Danske kunstnere: Vi giver ordet til Palæstina!
Finn Thybo og Kirsten Dufour fra kunstnergruppen YNKB fortæller om projektet Peoples Museum, der er et samarbejde mellem YNKB, Parfyme og lokale palæstinensiske kunstnere.
Finn Thybo og Kirsten Dufour fra kunstnergruppen YNKB fortæller om projektet Peoples Museum, der er et samarbejde mellem YNKB, Parfyme og lokale palæstinensiske kunstnere.
info
Hjemvendte kunstnere
Finn Thybo og Kirsten Dufour fra YNKB (Ydre Nørrebro Kultur Bureau) er nyligt landet i Danmark efter et par måneders ophold i Palæstina.
Vi har sat dem i stævne for at høre nærmere om det kunstprojekt i den palæstinensiske by Birzeit, de sammen med kunstnergruppen Parfyme er i gang med at opbygge: et alternativt palæstinensisk folkemuseum.
Dette kunstprojekt har været i gang siden efteråret 2007 og lokale kunstnere samt foreninger og beboere i Birzeit er dybt involveret i opbygningen og udformningen af museet.
Finn og Kirsten er trætte efter flyveturen, men deres dybe engagement i det palæstinensiske folk og begejstringen for kunstprojektet lader sig ikke skjule.
Palæstinensernes eget museum
Det alternative museum i Birzeit er blevet døbt Peoples Museum. Det er ‘folkets museum’, fordi det er folkets egne historier og genstande der fylder rummene ud.
Beboerne i området indleverer selv traditionelle palæstinensiske brugsgenstande, som de synes skal udstilles på museet.
Til hver enkelt genstand knytter der sig en anekdote, en familiekrønike, en historie om levevis og udvikling.
Fortællingerne bliver dokumenteret på skrift og bliver udstillet sammen med genstandene.
Udstillingerne kommer også til at bestå af videoklip, hvor palæstinenserne fortæller om livet i Birzeit og af en minimodel af byen.
Dialog!
De vigtigste værktøjer i arbejdet med Peoples Museum har været dialog.
"Byen har taget utrolig godt imod os, og vi er i dialog med stort set alle grupper i Birzeit. Folk elsker at fortælle deres egen historie. Hvis man er interesseret i andres liv, så bliver deres liv også interessant for dem selv," fortæller Finn Thybo.
Dialogerne og de ideer, der er udsprunget herfra, har været grundlag for museets udformning.
"Vi arbejder med at finde nogle strategier, der kan gøre kunst mere forståeligt for folk, gøre kunst til noget, som folk kan deltage i," forklarer Kirsten Dufour.
Et museum – ja tak
Finn og Kirstens håb er, at museet kan give palæstinenserne en mulighed for at få hold på deres kulturelle identitet.
"De var meget glade for ideen om et museum," siger Kirsten. Faktisk findes der stort set ikke fungerende museer i Palæstina.
"Vort sigte er at gøre dem bevidste om de resurser, der ligger i deres egen kultur", forklarer Kirsten.
Finn uddyber: "En masse kunstprojekter handler om undertrykkelsen af det palæstinensiske folk. Vi retter opmærksomheden indad mod deres egne hjerter, deres dagligdag."
"Vi samarbejder med palæstinensiske kunstnere og den lokale beboerorganisation, da bæredygtighed er vigtigt for os. Peoples Museum skal kunne drives videre og udvikle sig med workshops for børn og andre kulturelle tiltag fremover, som et kulturcentrum i den lille by," siger Finn.
Meddelelse fra livet bag murene
Selvom kunstprojektet Peoples Museum sætter fokus på andet og mere end Israel-Palæstina-konflikten, så fornemmer vi ret hurtigt i vores samtale med Finn og Kirsten, at de er drevet af stor indignation.
De har før arbejdet i Palæstina, og har med forbavselse overværet Israels brutale fremfærd i Palæstina og deres indespærring af det palæstinensiske folk.
"Palæstinenserne lever i et fængsel, men vi fik den ide, at deres ting kan flytte sig fra et sted til et andet," forklarer Kirsten.
Ideen er at tingene, modsat palæstinenserne selv, kan bevæge sig frit inden for og ud over de palæstinensiske grænser.
Fra Birzeit til Nørrebro
Parfyme og YNKB har planer om, at udstillingerne fra Peopels Museum skal vises forskellige steder i verden.
På den vis kan museet være en måde, hvorpå palæstinenserne gennem historier, objekter og film kan fortælle om deres hverdag, deres liv og drømme i fortid og nutid. Og positive kulturmøder er vigtige i vores multikulturelle verden.
Hjemme på Nørrebro er det en gave for Finn og Kirsten at have lært den palæstinensiske kultur at kende.
Til efteråret drager de danske kunstnere atter til Palæstina for at afslutte deres arbejde og åbne folkemuseet.
Fakta
Fakta
Kirsten Dufour og Finn Thybo Andersen var med til at starte YNKB i 2001.
YNKB består i dag af Thomas Østergaard, Kirsten Dufour, “Stoffer” Michael Christensen, Anders Hvam Waagø, Tine Tvergaard, Joen Vedel, Finn Thybo Andersen, Eva La Cour og Ninna Poulsen.
YNKB har deres base i Baldersgade på Ydre Nørrebro.
De arbejder for at relokalisere den kunstnerisk aktivitet til det lokale miljø, med mellemmenneskelige relationer og dialogiske projekter.
Se mere på www.ynkb.dk