Ejendomsmægler med kant

Ejendomsret eller retten til medejerskab er omdrejningspunktet i ZAST REAL ESTATE HAMBURG.

Thomas Bratzke byder velkommen hos ZRE i Hamburg. Foto: Anne Dyhr

Ejendomsret eller retten til medejerskab er omdrejningspunktet i ZAST REAL ESTATE HAMBURG.


info

ZAST REAL ESTATE HAMBURG kunne opleves i perioden 22. til 29. feburar 2008 i det kunstnerdrevne galleri Hinterconti,
Marktstr. 40, 20357 Hamburg
www.hinterconti.de

Thomas Bratzke’ kunstneriske løbebane har sit udspring i gadens anarkistiske vokabularium, hvilket har givet ham en ’street’ erfaring, som han nu med generøse hånd øser ud af i kunstprojektet ZAST REAL ESTATE HAMBURG.

Byens ekstra lag
Galleriet Hinterconti, som huser ZAST REAL ESTATE (ZRE) ligger i gadeplan og er flankeret af overklistrede døre og facader. Denne del af byen har ligesom et ekstra lag af klistermærker, i stærk kontrast til den nærmest ikke-eksisterende ’tagging’, som storebror Berlin er så kendt for. Mellem klistermærkerne og butikker med huer af lamauld og trælegetøj skriger ZREs vindue i øjnene med et minimalistiske design og perfekt medieret ejendomsmæglerlook i pink.

Galleri Hintercontis vindue med stram ejendomsmæglerlook. Foto: Anne Dyhr
Galleri Hintercontis vindue med stram ejendomsmæglerlook. Foto: Anne Dyhr

Non-profit ejendomsmægler
Bartzke har udvalgt 20 steder i byen til ZRE HAMBURG. Steder hvor mulige klienter kan udfolde sig HELT gratis. Dog uden tilsagn fra ejerne af de pågældende steder. Dette fokus på non-profit kultur er fikspunktet, hvor ejendomsmæglerfirmaet ZRE adskiller sig fra kommercielle ejendomsmæglere. Formålet med ZRE er ikke økonomisk profit og en refordeling af den private ejendomsret, men netop et opgør med samme. Dermed linker ZRE til den sociokulturelle kunstgenre, som eksempelvis repræsenteres af Superflex og YNKB.

Nysgerrighed

Thomas Bratzke er hver dag parat til at modtage sine potentielle klienter. Blandt andet har ZRE haft besøg af en ægte ejendomsmægler, der lige ville kigge ind og få en snak om, hvad det hele egentlig gik ud på. Denne nysgerrighed er netop, hvad Bratzke ønsker at aktivere med projektet. At skabe en nysgerrighed hos byens borgere, hvor igennem de kan gense deres bys potentialer.

Blomst og velkomstskilt
Jeg tager i noget, der ligner et klistermærke-miskmask, men som heldigvis er dørhåndtaget ind til det lille gallerirum. Et rum der, måske lidt skuffende, ikke følger vinduets strengt medierede ejendomsmæglerkoncept.
Bratzke sidder ved skrivebordet med blomst og spejlblank velkomstskilt. Derefter ophøre ligheden også med den gængse ejendomsmægler-’geschæft’. Her arbejdes der nemlig med maling og tegnede skitser. Væggene er dekoreret med skitser, som er A4-fotokopier af forslag til dekorationer, lavet af klienter til de specielle steder, som Bratzke udbyder.

Stemningsbillede af klienter, der skitserer udsmykningsideer til de udstillede steder i byen. Foto: Anne Dyhr
Stemningsbillede af klienter, der skitserer udsmykningsideer til de udstillede steder i byen. Foto: Anne Dyhr
Her har en af ZREs klienter transformeret Burger King til Bürger Kino. Foto: Anne Dyhr
Her har en af ZREs klienter transformeret Burger King til Bürger Kino. Foto: Anne Dyhr

Ta’ et ansvar
”Jeg tilbyder steder, jeg ikke ejer. Jeg vælger at ta’ et ansvar for byen, selvom at jeg ikke ejer den” siger Bratzke med et smil.

”Her hos ZRE kan mine klienter både få tilbudt steder i byen, hvor de kan forberede de kan forberede en udsmykning og de kan modtage sparring af mig”. Bratzke ønsker, at give sin viden videre og samtidig uddanne og perspektivere de unge street artists og byens borgeres forhold til deres praksis som street artist eller simpelthen som borgere. ”Ta’ et ansvar også selvom du ikke ejer noget” er Bratzke’ klare budskab.

Mobilt kunstprojekt
ZRE har allerede været på besøg i Sverige, mere præcist Luleå i nordsverige. Her havde ZRE til huse i en museal kontekst, hvilket givetvis har skabt et andet fokus og en anden puls end Hintercontis rough and dirty gallerilokale og klient-segment. Bratzke understreger da også: ”ZRE er et koncept, der hele tiden er i bevægelse, alt efter hvilken kontekst ZRE udspiller sig i”.
Den substantielle kerne i projektet, er Bratzke ønske om at dele sin viden om street art og at skabe levende netværk mellem byens borgere til glæde for byrummet.

Vi ses i Berlin
Næste gang ZRE løber af stablen bliver i Berlin, i minimum 6 måneder, da 7 dage som her i Hamburg, simpelthen ikke er nok tid til at ‘klienterne’ kan nå at skabe netværk og dekorere nye byrum. ZRE HAMBURG har derfor primært været et konceptuelt kunstprojekt, der udfordrer tanken om, hvem der har ret til at præge byen.

Jeg glæder mig til at besøge ejendomsmæglerfirmaet i Berlin, hvor både koncept og handling vil kunne folde sig mere ud.


Fakta

Fakta

ZAST var på besøg i Århus i 2006 hvor han sammen med blandt andet freaksgallery lavede forskellige projekter i det århusianske byrum.