Wilhelm Hansen ejede gennem tiden flere værker af kunstneren. I dag består samlingen, der spænder fra 1929 til 1946, af tre tegninger og fem malerier af Lundstrøm.
Derfor har det lige siden Ordrupgaard i 2008 overtog Finn Juhls hus fra 1942 været et stort ønske for museet at sætte fokus på Lundstrøm.
Udstillingen kurateres af Anne-Birgitte Fonsmark, direktør for Ordrupgaard, og Morten la Cour, inspektør på Ordrupgaard. Katalog med tekst af Morten la Cour.
Kilde: Ordrupgaard
2920 Charlottenlund
Tirsdag: 11:00 - 17:00
Onsdag: 11:00 - 19:00
Torsdag: 11:00 - 17:00
Fredag: 11:00 - 17:00
Lørdag: 11:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 17:00
Voksen
kr. 130
Studerende/unge under 26
kr. 95 (gratis hver onsdag 16:00-19:00)
Børn under 18 år
Grupper (+10 personer)
Gratis
kr 110