Documenta 12 i Kassel
Få et koncentreret overblik over samtidskunsten netop nu på Documenta 12.

Få et koncentreret overblik over samtidskunsten netop nu på Documenta 12.
info
www.documenta12.de
Documenta 12 – Den store, internationale kunstmaskine oppe i omdrejninger
Documentaudstillingerne startede i 1955, hvor man i Tyskland havde et behov for at styrke samtidskunsten efter nationalsocialismens jerngreb om det kulturelle felt. Begivenheden blev lidt af et tilløbsstykke, og således kan man i dag se den 12. Documenta i Kassel, der er fordelt på fire kunstmuseer, en enorm pavillon, en restaurant, en biograf plus det løse.
Til hver Documenta-udstilling findes der en ny kunstleder, der skal kuratere udstillingen. Det betyder, at udstillingen er censureret og værkerne subjektivt udvalgt. I år finder man derfor ikke kun samtidskunst blandt de mange værker men også værker, der daterer helt tilbage til 1400-tallet. 1970’ernes og 1980’ernes kunst er også godt repræsenteret, men det er stadig samtidskunsten, der dominerer.


De danske bidrag
Katya Sander, tidligere lektor på Det Jyske Kunstakademi, bidrager sammen med fire andre (David Thorne, Ashley Hunt, Sharon Hayes, Andrea Geyer) med værket 9 Scripts from a Nation at War fra 2007. Det består af ni videoer installeret i ni fremvisningsborde, der minder lidt om dem, man kan finde på biblioteker til at se mikrofilm på. De handler om Irak-krigen, og om hvorledes forskellige aktører opfatter krigen forskelligt. For eksempel ser vi en studerende, en soldat, en advokat og en politisk fange, der optræder med hver deres syn på krigen.
Poul Gernes er repræsenteret med værker fra 1966-69. Billederne er alle med farverige skydeskivemotiver, der giver en psykedelisk, hypnotisk effekt. Det er fra en periode i hans liv, hvor han arbejdede systematisk med farvekombinationer og geometriske former. Grunden til, at Documentaledelsen ikke blot har fundet Katya Sander, men også Poul Gernes interessant, kan måske findes i en sætning fra kataloget, hvor de skriver, at Gernes advokerede for en etisk og social kunst frem for gallerikunsten, som han betragtede som elitær.
Etisk og social kunst
En stor del af de udvalgte værker har netop et etisk og socialt sigte, for det overordnede tema for Documenta 12 er kondenseret i en række overordnede spørgsmål:
Is humanity able to recognise a common horizon beyond all differences? Is art the medium for this knowledge?
What is to be done, what do we have to learn in order to cope intellectually and spiritually with globalisation? Is that a question of aesthetic education and cultivation?
What constitutes life, when everything is subtracted which does not belong essentially to life? Does art help us to penetrate to what is essential?
Det tager mindst to dage at se det hele, så sørg for at have god tid. Velbekomme.
Fakta
Kunstfestival
Documenta 12
16 jun 2007 23 sep 2007