I forbindelse med Aarhus 2017-temaet RETHINK, der opfordrer alle til at gentænke kulturen på nye måder og i nye sammenhænge, har ARoS valgt at gentænke kunstoplevelsen, ved helt bogstaveligt at vende alle museets kunstværker på hovedet.
arOs på hovedet / Upside down hedder den usædvanlige temaudstilling, der kan opleves hele januar måned i 2017. Men ifølge museumsinspektør Høyer Erlendsen er der en mening med galskaben: Ved at vende kunstværkerne på hovedet, understreges den måde tyngdekraften spiller ind på den kunstneriske oplevelse, og på den måde sammenblander udstillingen naturvidenskabens fysiske dimensioner med æstetikkens åndelige berigelse.
”Man kan sige, at tyngdekraften medfører en retningsbestemt perception af et kunstværk. Vi er selvfølgelig kommet til at vende et abstrakt maleri på hovedet i ny og næ, men ellers er det en dimension af kunsten, der aldrig før er blevet undersøgt og udfordret i så stor en skala. Vi sætter fokus på fysikkens og æstetikkens gensidige påvirkning. Hvad gør det fx ved tyngdekraften, at et maleri pludselig vender på hovedet?” udtaler han til kunsten.nu.
Det er dog ikke hele kunstsamlingen, der får lov at være med, når ARoS vender bunden i vejret, og således forbliver installationsværkerne De Syv Rum i kælderen og Rainbow Panorama på taget, som de er.
”Oprindeligt var det planen, at også regnbuen skulle vendes på hovedet, men vi fik desværre afslag på bevillingen fra kommunen – noget med, at man bare kunne gå den anden vej rundt. Sådan er det nogle gange, når man sætter kulturforladte mennesker med regneark til at fordele midlerne. Så nu arbejder vi i stedet på at anskaffe nogle vogne, der gør det muligt, at man kan køre rundt med benene i vejret og skubbe sig rundt på hænderne.”
Kolbøtter og omvendt ordstilling
Den største udfordring bliver i stedet at hovedvende Boy, den 4,5 meter høje og 500 kg. tunge dreng i glasfiber, som til gengæld yder et ekstra bidrag til den naturvidenskabelige kontekst.
”Med Boy kommer der endnu en dimension i spil, den tidslige dimension, da det vil komme til at ligne han er i gang med at lave en koldbøtte, men simpelthen er sat på pause midt i bevægelsen. Og så kan man jo diskutere, om det er en forlæns eller en baglæns koldbøtte. Det handler også om at sætte gang i diskussionen om, hvad et kunstværk er og gør.”
Museet er desuden i gang med at omskrive alle udstillingstekster, så de har omvendt ordstilling, bedst sammenlignelig med den måde Master Yoda taler i Star Wars. Og netop humoren ved denne populærkulturelle reference er tilsigtet og skal assistere udstillingen med at sætte gang i refleksionen over samspillet mellem livets forskellige domæner.
”Vi synes det er en god måde at kickstarte kulturhovedstadsåret og temaet RETHINK; at sammenblande det målbare og det smukke, det fine og det populære, det sjove og det seriøse, så disse adskilte verdener står sammen om at skabe et hidtil ukendt territorium for kunsten, som udfordrer den enkelte til at reflektere, men på en helt ny måde,” slutter Høyer Erlendsen.