Ambitiøst formidlingsprojekt i Århus Kunstbygning

Om kunstbygningens formidlingsprojekt i forbindelse med udstillingen Knappernes krig – børn og krigens verden.

Lisl Ponger: The Strange Mission, 2000, Farvefotografi, udsnit. Foto: Århus Kunstbygning.

Om kunstbygningens formidlingsprojekt i forbindelse med udstillingen Knappernes krig – børn og krigens verden.

Mellem fiktion og virkelighed
For tiden danner Århus Kunstbygning rammerne for udstillingen Knappernes krig – børn og krigens verden. En dybt tankevækkende og vedkommende udstilling som sætter fokus på et alarmerende og globalt problem: Børn og krig – to ord som ikke burde forbindes. Udstillingen er tematisk spændt op over de to film La Guerre des Boutons fra 1961 af Yves Robert baseret på Louis Pergauds roman af samme navn fra 1912 og dokumentarfilmen Lost Children fra 2005 af Ali Samadi Ahadi og Oliver Stoltz. Begge film beskæftiger sig med børn og krig. Værkerne i udstillingen på Århus Kunstbygning udfolder sig ligeledes hver især et sted mellem filmenes fiktion og virkeligheden.

Arrangementer der afspejler udstillingens bredde
Formidlingsansvarlige Jette Lykke Jensen og Sidse Camilla Sørensen fra Århus Kunstbygning fandt det oplagt for deres formidlingsprogram at arbejde videre med de tematikker, der i forvejen lå implicit i kunstudstillingen Knappernes krig – børn og krigens verden. Samtidig finder de begge udstillingens kurator Dr. Martin Hochleitners samspil mellem kunst og rå dokumentar nyskabende. Som Sidse Camilla Sørensen udtrykker det: ”Når udstillingen turde favne så bredt, så tør vi også i formidlingsprojektet!”

De alsidige arrangementer til formidlingen af udstillingen samler op omkring de temaer, som udstillingen åbner op ved forskellige tilgangsvinkler og viser dermed et ambitiøst formidlingsprojekt. Biografen Øst for Paradis i Århus viser film med fokus på børn og krigens verden. Ved to foredrag i Århus Kunstbygning fortæller henholdsvis China Keitetsi sin personlige historie om sit liv som tidligere barnesoldat, og børnepsykolog Louise Svendsen beretter om de indre ar, der mærker børn, hvis hverdag er krig. Derudover kan man i løbet af udstillingsperioden opleve en paneldebat med Jacob Stegelmann, Carsten Jessen og Simon Egenfeldt-Nielsen, der diskuterer den vestlige problematik omkring børn, medier og computerspil.

AES+F: ACTION HALF LIFE1, Episode 3, 2003/2004. Foto: Århus Kunstbygning.
AES+F: ACTION HALF LIFE1, Episode 3, 2003/2004. Foto: Århus Kunstbygning.

For børn
For skolebørnene følger der efter en omvisning i udstillingen et praktisk projekt, hvor de i grupper får en trækasse børnene skal indrette og dekorere som var det et barneværelse. For eksempel kan det være til en barnesoldat, der aldrig har haft sit eget værelse. Mens skolebørnene arbejder med trækasserne skal de gøre sig tanker om, hvordan dette barns liv har været anderledes fra deres. Herefter skal de sammen skabe værelset ud fra det, de tror, et sådant barn ville ønske sig og sætte pris på i sit helt eget værelse. De færdige trækasser vil senere blive udstillet i Århus Kunstbygning og dermed indgå som en del af udstillingen Knappernes krig – børn og krigens verden.

Et mangfoldigt sted
Jette Lykke Jensen og Sidse Camilla Sørensen fortæller, at formidlingstiltaget i forbindelse med Knappernes Krig – børn og krigens verden er et forsøg fra Århus Kunstbygnings side på at finde ud af, om huset er i stand til at favne et så bredt projekt. De håber at kunne skabe en bevidsthed hos folk om, at Århus Kunstbygning ikke nødvendigvis kun behøver at stå for snævre kunstudstillinger, men tillige byder på kunst i samspil med foredrag, film og debat. Tilsammen rækker dette samspil lange, politiske fangarme ud i samfundet. Temaer, vi alle kan og bør relatere os til. Jette Lykke Jensen tilføjer, at udstillingen også sagtens kan skabe debat alene, men publikum skal have et incitament til at gå ind i debatten. Et er at opleve udstillingen, noget andet er at få mulighed for at få uddybet tematikker og spørge ind til folk, der selv har set eller oplevet de pågældende situationer. Det virker mere aktiverende for publikum, forklarer hun.

Knappernes krig – børn og krigens verden i Århus Kunstbygning er en samfundspolitisk og debatskabende udstilling, hvor arrangementerne afspejler udstillingens bredde. Tilsammen både oplyser og berører de publikum, mener de formidlingsansvarlige Jette Lykke Jensen og Sidse Camilla Sørensen. Med et bredt funderet formidlingsprojekt forsøger Kunstbygningen at anspore børn og voksne til at deltage aktivt i den vedkommende og relevante debat om børn i krigens verden og krigens verden i børn.


Fakta

Udstilling

Knappernes krig - børn og krigens verden

12 aug 2007

Ali Samadi Ahadi & Oliver Stoltz, AES+F, Shahram Entekhabi, Manfred Erjautz, Bernhard Fuchs, Lærke Lauta, Anthony Goicolea, Gintaras Makarevicius, Ursula Meissner, Monika Oechsler, Lisl Ponger, Yves Robert, Markus Schinwald, Thomas Sturm, Thomas Wrede, Gregor Zivic

Kunsthal Aarhus Se kort og tider

Fakta

Udstillingen Knappernes Krig – børn og krigens verden, er et samarbejde mellem Ursula Blickle Stiftung, Landesgalerie Linz og Århus Kunstbygning.