Dynamisk væren

“Det er de flerdimensionelle selvforståelser, jeg er interesseret i”, forklarer Jette Hye Jin Mortensen i dette interview i rækken af portrætter af årets modtagere af Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium.

A Polyphonic Theatre on Reproduction (2014), Skulptur Triennale Odense 14, Fotograf: Timme Hovind

“Det er de flerdimensionelle selvforståelser, jeg er interesseret i”, forklarer Jette Hye Jin Mortensen i dette interview i rækken af portrætter af årets modtagere af Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium.


info


Når man træder ind i en Jette Hye Jin Mortensen-udstilling, træder man ofte ind i et flerdimensionelt performativt rum, hvor farver, materialitet og de skuespilsteknikker, som performerne benytter, altsammen spiller sammen i en på en gang særdeles sanselig og skarpt konceptuel afsøgning af relationen mellem individuelle og kollektive erfaringsrum.

Helt centralt i Jette Hye Jin Mortensens projekt er nemlig en eksistentiel og kompromisløs udforskning af, hvad det vil sige at være ét menneske i blandt andre. Det handler om spændet mellem en forståelse af os selv som individer og som kollektive, generiske og samhørende væsener, med alle de fysiske og emotionelle påvirkninger, det indebærer.

Jette Hye Jin Mortensen. (Foto: Timme Hovind)
Jette Hye Jin Mortensen. (Foto: Timme Hovind)
The Sliding Doorwayt, 2011. 8 skuespillere fra Hollywood fortolkede episoder fra kunstnerens liv. (Foto: Timme Hovind)
The Sliding Doorwayt, 2011. 8 skuespillere fra Hollywood fortolkede episoder fra kunstnerens liv. (Foto: Timme Hovind)

Vi eksisterer på mange måder
“Historien om, hvem vi er, eksisterer mange steder på én gang: i relationer, i andres blikke, kulturelle billeder, personlige erfaringer, kollektive ideologier, nedarvede fortællinger, miljøet, nervebanerne og arvematerialet”, forklarer Jette Hye Jin Mortensen.

“Alle disse aspekter af et ‘jeg’ kan virke modstridende, og som om de stritter i mange retninger, hvis formålet altså er at bevare én samlet entitet. Men hvis optikken er, at vi eksisterer på mange måder, i mange bevidstheder og i mange udtryk samtidigt, så åbnes for dimensioner som overskrider fysisk form, tid og rum. Det er sådanne flerdimensionelle (selv)forståelser, som jeg er interesseret i at aktivere sammen med beskueren i performative rum”.

Jette Hye Jin Mortensen: The Apology på Overgaden, 2013. Foto: Timme Hovind
Jette Hye Jin Mortensen: The Apology på Overgaden, 2013. Foto: Timme Hovind

Materialer der udholder konflikter og skaber forbindelser
Farver, materialer og skuespilteknikker er altid nøje udvalgt som aktive medfortællere i Hye Jin Mortensens værker. I udstillingen The Apology på Overgaden 2013 benyttede hun eksempelvis metervis af indigoblåt stof ud fra videnskabelig forskning om, at netop den farve har en bølgelængde, der påvirker melatoninproduktionen i hjernen og derved evnen til at kunne slappe af hos beskueren.

“Jeg søger introversion, ro og meditation som metode for – sammen med beskueren – at kunne bearbejde det, der agiterer, konfronterer, gør ondt, er tabuiseret eller skjult”, fortæller hun.

“Materialerne er ofte transparente stoffer og scenetæpper, der – frem for at adskille og skjule – foreslår flydende strukturer, synkronicitet, bløde overgange og et dynamisk, påvirkeligt forhold mellem publikum og skuespiller. På samme måde er der ikke et skarpt skel mellem vidensområder, æstetiske udtryk, det personlige og det kollektive i projekterne – tværtimod. Jeg søger at forstå overgange og transformationer, at udholde konflikt og skabe forbindelser. Hvor stopper du, hvor starter jeg, og hvor er jeg koblet på eller hægtet af helheden? Kan vi tale om, at vi er autonome enheder i en fælles organisme?”

