Den globale landsby hedder Brande

I perioden 14.-26. juli har kunstnere fra otte lande indtaget Remisen i Brande med ét hovedformål: At lave kunst.

Seishi Morioka i arbejde. Foto: Lars Svanholm

I perioden 14.-26. juli har kunstnere fra otte lande indtaget Remisen i Brande med ét hovedformål: At lave kunst.


info

Arbejdet på workshoppen fortsætter indtil fredag den 26. juli. Nogle af de producerede værker bliver derefter vist på Galleri Spor 1 ved Brande Station. Her kan man se nordisk ekspressionisme, orientalsk minimalisme og anden international billedkunst anno 2008.

Umiddelbart emmer luften i det store lokale i RemisenBrande af koncentration. Et enkelt udbrud fra ét af hjørnerne signalerer, at en detalje måske ikke helt er lykkedes; men der arbejdes ufortrødent videre. Sådan foregår Den Internationale Workshop for Billedkunstnere, der har fundet sted i Brande siden 1992. I år har organisationen bag Kulturremisen samlet billedkunstnere fra fire kontinenter. Syd- og Nordamerika, Asien og Europa er repræsenteret.

Kontraster
Det forekommer helt naturligt, at der opstår kontrastrige relationer i et sådant forum. Maleren Jon Gislason fra Danmark har placeret sig i et hjørne af det store atelierlokale med sine store ekspressionistiske lærreder. Ved siden af ham sidder japanske Mayuko Sumioka med sine små og meget minutiøst udførte værker, som er direkte inspireret af hjemlandets kultur.

Jon Gislason. Foto: Lars Svanholm
Jon Gislason. Foto: Lars Svanholm

Mayuko Sumioka. Foto: Lars Svanholm
Mayuko Sumioka. Foto: Lars Svanholm

Seishi Morioka er en anden japaner i workshoppen. Han arbejder i et formsprog, der forekommer traditionelt – også i en vestlig sammenhæng; men hvis man går tæt på, opdager man, at udtrykket i hans landskab er forbundet med en æstetik, som har været kendt i Østen i århundreder

Bærbare “computere”
En af de danske kunstnere har arbejdet med maleriet i en ganske pudsig, rumlig form. Michael Bredtved har sammensat to lærreder og bemalet dem, så de til forveksling ligner bærbare computere. Den ene halvdel udgør naturligvis tastaturet; men den anden halvdel, som er skærmen, udgør et “frit rum”, som kunstneren bearbejder ud fra forskellige temaer.

Phoebe Dingwall. Foto: Lars Svanholm
Phoebe Dingwall. Foto: Lars Svanholm

Topografi og underspillethed
Franske Phoebe Dingwall arbejder med strukturer i maleriet, der kunne bringe tanker frem om storbyens topografi. Japanske Fu Deng har et bemærkelsesværdigt udtruk, hvad enten det er douche og næsten usynlige portrætter eller tilsvarende landskaber, der er temaet. Endnu en gang oplever man en oplagt underspillethed i det asiatiske udtryk.

Udsmykning og street-art
Der er langt mere tryk på den ene af de brasilianske kunstnere, der deltager i workshoppen. Brande er kendt for sine mange gavlmalerier og Carlos Matuck er blevet hyret til at skabe en udsmykning, som skal placeres i forbindelse med en sportsforretning i byen. Matuck fortæller mig, at hans baggrund er street-art og grafitti. Han arbejder således med stencils, hvilket han viser adskillige eksempler på ved hjælp af fotografisk dokumentation fra hjemlandet. Her er han hovedmand bag utallige offentlige udsmykninger.

Carlos Matuck. Foto: Lars Svanholm
Carlos Matuck. Foto: Lars Svanholm

Der arbejdes koncentreret. Foto: Lars Svanholm
Der arbejdes koncentreret. Foto: Lars Svanholm

Fakta

Udstilling

Den Internationale Workshop for Billedkunstnere

26 jul 2008 17 okt 2008

Galleri SPOR 1 Se kort og tider

Fakta

Den Internationale Workshop for Billedkunstnere har fundet sted i Brande siden 1992 og er arrangeret af Kulturremisen i Brande, som gennem årene har udviklet et samarbejde med aktører i hele verden. Sidste år var der for første gang kinesiske kunstnere med i arrangementet. Kunstnerne bliver indkvarteret på Brande Højskole i perioden, hvor workshoppen finder sted.