Genforskning og kollektiv organisme
Udstillingen Generation på Holstebro Kunstmuseum i 2014 var således en komplet scenografi syet sammen som et transparent scenetæppe i organza og aktiveret med film, performance, lyd, vand og lys.

Jette Hye Jin Mortensen: Generation på Holstebro Kunstmuseum, 2014. Foto: Timme Hovind
Jette Hye Jin Mortensen: Generation på Holstebro Kunstmuseum, 2014. Foto: Timme Hovind
I dette rum blev nutidens reproduktions- og fertilitets teknologier dramatiseret med visuelle referencer til 1920´ernes og 1970´ernes science fiction.

Læs anmeldelse af Generation her

“Genforskningen viser, at vi delte os i haplogrupper, på tværs af alle ideologier om raceopdelinger, og at alle levende mennesker kan tilbageføres til en fælles stammoder igennem mitokondrielt DNA. Epigenetikken peger på, at vi på et mikroskopisk plan kan defineres som en platform for en kollektiv organisme af bakterier, der fungerer i samspil med vores omgivelser, og at traumer, sult og livsvilkår i én generation kan skabe varige ændringer i de efterfølgende. Udviklingspsykologisk taler man om, at vi starter i en symbiotisk tilstand med vores mor og derfra bevæger os mod en selvstændig jegfølelse”.

I denne proces kan meget ”gå galt”, og som tværkulturelt adopteret har Jette Hye Jin Mortensens projekt også været præget af markante opgør med de officielle autoritære forklaringer omkring denne minoritetserfaring. Dette kom blandt andet markant til udtryk i den føromtalte udstilling The Apology, hvor italesættelsen af international adoption som et traumatisk brud med rødder og kultur blev til en større fortælling om epigenetisk arv og genealogi.

Jette Hye Jin Mortensen: The Apology på Overgaden, 2013. Foto: Timme Hovind
Jette Hye Jin Mortensen: The Apology på Overgaden, 2013. Foto: Timme Hovind

100% gener og 100% miljø
“Mit projekt handler også om at skabe sprog, ny viden og decideret grundforskning i, hvad det vil sige at blive adskilt fra sit kulturelle og biologiske ophav og plantet i et fremmed/nyt. Min generation er vokset op i en tid, hvor man som følge af 2. verdenskrigs instrumentalisering af det biologiske ophav fokuserede på, at man er et produkt af sit miljø og ikke af fysisk arv. Imidlertid er vi også rykket ind i en post-genom æra, hvor ét svar ikke længere er nok. Biopsykologen Susan Schneider beskriver det godt: Vi er 100% gener og 100% miljø. Generne er stadig vigtige, men de indgår snarere i en flydende, omskiftelig og foranderlig livsproces”.

Denne ombrydning af arv/miljø diskussionen er særdeles virksom i Jette Hye Jin Mortensens kunstneriske projekt, og hun peger blandt andet på et studie, der fulgte gravide kvinder som havde været i nærheden af terrorangrebene i New York 9/11, 2001:
“En del udviklede posttraumatisk stress, målbart ved et lavere cortisolindhold i spyttet. Disse kvinders babyer udviklede samme symptomer og cortisolniveau og havde altså nedarvet et fysisk symptom fra en enkeltstående miljøpåvirkning af moderen. Hvis man så medtænker alle de potentielt nedarvede effekter fra krige og traumer i menneskehedens historie kan man komme til den konklusion, at det moderne menneske må lide af en stor, men normaliseret, angst. Og måske en stor grundlæggende angst for sine medmennesker?”

The Silent Retreat, 201. 3 tavse performere boede i udstillingen i 6 dage hvor de udførte psykodramatiske  øvelser med hinanden og publikum. Imens skrev de kollektivt stykket The Silent Retreat. Foto: Timme Hovind
The Silent Retreat, 201. 3 tavse performere boede i udstillingen i 6 dage hvor de udførte psykodramatiske øvelser med hinanden og publikum. Imens skrev de kollektivt stykket The Silent Retreat. Foto: Timme Hovind

Multi-identitet
Den nomadiske og dynamiske tilgang til livsprocessen, som kommer til syne i Jette Hye Jin Mortensens værker, er også manifesteret i selve metoderne for kunstproduktionen – ikke mindst der hvor hun samarbejder med andre. Som eksempelvis i værket Tell it the way they tell it (vist blandt andet på Charlottenborg, 2010). Her blev ideerne til et værk og kunstnerens identitet filtreret igennem et kollektivt produktionsapparat bestående af et filmcrew, dansere, designere og musikere.

“Når projekterne udspringer af kollektive processer, hvor dele er fortolket af andre, hvor publikum aktiverer rummets scenografi, eller hvor kunstneren sammen med skuespillere skriver værket baglæns, så er det for at forstå, hvordan ting opstår som kædereaktioner og er betinget af andres arbejde, andres blikke og andres erfaringer. Vi er og har aldrig været alene. Der sker en umærkelig forhandling mellem tekst og det at performe. Men det er ikke kun ting, men også os selv, der opstår som projektioner og karakterer i andres bevidstheder og blikke. Vi eksisterer ufrivilligt som en multi-identitet i en spredt væren”, slutter Jette Hye Jin Mortensen.

Jette Hye Jin Mortensen: Tell it the way they tell it, 2010. Foto: Andreas Rosforth
Jette Hye Jin Mortensen: Tell it the way they tell it, 2010. Foto: Andreas Rosforth

Se flere billeder her


Fakta

Fakta

Jette Hye Jin Mortensen er født i 1980 i Seoul, Sydkorea.
Bor og arbejder i København.
Uddannelse: 2004-2010 Det Kongelige Danske Kunstakademi

www.jettehyejinmortensen.com

Udvalgte solo- og gruppe udstillinger:
2015 The Murchison Monologue, Kunsthal Århus
2014 Generation, Holstebro Kunstmuseum
2014 A Polyphonic Theatre on Reproduction, Skulptur Triennale Odense
2013 The Apology, Overgaden Institut for Samtidskunst
2012 A Three-way Metamorphosis Play, SPECTA
2011 The Silent Retreat, Den Frie Udstillingsbygning
2010 The Sliding Doorway, 5th Socle du Monde Biennale, HEART Museum
2010 New Songbooks, 1st Nordic Triennal, Eskilstuna Contemporary Art Museum
2008 My Great Grandfather, U-Turn Kvadriennale for Samtidskunst
2006 UFOlab Banana Power, 6th Gwangju Biennale

Statens Kunstfonds motivering:
"Jette Hye Jin Mortensens værker er en meditativ iscenesættelse af relationen mellem den individuelle erfaring og et kollektivt erfaringsrum.

Født i Seoul i Korea og adopteret til Danmark har hun specifikt tematiseret adoption som personligt og kollektivt traume, men har også i et nærmest science fiction agtigt perspektiv udvidet feltet til en tematisering af Jeg’et som konstruktion i et rum, der er formet af kultur, historie, genealogi, teknologi, arvemasse, bakteriologi, biokultur.Nutidens identitetsteknologi sættes overfor den personlige genealogi. Individuel identitet og kulturel identitet krydser klinger. Hendes værker insisterer på forskellen, fremmedheden, forskydningen og åbner frygtesløst mod erfaringer af inkompabilitet og brud, helt ud i det biogenetiske perspektiv, der som en svimlende afgrund åbner sig indefter.

Kunstnerisk formuleres disse erfaringer som rumlige, performative iscenesættelser, hvor videoinstallationer krydses med materielle grundsten, og transparente materialer fungerer som membraner og socialt væv, og hvor musik og eksperimentale teaterteknikker desuden bliver en del af det kunstneriske vokabular.

For sin på en gang skarpt konceptuelle og sanseligt forførende udfoldelse af den nomadiske æstetik, forstået som et møde i rum, hvor mobilitet er givet, og hvor subjektet engageres kropsligt og dermed stimuleres til refleksion over, hvad identitet kan være, tildeles Jette Hye Jin Mortensen Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium.”